Slaapkliniek

Samen met de dienst neurologie staan de longartsen in voor de werking van de slaapkliniek, waar mensen met slaapstoornissen (vb. luidruchtige slaap, snurken, overdreven slaperigheid) worden opgenomen voor het meten van de nachtelijke slaap.

De slaapkliniek is een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen verschillende specialisten die in het ziekenhuis werkzaam zijn. In dit project werken neurologen, pneumologen, gespecialiseerde verpleegkundigen, NKO artsen, psychiater en psycholoog samen in een team dat een afdoend antwoord wil bieden aan de steeds groeiende problematiek van slaapstoornissen. Het ziekenhuis beschikt vanaf 06/02/2023 over een gloednieuw, up-to-date, slaaplabo op afdeling F-1.

Patiënten die verwezen worden met slaapproblemen kunnen zich aanmelden op de slaapkliniek, waar ze een afspraak kunnen maken met een van de teamleden. Naar gelang de verwijzing zal dit in eerste instantie meestal, zij het niet uitsluitend, bij de neuroloog of longarts zijn. Na een eerste contact kan de arts, indien nodig, een slaaponderzoek (polysomnografie) voorschrijven. Het slaaponderzoek of polysomnografie heeft tot doel uw slaapstructuur en uw ademhaling ‘s nachts te bestuderen. Hiermee trachten we uit te zoeken wat de reden is van bv. uw vermoeidheid, slaperigheid overdag, slapeloosheid, snurken, stoppen met ademen of bewegen ‘s nachts. In dit kader gebeurt de slaapregistratie met videoopname. Tijdens deze studienacht worden door middel van electroden en sensoren de volgende metingen uitgevoerd:

  • De hersenactiviteit (EEG) om slaap en waak te onderscheiden.

  • De oogbewegingen (EOG) voor het registreren van de droomslaap (REM slaap).

  • De spieractiviteit van de kin en de benen (EMG).

  • De lichaamshouding- De hartactiviteit (EKG).

  • De luchtstroom t.h.v. de mond en de neus (ademhaling).

  • De ademhalingsbewegingen van de borstkas en de buik.

  • Het zuurstofgehalte in het bloed.

  • Het snurken.

  • Er gebeurt ook videomonitoring.

De electroden en sensoren worden zodanig bevestigd dat u tijdens het slapen minimale hinder ondervindt. Het aanbrengen van de electroden gebeurt met een water oplosbare pasta en is volstrekt pijnloos.

De voorbeiding van een slaaponderzoek:

Neem een bad/douche en was je haar. Breng geen gel of haarlak aan.- Aan de mannen wordt gevraagd zich grondig te scheren (mannen met een baard kunnen deze uiteraard laten staan).- Aan de vrouwen wordt gevraagd zich te ontschminken , geen nagellak te gebruiken en eventuele kunstnagels te verwijderen.

Wat brengt u mee?

  • Identiteitskaart

  • Eventueel papieren voor de hospitalisatieverzekering

  • Slaapkledij

  • Toiletgerief en shampoo

  • Eventueel uw eigen hoofdkussen

  • Iets om je ‘s avonds ontspannen bezig te houden: lectuur, laptop (er is wifi)...

  • Eventuele thuismedicatie

  • Indien u een CPAP toestel gebruikt, vergeet dan zeker niet je toestel, masker en slang mee te brengen

De opname:

Op het afgesproken uur meldt u zich aan bij de inschrijvingen in de inkomhal van het ziekenhuis. Na de inschrijving wordt u naar het slaapcentrum verwezen. U krijgt een éénpersoonskamer met eigen badkamer en TV. GSM gebruik op de kamer is buiten de slaapregistratie toegelaten. Tijdens de nacht moet elke connectie met internet uitgeschakeld worden. Bij aankomst staat voor u een broodmaaltijd klaar. In de loop van de avond worden de electroden en sensoren aangebracht. Nadien heeft u nog rustig de tijd om aan de apparatuur te wennen tot bedtijd. De duur van de slaapstudie moet minstens 8 uur zijn. De laborant zal u dan definitief aankoppelen, de signalen controleren en de registratie starten. ‘s Nachts kan u op elk moment een beroep doen op de aanwezige verpleegkundige. Omstreeks 8 uur worden de electroden ontkoppeld. Aangezien de registratie apparatuur erg gevoelig en duur is, vragen we u de electroden niet zelf te verwijderen. Na het ontbijt kan u een douche nemen en omstreeks 8u30 kan u het ziekenhuis verlaten. Voor het vertrek krijgt u nog een vragenlijst. Het is belangrijk deze zo goed mogelijk in te vullen. Deze informatie is essentieel voor de interpretatie van uw slaaponderzoek. Na de verwerking en analyse van het onderzoek wordt u gecontacteerd om op de raadpleging het resultaat van de slaapstudie te bespreken. Uw huisarts ontvangt hiervan eveneens een verslag. Het ziekenfonds komt tussen in kosten van het onderzoek. De persoonlijke bijdrage (= het remgeld) bedraagt 78 euro (tarief 2014). Als u zich niet kan aanbieden op de afgesproken datum, gelieve ons zo snel mogelijk te verwittigen, uiterlijk 24 uur voor de geplande opname. Wanneer u de afspraak niet (tijdig) hebt geannuleerd zal u annulatiekosten aangerekend worden van 50 euro.

Heeft u vragen?

Neem gerust telefonisch contact met het secretariaat neurologie of pneumologie. Tijdens de kantooruren:

  • secretariaat neurologie: 053/72.45.19

  • secretariaat pneumologie: 053/72.42.89

In geval van een allerlaatste wijziging na 17:00u of in het weekend kan u contact opnemen met :

  • het slaaplabo: 053/72.70.39

  • de verpleegeenheid neurologie: 053/72.43.31

Voor een aantal patiënten is verdere medische behandeling van de slaapstoornissen aangewezen. Obstructief slaapapnoe syndroom wordt meer in detail besproken onder het hoofdstuk ziektebeelden. Een grote groep patiënten lijdt echter aan wat men ‘psychofysiologische insomnie’ noemt (dit is het soort van slaapprobleem, waarvoor men niet meteen kan terugvallen op medische behandelingen). Voor deze mensen is een cognitief gedragstherapeutisch programma het meest effectief gebleken. Een teamlid van het slaapcentrum kan hiervoor verwijzen naar de psycholoog. Het programma voor behandeling van slaapstoornissen bij de psycholoog is een gestructureerd gedragstherapeutisch groepsprogramma dat werd ontwikkeld door verschillende Vlaamse en buitenlandse universiteiten en slaapcentra en onder voortdurende wetenschappelijke follow-up staat. Ook individuele programma’s of psychotherapie kunnen worden aangeboden.

In teambesprekingen wordt de evolutie van de patiënt en van de lopende programma’s door het slaapcentrum opgevolgd.

Maak een afspraak via het secretariaat Longziekten op tel 053 72 42 89.