ENGELAND 2009

DEVON - CORNWALL

In juni-juli maakten wij met onze caravan een reisje naar Engeland, naar de regio Devon en Cornwall.

Het dagboekverslag kan je hieronder lezen.

Maandag 22 juni

Om 7h30 rijden wij met de caravan aan boord van de boot die ons van Dunkerque naar Dover zal brengen.

Reeds van ver zien we de witte kliffen van Dover aan de horizon.

Even na 10 h zijn we aan land en op weg naar Kennford/Exeter in Devon. We moeten links rijden en dat is even wennen. Tegen 17h staan we op een keurige camping in Kennford.

Dinsdag 23 juni

De eerste week hier in Engeland zullen wij campings inspecteren voor ACSI.

Vandaag zijn we dus al vroeg op weg, want we bezoeken eerst de verst gelegen campings in Noord-Devon en Somerset aan de kust.

Onderweg kunnen we meteen kennismaken met de country: smalle weggetjes door een prachtig landschap en typische cottages. We rijden immers door Exmoor National Park.

Na ons werk op de eerste camping gaan we even op bezoek in Lynmouth en Porlock, heel aparte, schilderachtige kustplaatsjes.

We zijn helemaal in de ban van de schitterende omgeving als we van de ene naar de andere camping rijden.

Bovendien hebben we de hele dag schitterend weer!

Woensdag 24 juni

Een mix van werk en sightseeing staan vandaag op ons programma. Na een paar campingbezoeken rijden wij naar het kustplaatsje Clovely. Tegen betaling van ca. 6 Pound per persoon kunnen we dit beroemde plaatsje bezichtigen. Dit eeuwenoude vissersdorp bestaat uit één zeer steile, smalle hoofdstraat, die naar een oude haven leidt.

De straat is geplaveid met gladde keien die van het keienstrand beneden komen. De straat is zo steil dat geen enkel voertuig kan gebruikt worden. Vroeger werden vooral ezels als transportmiddel gebruikt. Nu worden bijna alle goederen vervoerd op houten sleeën die over de gladde keien worden gesleept.

Langs weerszijden van de smalle straat staan prachtige bebloemde cottages, sommige honderden jaren oud. Het zijn oude vissershuisjes, en enkele zijn als museum ingericht.

In de haven liggen achter de stenen kaaimuur die dateert uit de 14e eeuw, kleine boten. Bij laag tij, zoals tijdens ons bezoek, liggen ze droog op de keien.

Het is een uniek dorpje, zeker een bezoekje waard.

Nog een campingbezoek en de dag is weeral voorbij.

Donderdag 25 juni en vrijdag 26 juni

Het zijn twee drukke werkdagen. Toch pikken we onderweg van de ene naar de andere camping een paar bezienswaardigheden mee, zoals het Powderham-castle en het kuststadje Dawlish.

Dit laatste is een thuishaven voor zwarte zwanen.

Vrijdagmiddag wandelen wij door Darthmoor naar Darthmoor-castle.

Maar de hoofdbezigheid van deze dagen zijn toch de campingbezoeken. Daarvoor moeten we soms door heel smalle, met hoge groene hagen afgebakende wegen, waar de auto maar net tussen kan rijden. Als er een tegenligger komt moet steeds één van de twee wagens achteruit tot aan een uitwijkplaats.

Zaterdag 27 juni

In de voormiddag moeten we nog twee campings bezoeken.

Tegen de middag gaan wij naar Exeter. We wandelen via de oude haven, met de nu als winkeltjes gebruikte oude havenloodsen, naar het hart van de stad waar een indrukwekkende kathedraal staat.

Op het plein voor de kathedraal staan duizenden mensen die een openlucht plechtigheid bijwonen n.a.v. het bezoek van een aartsbisschop.

Wij lunchen aan de zijkant van het plein. Na de plechtigheid verlaten de piekfijn uitgedoste notabelen het plein.

En dan gaan wij shoppen in het verkeersvrije centrum.

