GRIEKENLAND 2009

Dit is het dagboekverslag van onze rondreis door Griekenland. Wij bezochten in mei 2009 een groot deel van het vasteland van Griekenland en de eilanden Lefkada en Evia. 

Wij maakten al eerder de klassieke rondreis door Griekenland in 2004. Het verslag van deze reis kan je HIER lezen.

Het vertrek op 28 april 2009

Op 28 april vertrekken wij voor onze reis naar Griekenland. Het is een rustige reisdag en we slapen in Frankrijk op Camping Municipal in Rioz. Op 29 april is het heel koud en guur en als we door de Jura rijden sneeuwt het! Er ligt een dun laagje sneeuw op de bomen en de velden en de temperatuur bedraagt amper 0,5 graden. Onze geplande route loopt over de Simplonpas. Wij zijn al in Brig als we merken dat de Simplonpas, die normaal open is vanaf 16/4, gesloten is wegens verse sneeuwval. We moeten helemaal terug tot Martigny om vandaar dan de tunnel van de Grand St. Bernard te nemen. Daarmee verliezen we ruim 3 uur en onderweg krijgen wij nog meer sneeuw.
Onze planning was om tot in Peschiera aan het Gardameer te rijden en daar 2 nachten op camping Bella Italia te blijven. Wegens het tijdverlies rijden we niet meer zover en we stoppen rond 18 h op camping Rocca in Viverone.
Op 30 april komen we dan rond de middag aan op de camping aan het Gardameer. Deze camping is heel mooi gelegen, vlak aan het meer, op 10 minuten wandelen van het plaatsje Peschiera. Het is 18 gr. en de zon schijnt.
We wandelen  in de namiddag via de mooie promenade langs het meer naar Peschiera. Dit is een aangenaam intermezzo na het vele rijden.


       
Morgen moeten we om 12 h in Venetië zijn om aan boord te gaan van de boot die ons naar Igoumetnitsa - Griekenland zal brengen.
 
Vrijdag 1 mei en zaterdag 2 mei
 
We moeten lang wachten in de haven vooraleer we aan boord kunnen gaan van de boot: de "Pasiphae Palace". Het is al 13h45 als we eindelijk op de boot mogen, die bijna volgestouwd is met vrachtwagens en auto's. Volgens de brochure kunnen er 700 wagens aan boord! We hadden camping-on-board gereserveerd, maar omdat Minoan-Lines een andere boot heeft ingezet, die geen camping-on-board faciliteiten heeft, hebben wij een slaapcabine gekregen. Het is een binnenhut met WC en douche. Avondmaal en ontbijt zijn inbegrepen.
Als we de haven verlaten door het Canal Grande van Venetië staan we met honderden andere passagiers het unieke uitzicht op Venetië te bewonderen.
   
Zaterdag 2 mei om 12h30 komen we aan in Igoumenitsa. We moeten met de caravan achteruit de boot afrijden!
Tegen 15 h bereiken we camping Kariotes Beach op het eiland Lefkada. Het is een kleine gemoedelijke camping alhoewel de camping niet direkt aan zee ligt zoals de naam laat vermoeden.
 
Zondag 3 mei - zonnig 21 gr.
Vandaag verkennen we de oostkant van het eiland Lefkada. Even voor Nydri maken we een kleine boswandeling naar watervallen.
 
In Steno, een charmant kustplaatsje, zijn wedstrijden aan de gang met mini racebootjes.
 
We volgen de weg die vlak langs de kust loop en we rijden meteen door tot Vasiliki dat aan de zuidkust van het eiland ligt. Vasiliki is duidelijk een toeristenplaatsje met veel terrasjes en restaurants. Maar nu zijn er nog niet veel toeristen. We eten op een van die leuke terrasjes vooraleer we terugrijden.
 
Op de terugweg slaan we af naar het bergdorpje Poros. Verder op de terugweg kijken we nog even rond in Nydri dat vlak aan zee ligt.
  
De hele dag was het aangenaam, zonnig weer, maar tegen de avond regent het.

