We stellen ons in op pech of geluk

Eén van onze sterkste drijfveren, de kracht die ons tot handelen aanzet, is de anticipatie, het vooraf in gedachten beleven van een mogelijke gebeurtenis of de mogelijke consequentie van een handeling

Alle mensen handelen volgens die methode. Met ADLER kunnen we ook zeggen dat we een geheim plan in ons hoofd hebben en dat we daarnaar handelen. Iedereen kan over een plank lopen die een meter breed is en op de grond ligt. Maar wanneer diezelfde plank zich 30 meter boven de grond bevindt, zullen veel mensen het wel uit hun hoofd laten er over te gaan omdat ze bang zijn omlaag te vallen. En sommigen, die het toch proberen, zullen inderdaad omlaag vallen omdat ze het immers verwacht hadden.

Angst en vrees zijn daarom zo gevaarlijk, omdat de angst voor het falen of mislukken zo schadelijk is! We kunnen ons allemaal zo inspannen en onze kracht inzetten om onze vrees te overwinnen, maar diep in ons innerlijk zijn we er toch op uit ons aan een gevaar bloot te stellen waarop we ons vooraf in gedachten ingesteld hebben.

Natuurlijk komen niet al onze anticipaties uit, want er zijn ook krachten werkzaam waarop wij geen vat hebben. Dit zijn de z.g. uiterlijke krachten. We verwachten bijvoorbeeld succes zonder evenwel het doel te bereiken omdat de omstandigheden ons niet gunstig gezind zijn. We verwachten te falen maar om de een of andere reden hebben we succes. We moeten ons er wel van bewust zijn, dat we het resultaat van onze handelingen voor een groot deel zelf in de hand hebben.

We kennen allemaal mensen die we ‘geluksvogels’ noemen. Die kunnen doen wat ze willen en ze hebben altijd succes. Aan de andere kant kennen we de ‘pechvogels’. Wat ze ook ondernemen, het loopt altijd verkeerd af, nooit komt er iets behoorlijks tot stand.

De geluksvogel behoort tot het slag mensen dat denkt:"Oh, het zal wel goed gaan." Hij is er echt van overtuigd. Daarom gebruikt hij al zijn innerlijke krachten en mogelijkheden; hij weet wat hij moet doen. Hij zal vooruit lopen als hij het gevoel heeft dat hij nu vooruit moet lopen. Hij zal zich inhouden als hij voelt dat dit beter is. Hij zal praten wanneer het nodig is en hij zal zwijgen als dát beter uitkomt. Hij is in harmonie met zichzelf en het leven en hij heeft goede kansen zijn problemen goed op te lossen.

Maar zelfs de grootste geluksvogel raakt wel eens in een moeilijke situatie. Maar wat doet hij wanneer iets verkeert gaat',' Zou hij zichzelf beschuldigen en verwijten maken? Dat doet hij niet. Hij zal zich afvragen:"Wat heb ik eigenlijk verkeerd gedaan?" Dan denkt hij er over na en krijgt de mogelijkheid iets te bedenken wat beter is en als hij een volgende keer in een zelfde situatie komt, dan zal hij waarschijnlijk een goede oplossing vinden.

Van tijd tot tijd zal ook hij situaties aantreffen die hij niet aankan. Wat zou hij dan doen? In een dergelijke situatie zal hij denken: "Nu ja, ik hou er nu liever mee op en wacht een gunstiger gelegenheid af. Misschien krijg ik de volgende keer meer vat op de situatie. En dan speelt hij het klaar!

Maar hoe gedraagt de pechvogel zich? Die is er al direct van overtuigd dat alles wat hij aanpakt zal mislukken! Daarom praat hij wanneer hij beter had kunnen zwijgen. En hij zwijgt wanneer hij beter had kunnen praten. Hij geeft het op wanneer hij beter standvastig had kunnen zijn en hij vecht wanneer het beter was zich terug te trekken. Natuurlijk loopt dan alles slecht voor hen af. Wat zegt hij dan? "Zie je wel, ik had het wel gedacht." En hij geeft de moed op!

Toch heeft ook de meest ontmoedigde zonderling zo nu en dan succes. Hij doet iets en tot zijn stomme verbazing lukt het ook nog. Wat zegt hij dán? “Vreemd, hier kan iets niet kloppen”. Dan zit hij er zo lang over te piekeren wat eigenlijk verkeerd kon zijn, dat hij daardoor de hele zaak bederft.

En het einde van het liedje is, dat de geluksvogel steeds meer successen oogst en de pechvogel steeds meer een mislukkeling wordt.

Lees verder: Door met onszelf te vechten verliezen we onze zelfbeheersing