Ons inspectiewerk is afgelopen. De campings waren zonder uitzondering mooi en verzorgd, sommigen luxueus met binnenzwembad, tennisvelden en golfterrein. Een ding vonden wij toch een beetje eigenaardig: op enkele luxe-campings waren kinderen niet toegelaten (honden wel, met zelfs een hondenweide en hondentoilet).

Het vakantie-gevoel was er al, maar nu kunnen wij aan onze echte vakantie beginnen.

Zondag 28 juni

Het is geen mooi weer vandaag, het is bewolkt en af en toe regent het. We gaan naar het Dartmoor National Park aan sightseeing doen. We doen zelfs een flinke wandeling van anderhalf uur.

We rijden over de smalle weggetjes met heel oude stenen bruggen over de rivier. Op de uitgestrekte groene heuvels zien we paarden, schapen en koeien. In de verte staat het kasteel Drogo. Het is een mooi, typisch country-landschap.

Maandag 29 juni en dinsdag 30 juni

We zijn verhuisd naar Cornwall en staan nu op een camping in Four-Lanes. Van op onze plaats hebben wij een mooi uitzicht op de Cornwall heuvels.

Vlakbij de camping liggen de ruïnes van de South-Wheal Frances koper- en tinmijnen, die tot rond 1906 productief waren. Cornwall was in de 18de en 19de eeuw een belangrijke wereldproducent van tin en koper, en overal over Cornwall verspreid ziet men nog ruïnes van de vele mijnen. Wij maken een leerrijke wandeling over de uitgestrekte site.

Dinsdag maken we een flinke wandeling langs de zuidkust van Cornwall, vertrekkend in Kynance Cove. Over de donkere kliffen wandelen we langs de zee met de mooie inhammen. Na onze wandeling die toch enkele uren in beslag nam rijden we langs de kust terug en nemen nog een kijkje bij Mulion Cove en Church Cove, beide erg schilderachtige kreken.

Woensdag 1juli

De zon is volop aanwezig en we gaan nog enkele beroemde plaatsjes in Cornwall bezoeken.

We gaan eerst naar St. Michaels-Mount die veel overeenstemming heeft met de franse Mont St. Michel. Het is een eiland dat bij laagtij te voet te bereiken is, bij vloed moet men de boot nemen. De top van het eiland wordt gedomineerd door een kasteel.

Daarna gaan we naar Land's End, het meest westelijke punt van het Verenigd Koninkrijk. Het is een prachtige brok natuur, met een grillige rotskust.

De Levant - mine, vlak aan zeer gelegen ontsnapt niet aan onze aandacht

en in de hele mooie, populaire badplaats St.Yves, zijn we enkele uren zoet.

Donderdag 2 juli en vrijdag 3 juli

Donderdag kunnen we helemaal niets doen. Het is guur en koud weer, er hangt een dikke mist en het regent bijna de hele dag. We brengen even een bezoek aan het Poldark museum over het werken in een tinmijn in de jaren 1800 - 1900 en dat is alles.

Vrijdag is het bewolkt met af en toe zon en een felle wind, maar toch veel beter dan gisteren en we rijden naar het mooie vissersplaatsje Mevagissey, kleurig vanwege de vissersboten en de oude boothuizen.

Van daar uit gaan we naar Falmouth, een kuststad met een grote haven en enkele leuke winkelstraten.

Goed uitgewaaid komen we terug op de camping.

Zaterdag 4 juli

Het heeft bijna de hele nacht geregend en gewaaid en ook deze morgen is het nat en winderig.

We besluiten om naar Penzance te gaan en daar de door de engelsen zo gesmaakte "fish and chips" te gaan eten. Na onze lunch komt de zon er even door zodat we in het druk bezochte Penzance kunnen rondwandelen.

Het blijft droog en we rijden naar Helford dat aan de Helford-rivier ligt, die daar in zee uitmondt. We genieten van het mooie landschap onderweg, en Helford zelf is een pareltje van een dorpje met veel groen en bloemen en mooie cottages.

