Sportkliniek / Duiksport

     
         
 
 
A. Algemene sporten

Sporten is goed. Sporten moet. Op het spreekuur van de sportkliniek kunt u terecht voor consulten en sportmedische onderzoeken. Sporters van elk niveau zijn welkom: van mensen die willen gaan sporten, mensen die sportief bewegen op recreatief niveau tot prestatiegerichte toppers.
 
Vanwege de deskundigheid en de werkwijze bezoeken steeds vaker ook niet-sporters met chronische klachten of met conditonele problemen het spreekuur. De sportkliniek begeleidt o.m. de spelers van Okapi-Aalstar, basketbalclub. 

Maak een afspraak met het secretariaat Longziekten op tel 053 72 42 89.B. Duiksport

Elk jaar dient de sportduiker – ongeacht het brevet - een medische keuring te ondergaan voor aansluiting bij zijn sportclub.  De inhoud van die sportmedische keuring voor de perslucht/nitrox duiker berust op internationale standaarden, maar is bij de algemeen arts soms niet zo goed bekend. Het verstrekken van een dergelijk medisch attest moet echter steeds met de grootste omzichtigheid gebeuren.

In het OLV-Ziekenhuis in Aalst wordt met kennis van zaken en van de specifieke fysiologie kenmerkend voor de duiksport de gezondheidstoestand van de sporter objectief beoordeeld. Het OLV-Ziekenhuis is ook uitgerust met een 8-persoons caisson. Dr Kurt Tournoy is longarts en ook duikinstructeur, hij voert deze duikmedische keuringen uit.

Adhv een vragenlijst, een gestandaardiseerd klinisch medisch onderzoek en een longfunctieonderzoek eventueel met astma provocatietest wordt elke kandidaat sportduiker onderzocht. Zo nodig wordt een radiografie van de longen of een scan verricht en een electrocardiografie; allemaal tijdens dezelfde consultatie.

Aanvullende testen (zoals contrast enhanced echocardiografie, inspanningsproef, eucapnische hyperventilatie test etc) worden enkel op specifieke indicatie verricht (ttz bij vermoeden van mogelijkse problemen) – voor deze testen kan een 2de consult nodig zijn. Indien nodig wordt overlegd met de hartspecialisten en KNO artsen van het ziekenhuis. 

Plaats : Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis – Dienst LONGZIEKTEN, Moorselbaan 164, 9300 Aalst

Tarificatie : volgens conventie – er zijn geen supplementen

Afspraak : 053/724289 – Dr Kurt Tournoy.

Email : kurt.tournoy@olvz-aalst.be