FRANKRIJK augustus/september 2009

Dagboekverslag van een ontspannende vakantie in het zuiden van Frankrijk.
Dinsdag 25 aug. en woensdag 26 aug.
Deze vakantie heeft een paar nostalgische bestemmingen. We willen naar een paar plaatsen gaan, waar we meer dan 20 jaar geleden ook geweest zijn, toen nog met de kinderen in het hoogseizoen.
Dinsdagmorgen vertrekken wij dus naar onze eerste bestemming: de Lac de Serre-Poncon in de Haute Provence. Na een rustige reisdag houden we halt op camping du Lac in Seurre om er te overnachten.
Als we woensdagnamiddag rond 15 h de laatste 3 km rijden langs de bochtige, dalende weg en in de diepte het prachtige meer zien liggen, le lac de Serre-Poncon, komen alle herinneringen terug. De camping du Lac is nog niet veel veranderd. Er zijn wel wat verbeteringen, en er is nu een zwembad, maar de prachtige ligging aan de uithoek van het meer, met rondom het ruwe gebergte, is nog altijd even mooi en ongerept.
  

Voor de kinderen was deze camping één groot avontuur. Ze konden zich uitleven: er werd gesurfd, gezwommen, er werden kampvuurtjes gemaakt met hout dat we langs de oever van het meer sprokkelden... Kampvuurtjes mogen nu niet meer, maar voor de rest is alles nog hetzelfde.
We krijgen een mooie plaats vlak aan het meer en zelfs het onweer en de regen tegen de avond kunnen onze dag niet meer stuk maken.

Donderdag 27 aug. tot zaterdag 29 aug.
Donderdagmorgen schijnt de zon stralend en we willen meteen van de mooie omgeving genieten. Daarvoor rijden wij naar de Col St. Jean, gelegen op 1300 m hoogte. We blijven een tijdje kijken bij de "Ecole de parapente", een school voor parachutezwevers, op de landingplaats voor de beginners. Daarna maken wij een mooie wandeling door de omgeving.
  
Tot het invallen van de avond kunnen we buiten zitten en genieten van de zonsondergang over het meer.
                                          
Vrijdag gaan we ook wandelen: een drie uur durende wandeling door "Le Forêt de Morgon".
Na de wandeling nemen we onderweg nog een kijkje bij "Les Demoiselles coiffées". Dit zijn lange smalle rotsen met bovenop een ronde steen, net zoals een punt op de letter i. Het is een eigenaardig natuurfenomeen. De rest van de dag rusten we in de schaduw, want het is 30 gr.
 
Er zijn ook veel parachutes in de lucht en 's avonds landen er enkele aan de oever van het meer.
Zaterdagmorgen gaan we naar de markt in Barcelonette. Buiten de gewone waren worden veel artisanaal bereide etenswaren verkocht zoals geiten- en schapenkaas, grote stukken kruidenkoek met kaneel, diverse soorten worst, honing...
 

Na de middag rijden we naar de Col de la Bonnette. We kunnen met de auto tot op 2802 m rijden. Dit is de hoogste weg van Europa. Om de top te bereiken moeten we nog slechts 70 m hoger. Het spreekt vanzelf dat we onderweg en op de top een prachtig berglandschap kunnen bewonderen.
  
 
Vanavond zijn er bijzonder veel parachutes die landen op het strand van de camping. En wij zitten op de eerste rij!
 
Zondag 30 augustus - 28 gr.
Op de terugweg gisteren zagen we in Le Lauzet, dat het restaurantje waar we 20 jaar geleden wel eens gingen eten, nog steeds bestaat. Omdat we vandaag niets hebben gepland, gaan we er deze middag eten. We vinden nog net een plaatsje op het terras van het drukbezochte restaurant. Het is haast niet te geloven! Alles is nog zoals vroeger: het interieur en de eenvoudige maar lekkere franse gerechten voor een democratische prijs. En het is ook nog even populair als vroeger.
Na het eten wandelen we door het rustige dorpje naar een 300 m verder gelegen romeins bruggetje over de rivier Ubaye. 
  
 
Maandag 31 aug. tot woensdag 2 sept.
 
Maandagmorgen verhuizen wij naar de Azurenkust, naar Camping Le Pont d'Argens in St. Aygulf. Hier aan de kust is het seizoen nog lang niet voorbij en de toch grote camping staat voor driekwart vol.
Deze camping ligt aan de rivier. Langs de rivier ligt een zandpad van ca. 800 m tot aan de zee en het uitgestrekte zandstrand.
  
Maandag en dinsdag genieten wij van zon en zee en ook een duik in het zwembad is niet te versmaden, want de temperatuur bedraagt 30 gr.
Woensdag rijden wij langs de drukke kustweg naar Cannes, Antibes en Cagnes-sur-Mer. De unieke ligging van Vence en St. Paul kunnen we van uit de verte bewonderen.
 
"La veille ville", het oude stadsgedeelte in Antibes is heel authentiek en schilderachtig en ook het oude gedeelte van Cagnes-sur-Mer is heel mooi. In de havens van deze mondaine, rijke badplaatsen liggen heel veel jachten, en er zijn  heel grote en luxueuse bij. De "beau monde" is hier thuis!
  