Op de terugweg doen we boodschappen en we zijn rond 19 h terug op de camping.

Even later begint het weer te regenen.

Zondag 5 juli

Er was weer veel regen vannacht en ook bijna de hele voormiddag. Gelukkig klaart het na de middag op en we gaan naar de badstad Newquay. Er is een haven en er zijn een paar stranden door de rotsen gescheiden. In de haven zijn ze een vissersboot aan het lossen die hele grote krabben heeft gevangen.

Het is druk in Newquay en de binnenstad met een lange winkelstraat lijkt Blankenberge wel. Je kan er op de koppen lopen.

Rond 16 h begint het weer flink te regenen . We hebben er genoeg van en keren terug.

Maandag 6 juli

Regen en wind krijgen we de hele nacht en ook de hele voormiddag. We verhuizen naar een camping slechts 60 km verwijderd, maar van daaruit hebben we een betere uitvalsbasis om Noord-Cornwall te bezoeken. We zijn druipnat als de caravan is geinstalleerd

Net als gisteren klaart het na de middag op, hoewel er nog steeds veel wind is. Blij dat we terug buiten kunnen, gaan we naar het even verderop gelegen kuststadje Padstow. We vinden maar met moeite een parkeerplaats. Het is wel een schilderachtig plaatsje met een heel breed zandstrand, want het is laagtij.

Dan rijden we langs de kust en maken een kleine wandeling naar de "Bedruthan Steps". Dit is een stukje kust met grillige rotsen en diepe kloven. Door de felle wind is er een woeste branding met hoog opspattend water. Het is een prachtig zicht.

Gelukkig is het droog gebleven tijdens de wandeling, maar we zijn wel flink uitgewaaid.

Dinsdag 7 juli

Vandaag gaan we het veel besproken Eden project bezoeken. Gelukkig is de zon weer aanwezig als we rond 10h30 daar aankomen. Het Eden project is een botanische tuin en onderzoekcentrum. In een oude kleigroeve zijn een aantal koepels gebouwd waarin verschillende klimaten worden nagebootst. In die koepels en de buitentuin zijn planten, bloemen en bomen van over de hele wereld samengebracht.

In de Rainforest biome heerst een tropisch klimaat. Er groeien planten, bomen en gewassen uit Zuid-Amerika, West-Africa en Maleisië. Het is er erg warm en zeer vochtig. Mangroves, rijstplanten, mango's, bananenbomen, cacao- en koffieplanten, colabomen, rubberbomen, prachtige felgekleurde bloemen en watervallen; het is een weelderige plantengroei in een bijzonder kader.

We zijn nat van het zweet en de vochtige tropische warmte als we naar de Mediterranean koepel gaan. Daar wandelen we tussen de maquis en de olijfbomen, langs palmbomen en bloemen in alle vormen en kleuren, citrusbomen, druivenplanten en tabaksplanten, cactussen en kurkbomen... te veel om op te noemen.

Ook buiten de koepels is er een grote tuin met bomen, planten en bloemen die in ons klimaat aarden. Het is een echte ontdekkingsreis in kleuren en geuren.

Een derde koepel is gewijd aan opvoedkundige projecten en tentoonstellingen over voedselproductie in de wereld, klimaatverandering, milieu, ecosystemen, drinkwatervoorziening enz... Het is niet alleen paradijselijk mooi, maar ook leerrijk.

We zijn al een flink stuk in de namiddag als we het Eden-project verlaten.

We gaan nog en uurtje rondkijken in het zoveelste mooie kustplaatsje Fowey.

Tegen de avond zijn we bekaf van de vele indrukken en het vele slenteren.

Woensdag 8 juli

Een bezoekje aan de ruïnes van Tintagel-Castle is een must in Cornwall. Dit kasteel is verweven met de legende van King Arthur. Het dateert uit de 13de eeuw en de restanten zijn spectaculair gelegen op de hoge klippen van een schiereiland, dat door een diepe kloof van het vasteland is gescheiden.

