Allergie - huidtest

Dit is een onderzoek om te kijken of er een overgevoeligheid van de longen bestaat voor specifieke stoffen zoals graspollen, hondenhaar, kattenhaar, huisstofmijt of bijvoorbeeld schimmels.

Het inademen van stoffen waarop u allergisch reageert kan klachten van de luchtwegen veroorzaken. Via huidtesten willen we nakijken voor welke stoffen u allergisch bent.

De voorbereidingBepaalde geneesmiddelen (zeker anti-allergische medicatie zoals antihistaminica) mag u een aantal dagen (> 3 dagen) voor het onderzoek niet innemen. Anders kunnen de resultaten van dit onderzoek beïnvloed worden. Verder zijn er geen speciale voorbereidingen. U hoeft niet nuchter te zijn.Het is belangrijk om mee te delen aan uw longarts en verpleegkundige met welke dieren u vaak in contact komt. Hierop kunnen dan ook speciale allergietesten voor worden uitgevoerd.Het onderzoek

Stoffen, waarop wij u onderzoeken, worden door middel van een druppelteller op verschillende plaatsen op de huid van de beide onderarmen aangebracht. Daarna wordt er met een fijne naald door het bolletje vloeistof in de huid geprikt.

Buiten de stoffen waarop u allergisch kunt reageren is er ook een onschadelijke zoutoplossing als controle. In principe mag u op deze stof niet reageren. Verder gebruiken we ook een histamineoplossing om de reacties op allergische stoffen te vergelijken met deze van een standaardreactie op histamine.

Na het prikken laten we de allergische stoffen gedurende een 15-tal minuten inwerken. Wanneer u allergisch reageert op een bepaalde stof zal er een lokale zwelling en roodheid ontstaan. Vaak verschijnt er een (wit) bultje alsof u door een mug gestoken bent. De grootte van het bultje komt overeen met de ernst van allergie voor een bepaalde stof. Het onderzoek neemt ongeveer in totaal ongeveer twintig minuten in beslag.

De nazorg

Het eerste uur kunt u ter hoogte van beide onderarmen nog een jeukende reactie hebben. Dit zal echter snel verdwijnen. Eventueel kan hiertegen na het onderzoek een anti-allergische zalf gestreken worden.