Maandag 4 mei, bewolkt 18 gr.

Langs de westkant van het eiland liggen enkele prachtige stranden. Daar gaan we vandaag een kijkje nemen. Wij beginnen bij Gialou beach: een schitterend keienstrand gelegen tussen loodrechte kliffen. Het zeewater is licht tot intens blauw. Via een trap komen we op het totaal verlaten strand. 
   

Het volgende strand dat we bezoeken is heel moeilijk te bereiken. Alleen via een erg bochtige en zeer slechte, steile weg kan je het uitgestrekte strand bereiken.
Als laatste bezoeken we Kathisma Beach. Hier staan enkele hotels en staan de ligzetels met parasol uitnodigend te wachten. Helaas is het strand verlaten, want het is nog niet "het seizoen" en de bewolkte hemel zal er ook wel een beetje schuld aan hebben.
                                           

Tijdens onze verplaatsingen genieten wij van de mooie natuur en zien hier tafereeltjes van het pure Griekenland.

We willen nog even rondslenteren in de winkelstraatjes van het stadje Lefkada, maar de regen is spelbreker en we keren terug naar de camping.

Dinsdag 5 mei en woensdag 6 mei

Dinsdagmorgen verhuizen we naar camping Akrata-Beach in de Peloponesos en we vinden een plaatsje vlak aan zee.
Woensdag 6 mei gaan we naar het bergplaatsje Kalavrita. Van Diakofto naar Kalavrita loopt een tandradtreintje. Helaas voor ons is dat alleen maar op zaterdag en zondag, dus doen we de bergtocht met de auto.
Onderweg bezoeken we het Mega Spileon klooster dat ze helemaal aan het vernieuwen zijn. Het klooster hangt tegen de rotswand en heeft een mooie kloosterkerk met een zilveren toegangsdeur. Er is ook een grot met een bron.
  
Dan gaan we naar het piepkleine, oude stationnetje Kato Zachlarou dat langs het tandradspoor ligt in een schitterende omgeving.
  
Dat het weer hier in Griekenland ook grillig kan zijn  hebben wij vandaag ondervonden. We zijn deze voormiddag vertrokken met een aangenaam zonnig weertje. Tot rond 14h mochten wij daarvan genieten. Toen was er onweer en regen. Bij het terugrijden lag er op bepaalde plaatsen een dun laagje sneeuw op de weg en even later kregen wij een flinke hagelbui over ons heen. 

Rond 16h waren we terug op de camping waar het de hele dag droog is gebleven. Van alles iets dus in een straal van amper 40 km.
 
Donderdag 7 mei - 24 gr.
 
De dag begint stralend en het is merkbaar warmer. Rond 10h vertrekken we naar Korinthië. Eerst gaan we naar antiek Korinthië. Het is er erg druk. De Apollo tempel en het Odeon zijn vanaf de straat goed te zien.
 
 
Wij hebben deze site vijf jaar geleden al eens bezocht en rijden nog eens door naar Akrokorinth hoog op de heuvel. Daar bevinden zich de overblijfselen van een versterkte stad en een Byzantijns fort. Door de drie opeenvolgende toegangspoorten (van een verschillend tijdperk) wandelen we tussen de ruïnes die welig begroeid zijn met veldbloemen.
  
 
Het is een ware kleurenpracht: felrode klaprozen, witte madeliefjes, gele, paarse en lila bloemen. Bovendien hebben we een prachtig uitzicht over de golf van Korinthië.
 
Terug beneden bij het antieke Korinthië laten we ons naar een van de gezellige terrasjes lokken om er te eten. Van het huis krijgen we mierzoet baklava-gebak als dessert.
We gaan dan nog een kijkje nemen bij het kanaal van Korinthië om dan naar Loutraki te rijden waar het kanaal begint en waar men de brug over het kanaal diep in het water laat zakken om plaats te maken voor de boten.
 

Vrijdag 8 mei en zaterdag 9 mei
We trekken opnieuw een stukje verder naar de regio rond Athene. Kort na de middag staan we op camping Ramnous in Schinias. De rest van de dag genieten we op het mooie zandstrand aan de camping.

