De mens is een wezen dat beslissingen neemt

Het is natuurlijk bijzonder moeilijk deze nieuwe ideeën te aanvaarden, omdat we er zo in getraind zijn onszelf als slachtoffer van krachten te zien; als slachtoffer van onze erfelijke aanleg; als slachtoffer van onze opvoeding; als slachtoffer van de maatschappij; als slachtoffer van onze gevoelens.

We zijn allemaal slachtoffers geworden, en zoals de religieuze opvattingen ons getoond hebben - hoe klein we wel zijn -, zo heeft ook de wetenschap de mensen met de uiterste twijfel aan zich zelf en hun bekwaamheden of capaciteiten vervult, dat zij het lot niet in eigen hand nemen.

Als we iets verkeerd doen, denken wij, is dat het gevolg van een psychische kwaal of een gebrekkige aanpassing aan onze medemensen.

Wat we moeten leren, - en men ziet een nieuwe richting in de psychologie en filosofie opkomen die dit inzicht mee helpt uitdragen, we moeten leren,

- dat de mens een wezen is dat beslissingen neemt;

- dat we bij iedere stap die we zetten een beslissing nemen, ook al zijn we ons daarvan niet bewust.

We beslissen zelf welke gevoelens we ons dienstbaar maken, we beslissen zelf onze behoeften te verzaken, onze plichten af te wijzen, en te saboteren wat we eigenlijk zouden moeten doen.

We kunnen ook beslissen te doen wat de situatie vereist, participeren, samen te werken, een bijdrage te leveren of ons behoorlijk te gedragen.

Lees verder: Verantwoordelijkheid en keuze