Beneden in de inham ligt "Merlin's cave", de grot van Merlijn. De steile klim over eindeloze trappen voert naar de ruïnes en naar de klippen en dan gaat het weer steil naar beneden naar het kleine strand waar de grot van Merlijn is.

De altijd aanwezige wind en de woeste golven die tegen de rotsen beuken geven aan de locatie een dramatisch tintje.

In Tintagel is ook de "Tintagel Old Post-Office" te bewonderen. Het gebouw dateert uit de 14de eeuw en werd in de 19de eeuw meer dan 50 jaar als postkantoor gebruikt.

Acht km verder ligt Boscastle: een plaatsje gelegen tussen hoge, diep in zee lopende kloven. Het plaatsje is uniek en zeer schilderachtig. Het is een populair plaatsje met een heksenmuseum en een pottenbakker.

Als laatste gaan we nog naar Port Isaac, een kleine oude vissershaven.

De Noord-Cornwall kustlijn met zijn vele klippen en rotsen, het grote getijdenverschil en de oude havens is echt bijzonder schilderachtig.

Donderdag 9 juli

Bodmin-Moor, een golvend groen natuurgebied, is heel opmerkelijk. Groene, met hagen afgebakende weiden, tot aan de horizon glooiende heuvels, geheimzinnige steencirkels en menhirs, dorpjes waar de meeste cottages een naam hebben, stille meren en ydillische plekjes, dat is wat onze toer door Bodmin-Moor te bieden heeft.

Dit gebied was ook het decor van verschillden boeken van Daphne Du Maurier. Zo kunnen we de weliswaar opgeknapte Jamaica Inn (uit het gelijknamige boek) bezoeken.

Het hele gebied is een uitstekend wandelgebied en men komt er ook regelmatig ruiters tegen.

Voor we terugrijden bezoeken we nog het stadje Lauceston waar o.a. de ruïnes van Lauceston castle staan.

Dit was een stukje puur Cornwall- binnenland, een mooi natuurgebied en al even bijzonder als de Cornwall kustlijn.

Vrijdag 10 juli

Een dikke grijze bewolking kan ons niet weerhouden van ons geplande bezoek aan Looe en Polperro. Looe bestaat uit twee gedeelten: East en West Looe gelegen aan de monding van de Looe-rivier. Langs de uitgestrekte haven kom je op het strand.

Enkele km verder langs de kust ligt Polperro. Van veel vissershaven hebben we al gezegd dat ze bijzonder schilderachtig zijn. Polperro is een echte topper. Je stapt terug in de tijd als je door de lange, smalle hoofdstraat naar de oude haven loopt. De oude huisjes langs weerszijden worden gebruikt als taveirne, winkel of kunstgallerij. Via een heel oud bruggetje kom je in de haven. Het is laagtij en de vissersboten liggen op het slib. Er is een smokkelaarsmuseum en heel wat legendes en verhalen vonden hier in de omgeving hun oorsprong.

De grijze hemel zet zijn sluizen open, maar wij hebben voor vandaag het mooiste gezien.

Zaterdag 11 juli en zondag 12 juli

De laatste dag hier in Cornwall kunnen we niets meer doen. De hele dag valt de regen met bakken uit de hemel en alles is grijs en nat.

Zondag vertrekken wij naar Dover. Als we daar rond 16 h aan komen schijnt de zon volop en het is 24 gr.

Maar voor ons is de vakantie voorbij. Morgenmiddag brengt de boot ons terug naar Dunkerque. Vandaar is het nog een uurtje rijden naar huis.

Om deze mooie Engelse streek te bezoeken stonden wij 7 nachten op een camping in Kenford/Devon, 7 nachten in Four-Lanes Zuid Cornwall, 6 nachten in Wadebrige, Noord Cornwall en 1 nacht in Dover.

We reden in totaal 3557 km.

Alle foto's die op deze reis genomen zijn kunnen beken worden in ons Picasa-album DEVON/CORNWALL