Zaterdag gaan we naar Marathon waar de Atheners de Perzen versloegen. De marathonloop stamt af van deze veldslag, waar de boodschapper die de overwinning meldde, de ca. 42 km van Marathon naar Athene rende en daarna dood neerviel. De grafheuvel waar de gesneuvelde Atheners begraven zijn, is 4 km van Marathon.    
In Ramnous, een afgelegen mooie plek liggen de ruïnes van een heiligdom gewijd aan Nemesis. We kunnen slechts een klein deel van de zeer uitgestrekte opgravingen bezichtigen, nl. de overblijfselen van de tempel.
Daarna rijden we naar Kifisia, een leuk winkelstadje, maar daar was het zo druk dat we meteen doorgereden zijn om dan in het drukke verkeer richting Athene even volledig het noorden kwijt te geraken. Na een tijdje vinden we toch de weg naar Rafina, een vissershaven.
In Rafina met zijn vele viswinkels en visrestaurants lopen we nog even rond om dan terug naar de camping te gaan. 


Zondag 10 mei - 25 gr.
Vandaag rijden we zoveel mogelijk langs de mooie kust tot Sounion. 
In Brauron zijn de overblijfselen van het Parthenon te bezichtigen.
  

Daarna kom Porto Rafti, een mooi havenstadje aan de beurt.
Lavrio, eveneens een havenstadje was tot de 20ste eeuw beroemd om zijn zilvermijnen. Daar vleien we ons na onze wandeling door de haven, neer op een terrasje om samen met vele Grieken iets te eten. 
Dan rijden we door naar Sounion, vooral bekend voor de hoog op de klippen gelegen Poseidon-tempel. Deze tempel bezoekt men graag bij zonsondergang.
Wij hebben vandaag genoeg gezien en we keren terug.

Maandag 11 mei tot donderdag 14 mei
Camping Mylos op het eiland Evia is onze nieuwe verblijfplaats waar wij maandag rond de middag aankomen. Het is een goed verzorgde camping aan zee met een mooi strand. Wij zijn de enige gasten als we aankomen op de camping, die nochthans voor 2/3 vol staat met caravans van vaste verblijvers.
  

Wij gebruiken de dagen op het eiland om wat rond te toeren en van de rust en het mooie strand te genieten. Het eiland is niet druk bezocht door toeristen en heeft ook geen noemenswaardige bezienswaardigheden. Maar het heeft een heel mooie natuur, een berglandschap met op de flanken oude dorpjes met mooie Byzantijnse kerkjes, waar de in het zwart geklede vrouwen altijd een  vriendelijk "kalimera" laten horen of een praatje willen maken, waar we helaas niets van begrijpen.
  
Ons uitstapje naar het zuiden van Evia, naar Karistos, voert ons via steile wegen door een ruw berglandschap. We dalen even af naar Neo Styra, een vissershaventje, om  dan weer door het indrukwekkende mooie landschap de bochtige, sterk stijgende weg naar Karistos te nemen. Op bepaalde hoogte zie je in de diepte langs beide zijden de zee, want hier is het eiland op zijn smalst. De zee met de vele eilandjes en een blauwig waas erover doet een beetje surrealistisch aan.
    
Karistos is een heel mooi havenplaatsje. Het hele tochtje genieten we volop van de prachtige natuur.
Donderdag 14 mei blijven we de hele dag op de camping.  Het is 28 gr en het water van het zwembad is heerlijk!
Gisteren en vandaag zijn er campingasten bijgekomen: nederlanders, duitsers en fransen. Onze franse buren nodigen ons en hun duitse buren uit op een aperitiefje  's avonds. Het wordt een babylonische spraakchaos: de fransen spreken alleen maar frans en de duitsers alleen maar duits en wij moeten een beetje als tolk optreden. Maar het was toch leuk en onze franse gastvrouw had zich werkelijk uitgesloofd om lekkere hapjes klaar te maken.

