FRANKRIJK Charente-Maritime, juli 2011

Dinsdag 28 tot donderdag  30 juni

Charente Maritime is een stukje van Frankrijk dat we nog niet eerder hebben bezocht. We willen graag ontspannen aan de mooie kust en kiezen voor Camping Le Nauzan-Plage in Vaux-sur-Mer.

Het is een nette, gezellige camping met een zwembad en het is ca. 400 m wandelen naar het strand. 
Ook het strand is mooi en verzorgd en er loopt een wandelpad naar het 3 km verder gelegen Saint-Palais-sur-Mer. De eerste dagen houden we het rustig en genieten van zon en zee.

    

Vrijdag 1 juli

We gaan een kijkje nemen bij de brug die Ile de Re met het vasteland verbindt en daarna brengen we een bezoek aan La Rochelle.


Met het stadsplan in de hand doen we de toeristische wandeling. Bijzonder mooi vinden we de oude haven. De ingang van de haven wordt geflankeerd door twee torens: de Sint Nicolastoren en Kettingtoren (Tour de la chaine). Het zijn eigenlijk vestingen en vormen samen de beschermers van de ingang van de oude haven. Iets verder zien we de lantaarntoren die een achthoekige spits heeft en die vroeger als vuurtoren en als gevangenis werd gebruikt.

    

Langs de kaai zijn veel gezellige en druk bezette terrasjes. Ook de binnenstad is de moeite waard en er zijn veel verkeersvrije winkelstraten.


Zaterdag 2 juli en zondag 3 juli

Na een dagje verpozen op de camping gaan we opnieuw op uitstap. We gaan naar Rochefort. De toeristische blikvangers daar zijn de Corderie Royale (Koninklijke Touwslagerij) uit de 18de eeuw)en de oude Transportbrug die nu nog steeds voetgangers en fietsers naar de overkant brengt door middel van een gondel die aan de brug is opgehangen. Onderweg namen we een kijkje bij een oesterkwekerij aan de monding van de Charente. 

    

We rijden dan verder naar Port des Barques en nemen de weg langs de kust naar Marennes. Bij lage tij is Port des Barques met Ile Madame verbonden door een weg van zand en stenen, de Passe aux Bœufs (koeiengang). Als de weg bij hoogtij onder water loopt, is het weer twaalf uur wachten tot de weg opnieuw kan gebruikt worden. Het is eb en we kunnen dus naar het eiland met de auto. Een groep oldtimers doen de oversteek ook. Het is een eigenaardige maar boeiende aanblik.

  
In de omgeving zien we nog verschillende oesterkwekerijen. Even verder zien we verschillende op palen gebouwde visserhutten die zo typisch zijn voor deze streek. We brengen nog een bezoekje aan Brouage, een middeleeuws vestingstadje waar net een historisch feest wordt gehouden.

    

Maandag 4 juli

We gaan een stukje wandelen langs het strandpad. In de voormiddag gaan we vanuit Saint Palais richting La Palmyre. Weer zien we de typische vissershutten (carrelets). Deze hutten staan hoog op houten palen en zijn met pontons met de kust verbonden. Ze hebben grote vierkante visnetten die neergelaten en opgehaald kunnen worden.

    
De kust is rotsachtig met hier en daar prachtige zandstranden. Onderweg worden we belaagd door zwermen Onze-lieve-heer-beestjes. Het zijn er duizenden en ze vliegen tegen ons aan, zitten in onze haren en op onze kleren. In de namiddag wandelen we vanuit de camping de andere richting uit. De kustlijn is prachtig met hier en daar uitkijkpunten en overal bankjes waar je van het uitzicht kunt genieten.
  

Dinsdag 5 juli

Vandaag gaan we naar Ile de l'Oléron. Onze eerste halte is het plaatsje le Château de l'Oléron. Het is een ommuurde vestingstad met een citadel en een kleine haven waar we veel platte oesterschuiten zien. Met deze platte vaartuigen (plates) varen de vissers tijdens eb naar de oesterbedden om de oesters te oogsten. Hier zijn nog een 70-tal bedrijfjes die zich met de oesterkweek bezighouden.

    
Als we verder rijden merken wij de vele oesterputten, de geulen en smalle kanalen, alles heeft hier met oesters te maken. 
    
Het is eb en in het kustplaatsje La Cotiniere zien we veel mensen die schaaldieren aan het verzamelen zijn op de modderige zandbanken. We zien ook veel met zeewier bedekte oesterbanken.

