Nederlands

Welkom

Algemene informatie

            Route, openingstijden, tarieven en beheer

De opgravingen

Het archeologisch museum

Het museum de la Vie d’autrefois (over het leven van vroeger)

Over Jonvelle

            Geschiedenis

            Wandeling

            Rijkdom aan architectuur

Contact

Link

WELKOM

Gallo-Romeinse opgravingen in Jonvelle (Haute-Saône),

het Archeologisch museum en

het Museum de la Vie d’autrefois (over het leven van vroeger).

JONVELLE, karakteristiek agrarisch dorp in de Franche-Comté, in de meander van de Saône op de grens van drie departementen, de Haute-Saône, de Vogezen en de Haute-Marne.

JONVELLE, oude Middeleeuwse vestingstad met kasteel, twee forten, een rechtbank en een waag.

JUNCEVILLA aan het begin van onze jaartelling, met nu nog te zien de grondvesten van een Romeins huis met warm en koud bad en een prachtige mozaiek.

Zie voor foto’s en kaarten het Franse deel van de website.

ALGEMENE INFORMATIE

Route naar Jonvelle: zie de link met Google maps op het Franse deel van de website.

De opgravingen en de beide musea liggen bij elkaar op anderhalve kilometer afstand van het centrum van Jonvelle, op de weg naar Villars-Le-Pautel.

Openingstijden:

1 april t/m 30 september                 op zon- en feestdagen                         van 14.00 – 18.00 uur

1 juli t/m 31 augustus                       elke dag, behalve dinsdag                   van 14.00 – 18.00 uur

Voor groepen zijn op afspraak ook andere tijden mogelijk.

Tarieven 2019 :                                    individueel                                         groepen (tenminste 10 personen)

Volwassenen                                         € 5,-                                                     € 4,-

Kinderen van 8-15 jaar                        € 2,50 -                                               € 2,-

Kinderen onder de 8 jaar                       gratis                                                   gratis

Beheer: De opgravingen en beide musea worden beheerd door de

Association “Le Foyer”,

Adres : Salle Abbé Emile Descourvières

             16, Rue Débauchée

             70500 Jonvelle

Tel.                       03.84.92.52.72

Email :                 m.vestigesgallo-romains@orange.fr

Website :            https://sites.google.com/site/museejonvelle

DE OPGRAVINGEN

Sinds onheuglijke tijden is Jonvelle al bewoond geweest, getuige de resten van een werkplaats uit de neolithische tijd die in 1980 zijn opgegraven, even ten noorden van het dorp.

In de loop van de eerste eeuw is de Gallo-Romeinse villa gebouwd, op een heuvel met uitzicht op de Saône, vlak bij een bron. De bron wordt nog steeds gebruikt voor de watervoorziening van het dorp.

In 1954 is in Jonvelle de Société d’Education Populaire « Le Foyer » opgericht, onder de bezielende leiding van de pastoor van het dorp, l’abbé Emile Descourvières, een kenner van de plaatselijke geschiedenis en een gepassioneerd archeoloog

In 1968 heeft pastoor Emile Descourvières samen met een aantal leden van Le Foyer, de fundamenten van deze Romeinse villa opgegraven. Er bleek een warm en koud bad te zijn, met vloerverwarming, en een prachtig volledig gaaf mozaiek. Bezoekers kunnen dit alles ter plaatse bewonderen.

Het bad is nog in bijzonder goede staat. Het laat goed zien hoe privébaden er in die tijd in zo’n landelijke omgeving uitzagen. Van de werking van het bad is een uitleg in het Nederlands bij de entree te verkrijgen.

Het mozaiek is ruim één vierkante meter, In een grote cirkel staan bloemen, bloemblaadjes en twee sandalen, middenin zijn 4 vissen en in de hoeken 2 mengvaten en 2 dolfijnen.

In 1992 zijn nog, op 300 m van het mozaiek, de resten van een dakpannen- en tegeloven uit dezelfde tijd opgegraven.

In het museum zijn over Jonvelle en het bad twee boekjes te koop

1. Abbé Descourvières : « Vestiges gallo-romains de Jonvelle » In eigen beheer uitgegeven.

2. DRAC Franche-Comté : « Jonvelle, les bains d’une villa gallo-romaine en bord de Saône » - Editions du Patrimoine. Dit is ook in de boekhandel te koop.

HET ARCHEOLOGISCH MUSEUM

In het museum bevinden zich

 • voorwerpen uit de neolithische werkplaats;
 • voorwerpen uit de Gallo-Romeinse villa;
 • gereedschap uit het dagelijkse leven in de 2de eeuw;
 • munten;
 • aardewerk en keramiek, alle ontdekt tijdens de opgravingen van de villa;
 • voorwerpen en werktuigen gevonden op de merovingische begraafplaats van Bousseraucourt, een dorp 3 km van Jonvelle.