Vrijdag 15 mei
We moeten slechts 160 km rijden als we verhuizen naar camping Chrissa in Delphi. De verplaatsing verloopt niet foutloos. Eerst rijden we bijna de afrit van de ringweg op. Er staat geen verbodsteken, maar een paar vrachtwagens doen teken en we begrijpen tijdig onze vergissing. Dan rijden wij verkeerd en komen met de caravan in de smalle straatjes van een stadje terecht. We zien geen uitweg en stoppen vooraleer we volledig vastrijden. Wij vragen aan een voorbijrijdende politiewagen hoe we uit die wirwar van straatjes moeten komen en de vriendelijke agent rijdt voor ons uit tot aan de oprit van de autoweg. Efcharisto (dankuwel)!
Het is niet simpel hier in Griekenland. Veel verkeersborden met plaatsnamen zij enkel in Griekse lettertekens en dat is voor ons net zo onleesbaar als Chinees. Alleen op de hoofdwegen zijn de namen van grote steden ook in westers schrift aangegeven.

Zaterdag 16 mei - 28 gr.
Deze morgen gaan we de opgravingen van het antieke Delphi bezoeken. We zijn een paar uur zoet terwijl we de ronde Tholos bezoeken en dan de klim beginnen  de op de bergflank gelegen site. Via de agora (het marktplein) komen we bij de schatkamer.
  

We volgen de heilige weg langs de restanten van de grote Apollo tempel en het theater om helemaal boven bij het 200 m lange stadion te komen.
  
We waren al om 9h30 ter plaatse, want de site ligt slechts op 3 km van de camping, maar toch staan hier al vele bussen en overal staan groepjes toeristen naar hun gids te luisteren. 
Na ons bezoek maken we nog een rondrit in de omgeving. We wandelen even door het dorp Archova en rijden dan naar het middeleeuwse Osios Lukas klooster.
  
Ook hier zijn er heel veel bezoekers. Boven het klooster staat een kleine kapel waarvan de drie klokken in een boom hangen. 
We keren terug via het kustplaatsje Itea.
 
Zondag 17 mei - 27 gr.
Het is bewolkt maar warm als we naar Galaxidi rijden. We moeten door het gebergte en rijden door het plaatsje Amfissa om dan de mooie bergweg naar Galaxidi te nemen.
Galaxidi is polulair vissersplaatsje. De gegrilde sardines smaken dan ook overheerlijk.
 
Op de terugweg komen we langs een mosselkwekerij waar we een paar kg mosselen kopen, zo uit de zee, die we ons 's avonds met een glaasje wijn laten smaken.
 
Maandag 18 mei - bewolkt en winderig 23 gr.
We hebben ons verplaatst naar camping Mylos in Nikiti in de regio Chalkidiki, een flinke rit van ca 500 km.
De camping valt tegen: onverzorgd, een hobbelige weg, en bijna geen strand. Het sanitair is netjes maar oudbollig en beperkt tot het strikte minimum. We zullen hier niet lang blijven.
 
Dinsdag 19 mei -  27 gr.
Chalkidiki bestaat uit drie schiereilanden: Kassandra, Sithonia en Athos. Wij zitten op het middelste: Sithonia.
Het schiereiland Athos wordt de gebedsvinger genoemd. Het is uitsluitend bewoond door monniken. Deze monnikenrepubliek is verboden voor vrouwen en er worden slechts 10 mannelijke toeristen per dag toegelaten met een speciaal visum voor max. 4 dagen. Er zijn zelfs geen vrouwelijke dieren toegelaten op het schiereiland met uitzondering van kippen. Er staan een 20-tal prachtige kloostercomplexen op Athos waarvan een aantal van op zee te bewonderen zijn. Wij vertrekken om 9h30 met een excursieboot in Ormos-Panagias. Het is bijna 2h varen tot aan de zuidpunt van Athos. Dan vaart de boot langs de westkust van Athos zodat we de mooie kloosters kunnen zien. Van de gids krijgen we de nodige uitleg.
   
 
  
 
Om 13h30 meert de boot aan in Ouranoupouli waar we 2 h kunnen shoppen, eten en rondwandelen.
 