We rijden weg van het eiland naar Marennes, naar “la cité des huitres”. Daar kan je alles leren wat met oesterteelt te maken heeft. Heel de omgeving van Marennes-Oléron is bekend om de oesterproductie. De oesters worden gekweekt in oesterparken en verfijnd in waterbekkens.
  

Bijzonder schilderachtig is het kanaal van la Cayenne, met zijn vele bootjes en de houten stellingen die naar de bootjes leiden. Ook Caynenne zelf is speciaal want het ligt aan de monding van de Seudre.
    
Ik vond ons uitje van vandaag bijzonder en schilderachtig, en ik heb heel wat bijgeleerd over oesters, over de “fines” en de “speciales” over de calibers van de oesters, over het débarderen van oesters enz...


Woensdag 6 en donderdag 7 juli

Na een dagje rust gaan we opnieuw even op verkenning. Ditmaal gaan we naar Mornac-sur-Seudre. Met zijn middeleeuwse markthal, romaanse kerk, bebloemde straatjes en kleine oesterhaven een charmant dorpje.

    
Onze rit voert ons dan naar La Tremblade. Langs het “Chenal de l'Atelier” zien we veel traditionele oesterhutten. De houten stellingen, de bootjes en de vele kleuren bieden een schilderachtige aanblik.
    

We vervolgen onze weg door “het forêt Domainiale de la Coudre” langs de kust. Hier zijn er duinen en uitgestrekte zandstranden. Parkeren kan je alleen in het bos en er mag niet gebouwd worden, zodat de kilometers lange zandstranden nog volledig ongerept en onbedorven zijn. Moge het zo blijven !

  

Vrijdag 8 juli en zaterdag 9 juli

Vrijdag 8 juli is een bewolkte dag met af en toe regen. We beperken ons tot een bezoekje aan de markt waar we heerlijke oesters kopen en we zitten een uurtje aan het strand.

Zaterdagnamiddag schijnt de zon weer volop en we gaan naar Talmont, een schiereiland aan de monding van de Gironde, vooral bekend voor de XIIde eeuwse romaanse kerk die op een rotsklip is gebouwd. Maar ook de bebloemde straatjes en de zeer kunstzinnige winkeltjes worden druk bezocht door de toeristen. 

    

We bezoeken ook Meschers-sur-Gironde die een charmante haven heeft en waar verschillende grotten zijn. In de haven wordt er net een soort volksfeest gehouden en er is heel veel volk.
  

Zondag 10 juli

Ik wil heel graag de vuurtoren van Cordouan zien maar die bevindt zich 9 km in zee. Daarom gaan we deze namiddag een boottochtje maken vanuit Royan. De vuurtoren van Cordouan is een van de oudste en de mooiste vuurtorens van Frankrijk. Er zijn 6 verdiepingen in Renaissancestijl waaronder een kapel en koninklijke vertrekken. Het tochtje duurt anderhalf uur. Ik ben wel een beetje ontgoocheld omdat de boot niet heel dicht bij de vuurtoren vaart. 

    

Daarna wandelen we in de mooie haven van Royan waar ontzettend veel volk is. De oorzaak is dat er enkele beroemde zeilboten (Pen Duick) liggen aangemeerd.
  

Dinsdag 12 juli

Maandag 11 juli is het drukkend warm. Het wordt een dagje van zalig nietsdoen. In het midden van de nacht krijgen wij (zoals voorspeld) een flink onweer en veel regen. De vooruitzichten voor de twee komende dagen zijn niet zo goed. We zouden normaal woensdag naar huis vertrekken, maar omdat het weer niet zo best is vertrekken wij vandaag. 

We rijden tot Saumur aan de Loire waar we rond 13h30 aankomen. Ondertussen komt de zon af en toe door de bewolking en we gaan in de namiddag wat sightseeing doen met de auto langs de Loire. We zien het kasteel van Saumur en bewonderen het kasteel van Montsoreau. In Trèves is nog een oude toren en mooi kerkje te zien.

    
We zullen beslist nog eens hier aan de Loire moeten terukomen om de vele beroemde kastelen te bezoeken.

Maar voor nu zit de vakantie erop en vertrekken we morgenvroeg voor de laatste etappe naar huis.


Alle foto's van deze vakantie staan in ons online-album CHARENTE-MARITIMEComments