  

Donderdag 3 sept. tot zaterdag5 sept.
Donderdag blijven wij de hele dag op de camping. Het is 36 gr.! Tegen de avond is er veel wind: de Mistral.
Vrijdagmorgen rijden wij naar Vintemille in Italië, net over de grens. Daar is er een hele grote, drukke markt.
Na de middag brengen wij een bezoek aan Menton en daarna gaan we naar Monaco.
Ook in Monaco liggen er in de haven gigantische jachten. We wandelen naar het paleis en slenteren door de straatjes.
  

We rijden via de drukke kustweg terug naar de camping. Na 3h fileleed zijn we eindelijk terug.
De hele dag heeft de Mistral fel gewaaid en er was een bosbrand vlakbij de camping. Er werden vliegtuigen ingezet om te blussen en de weg naar de camping bleef een paar uur gesperd.
Het is nog steeds bloedheet = 37 gr. !
Zaterdag is het iets minder warm, maar toch nog altijd 30 gr. We blijven opnieuw de hele dag op de camping en we maken een flinke strandwandeling. We gaan ook even kijken naar het zwart geblakerde gebied waar gisteren de brand heeft gewoed.
                                                          

Zondag 6 sept. en maandag 7 sept.
Zondagvoormiddag is er in St. Aygulf "la fête votive". Enkele met palmen versierde boten brengen het beeld van de heilige Aygulphus aan land. Het beeld wordt in processie via het kustpad naar de kerk gebracht. Daar is er een uitgebreide plechtigheid. Na de mis zijn  er volksdansen en is er aperitief voor iedereen. Er was heel veel volk en het was leuk om eens mee te maken en het aperitief smaakte!
  
                                                    

Maandag gaan we er de hele dag op uit. We gaan eerst naar Grasse, bekend om zijn parfumindustrie. Wij krijgen een rondleiding in de parfumfabriek Molinard. Na de middag volgen wij de weg door de Gorges-du-Loup.
Onderweg bezoeken wij het middeleeuwse stadje Tourette-du-Loup.
   
De Gorges zijn niet echt indrukwekkend maar wel heel mooi. Bij de Saut-du-Loup kunnen we de waterval en de mooie poelen met fijne watersluiers bewonderen.
  
Als laatste bezoeken we Gourdon, dat op een uitstekende rotsplateau is gebouwd. Er is een 12de eeuws kasteel en in de straatjes  zijn gezellige winkeltjes met glassieraden, parfums, kaarsen, streekproducten... Vanaf het plein achter de kerk is het uitzicht over de gorges tot aan de kust magnifiek.
  
Het was een mooi gevulde dag in een stukje paradijselijk Frankrijk.

Dinsdag 8 sept. tot vrijdag 11 sept.

Van dinsdag tot en met vrijdag hebben wij niet veel gedaan. Wat rondgekuierd langs het strand, een bezoekje aan het zwembad en luieren in de zon of in de schaduw.
Donderdag hebben wij wel een wandeling gemaakt va ca. 3 h in de "Val de Siagne", vertrekkend vanuit Tignet. De wandeling leidde ons via een pad op de helling, tussen eiken, dennen en struikgewas naar de Rivier Siagne.
We moesten dan een heel stuk langs de rivier en langs de uitgebloeide mimosavelden om terug ons vertrekpunt te bereiken.
Vrijdagvoormiddag brachten wij een kort bezoekje aan St. Raphael.
  

Zaterdag 12 sept.
In ons wandelgidsje vinden wij opnieuw een aantrekkelijke wandeling. Wij rijden dus naar La Napoule. Daar vertrekt de wandeling aan het vlak aan zee gelegen mooie fort. Via de arcaden van het fort komen wij in de jachthaven van La Napoule en dan voert het wandelpad ons de heuvel op  naar het kasteel, het "Château d'Agecroft". Onderweg mooie uitzichten op de haven en het strand. 
                                                      
    

Zondag 13 sept.
Er is groot feest in St. Aygulf: la fête de l'omelette géante!  Het feest begint met een optocht van de fanfare, de notabelen van  St; Aygulf, de koks met gigantische koksmutsen die de reuzenomelet zullen bereiden en de op  schragen gedragen reuze broden door de plaatselijke bakkers gebakken.
 
Na een plechtigheid in de kerk staan op het plein duizenden mensen te wachten. Er brandt een heel groot vuur en een gigantische ijzeren pan staat klaar, alsook 13.200 eieren. De eieren worden gebroken en in grote kuipen gedaan. Dan wordt alles in de pan gegoten en er wordt geroerd met roeispanen. Om 13h30 is de reuzenomelet klaar en wordt met stukjes brood onder alle aanwezigen uitgedeeld. 
  
Dat was leuk om eens mee te maken!

Hierna was onze vakantie afgelopen. Dinsdagmorgen 15/9 zijn we naar huis vertrokken. We hebben op dezelfde camping geslapen als tijdens de heenreis en zijn woensdagavond veilig thuisgekomen. We verbleven op 3 verschillende campings en legden in totaal 3.668 km af.

                                                    

Alle foto's over deze vakantie kan je vinden in in ons Picasa-album FRANKRIJK 2009


 
Comments