 
Vanaf Ouranoupouli is het anderhalf uur varen naar onze haven van vertrek waar we rond 16h45 terug aankomen.  Op de terugweg werden op de boot volksdansen uitgevoerd en mocht iedereen meedoen met de traditinele sirtaki-dans.
 
 
Het was een hele leuke daguitstap.
 
Woensdag 20 mei - 24 gr.
Vandaag gaan we een beetje rondtoeren op Sithonia. Het landschap is heel mooi: beboste heuvels, en lange zandstranden.
  
 
Hier en daar zie je een herder die met zijn schapen of geiten door de heuvels trekt.
De plaatsjes waar we halt houden zijn zonder uitzondering mooi en idillisch: Vouvourou heeft een heel lang zandstrand, Porto Koufo is een authentieke vissershaven, Meos Marmares ligt aan een baai waar het water turkoos blauw is en heeft ook een mooi zandstrand, en dan is er nog het bergdorpje Parthenonas met gerestaureerde natuurstenen huisjes.
Het hele schiereiland ademt rust en schoonheid. De enige storende elementen zijn de vele caravans die bij sommige stranden kriskras staan opgesteld.
 
donderdag 21 mei en vrijdag 22 mei - 26 gr.
Opgelucht verlaten we de onverzorgde, sombere camping. Tegen de middag komen we aan op camping Olympos Beach. Voor de camping zie je de besneeuwde Olympos-berg. Deze camping is wel heel verzorgd. Het strand zelf is een beetje een chaotische mengelmoes van oude vissershuisjes, sommige nog bewoond of verhuurd als vakantieverblijf, half vervallen hokjes die ooit vakantiehuisjes waren, taveirnes, een paar restaurantjes met terras en een exclusieve strandbar.
  
 
De paar dagen die we hier zijn doen we niet veel. Vrijdagnamiddag gaan we naar Platamon Castle: de restanten van een Byzantijnse vesting uit de 11e eeuw. Het was eigenlijk een klein versterkt stadje. De muren rondom zijn nog bijna compleet met hier en daar de resten van de 8 torens. De citadeltoren binnen de vesting is gerestaureerd.
 
 
Zaterdag 23 mei - 34 gr.
 
Als we 's morgens de camping verlaten om naar camping Vrachos in Kastraki te verhuizen is het al 25 gr. en als we ons rond de middag geinstalleerd hebben, toont de thermometer 34 gr. Alleen het zwembad kan ons nog verkoeling brengen vandaag.
 
Zondag 24 mei - 35 gr.
Reeds vroeg in de morgen zijn we op pad om de beroemde Meteora kloosters te bezoeken. We hopen zo de vele toerbussen voor te zijn. Toch staan er op de parkeerplaatsen al veel bussen en auto's en zijn er reeds veel bezoekers.  Alhoewel het niet de eerste keer is dat we de op de grillige rotsen gelegen kloosters bezoeken,  zijn we weer verrast door hun bijzondere ligging in het unieke kader.
  
 
 
 
Na de kloosters rijden we naar Pyla waar een oude boogbrug te bewonderen valt met vlakbij een heel oud, goed bewaard Byzantijns kerkje.
 
 
Het is ondertussen 35 gr. in de schaduw en we houden het voor bekeken. De rest van de dag blijven we op de camping bij het zwembad dat ons nu en dan de nodige afkoeling kan bezorgen.

Maandag 25 mei - 32 gr.
We gaan in de voormiddag te voet naar de oude kluizenaarsverblijven. In de gaten in de rotswand woonden vroeger kluizenaars. Op de plaats waar nog enkele van die verblijven te zien zijn is er nu een klein klooster dat tegen de rotswand hangt en dat nog steeds van een deel van de natuurlijke holen gebruik maakt.
Een kerkje en nog een tweede hangend klooster zijn eveneens te zien.
  

 
Als we de heuvel aflopen worden we aangesproken door een Griek die samen met zijn vrouw 30 jaar in Duitsland heeft gewerkt als gastarbeider, maar nu naar zijn geboortedorp is teruggekeerd. Het huisje dat van zijn ouders en grootouders was, heeft hij opgeknapt. Zijn naam is Nicos Demos en hij nodigt ons uit in zijn mooie huisje. Zijn kinderen leven en werken in Duitsland en hij mist hen erg, maar hij wil nu in zijn geboortedorp blijven.

Wij zijn aangenaam verrast door de vriendelijke gastvrijheid van deze mensen die ons zomaar binnen vragen voor een praatje en een drankje.

Dinsdag 26 mei - 28 gr.
Het is een bijzonder mooie weg naar onze laatste camping Elena Beach op 12 km van Igoumenitsa. De camping zelf is mooi en sfeervol en ligt vlak aan zee, zodat we de rest van de dag kunnen genieten van zon en zee.

Woensdag 27 mei - 28 gr.
Het wordt een goed gevulde dag vandaag, want hier langs de prachtige kust is heel wat te zien. Eerst gaan we naar het rustige nonnenklooster Ayos Dimitrios gelegen onder de steile rotswand Zalongo en bewoond door vriendelijke nonnetjes. 
  

Van aan het klooster beklimmen we de vele trappen die naar de top van de Zalongo-rots voeren, waar volgens de legende in 1803 Souliotische vrouwen en kinderen in de diepte sprongen en de dood verkozen boven slavernij en verkrachting van de Osmaanse veroveraars. Op de top staan de vrouwen in steen en cement vereeuwigd.
 

Daarna rijden wij naar Mesopotamos waar we op de heuvel de ruïnes van het Nekromantium (orakel van de doden) bezoeken. Boven op de onderaardse ruimte staan de resten van een versterkte nederzetting.
  

Vanuit het vlakbijgelegen Ammoudia maken wij een boottochtje op de delta van de Acheron rivier. Eerst vaar de boot een stukje langs de rotskust om ons enkele mooie grotten en inhammen te tonen. Daarna varen we op de groene rivier met zijn weelderige groene oevers.
 
  
Ons bezoek aan Parga moeten we tot morgen uitstellen, want de dag is heel snel voorbijgevlogen.

Donderdag 28 mei - 28 gr.
Vandaag gaan we dus naar Parga. We genieten opnieuw van de heel mooie kustweg.
 

Parga is een bijzonder mooi kustplaatsje en erg populair, zowel bij toeristen als bij de Grieken. Het ligt aan een mooie baai met het strand tussen grillige rotsen. Vlak voor het strand liggen enkele kleine eilandjes. 
  

Via de smalle winkelstraatjes wandelen we naar de citadel en naar de ruïnes van een fort.
  

Vandaar uit hebben we een mooi uitzicht. We eten op een van de vele terrasjes met uitzicht op de baai. De wijn en het grote glas sterke ouzo (dat laatste als toegift van het huis) maken dat ik me licht voel in het hoofd en zwaar in de benen.
De rest van de dag kan ik bijkomen in de zetel aan het strand. 

Vrijdag 29 mei en zaterdag 30 mei - 28 gr.
Deze twee laatste dagen hier in Griekenland wordt er niet veel meer bezocht. We gaan nog even naar Sivata, het dichtst bijgelegen kustplaatsje, en verder blijven we van de zon en de zee genieten.
 


Zondag 31 mei tot dinsdag 2 juni
Om 7 h zijn we al in de haven om aan boord de gaan van de boot die ons terug naar Venetie zal brengen.
Het is nog steeds heel mooi weer en we kunnen de hele dag op het dek van onze zeevaart genieten.
  


Maandagmorgen zijn we rond 10 h aan onze rit naar huis begonnen. We hebben in Duitsland overnacht en dinsdagavond zijn we veilig en wel terug thuis gekomen.
Het was een aangename, boeiende vakantie, waarvan we erg hebben genoten.

Wij waren 36 dagen onderweg, hebben op 13 campings geslapen en 7228 km afgelegd.
 
Meer foto's over deze reis kunnen beken worden in mijn PICASA-ALBUM
Comments