HET MUSEUM DE LA VIE D’AUTREFOIS (van het leven van vroeger)

In 1968 heeft de vereniging Le Foyer besloten ook het lokale erfgoed onder haar hoede te nemen.

In april 2011 is de eerste zaal van het museum geopend. Dit betreft de oude ambachten.

Men vindt er gereedschappen voor hout- en ijzerbewerking, voor de landbouw en allerlei voorwerpen uit het dagelijks leven van onze groot- en overgrootouders.

Bij alle voorwerpen staan duidelijke beschrijvingen waar men kan lezen hoe men vroeger werkte met de getoonde voorwerpen.

Hout: hoe men boomstammen op lengte zaagde, hoe men klompen fabriceerde, karrenwielen etc.

IJzer: er was een smidse, een wagenmakerij, een mooie collectie van de heer Senille, blikslager te Jonvelle tot 1950. Er is gereedschap voor het werk in de steengroeven van Jonvelle (tot 1950).

Kleine landbouwwerktuigen: een simpele maar ingenieuze bankschroef, hoe graan gedorst werd en hoe het kaf van het koren gescheiden werd in een wanmolen en hoe sigaren gemaakt werden. Ook werd in Jonvelle veel wijn gemaakt van eigen druiven, tot een verwoestende hagelbui in 1958 daaraan een einde maakte.

Het dagelijkse leven:

Een mooie verzameling kinderspeelgoed, een knikkerspel, spullen voor het bewerken van hennep en wol, voor het koken, een zuurkoolvat, voertuigen, van de kinderwagen, de fiets van de postbode tot de rolstoel voor de oude man.

In de tweede zaal komen een Emmentaler kaasmakerij, het verwerken van melk, maken van boter en roomkaas en een schoenmakerij. Deze zaal zal in april 2012 worden geopend.

Er komt nog een derde zaalvoor grote landbouwwerktuigen, machines en motoren en de landbouwmachines, wagens en klokken van de fabriek van JANNEL Frères uit Martinvelle (deze fabriek heeft bestaan van 1830-1920).

OVER JONVELLE

Geschiedenis

Over de geschiedenis van Jonvelle is in 1864 een uitgebreid boek verschenen:

Abbés Coudriet et Chatelet : « Histoire de la Seigneurie de Jonvelle et de ses environs » Réimpression Laffitte Reprints 1979

 
Na de Romeinse tijd is Jonvelle in de 5de en 6de eeuw verwoest door de invasie van de barbaren. Het is herbouwd in de Middeleeuwen en werd toen een belangrijke heerlijkheid. De eerste ons bekende heer van Jonvelle was Guy I, in 1124 genoemd. In 1378 werden de machtige Trémouilles heer van Jonvelle. De heerlijkheid viel toen direct onder de hertogen van Bourgogne en later rechtstreeks onder de Franse kroon. Isabelle van Portugal en Margareta van Engeland schroomden niet zich Dame de Jonvelle te noemen.

Jonvelle was in die tijd een ommuurde stad van 17 ha, de grootste van de provincie, groter dan Vesoul. Er was een kasteel aan de zuidkant en er waren twee bastions aan de noordkant, de Citadel en de Carlinfort. Het was een van de belangrijkste versterkingen van het graafschap Bourgogne, aan de grenzen van Lotharingen en de Champagne.

In de 16de eeuw viel Jonvelle weer in handen van de Spaanse koning. In 1595 werd onder andere het kasteel zwaar beschadigd door aanvallen van Tremblecourt. In de 10-jarige oorlog werd Jonvelle op 21 september 1641 volledig vernietigd door Franse troepen. De stad werd in brand gestoken, het kasteel en de forten verwoest. Er resten nu nog slechts overblijfselen van de versterkingen en wallen, delen van de oude muur, een stuk muur van het kasteel en speciale stenen in de gevels van verschillende huizen.

Wandeling

Er is een wandeling door het dorp uitgezet, te beginnen bij de kerk. De beschrijving met plattegrond en foto’s is te verkrijgen bij het Office du Tourisme te Jussey (2, Rue Hotel de Ville) en in het museum van Jonvelle.

Deze wandeling voert u onder meer langs het oude klooster van St. Pierre. U loopt langs de plaats van de oude “hallen”, de oude loopbrug langs de Saône, de watermolen, de oude stads- en kasteelmuren, de indrukwekkende kasteelboerderij en het oude Paleis van Justitie.

Rijkdom aan architectuur

Tot de rijkdommen van Jonvelle behoren
 • de kerk           Er is van de 12de tot 18de eeuw aan gebouwd, men ziet Romaanse, Gotische en Vlaamse delen. De zuidbeuk van de   kerk is nog uit de tijd dat het klooster werd gesticht. Er is een prachtig glas-in-loodraam uit 1868, er zijn beelden en schilderijen.
 • het klooster    Benedictijns, door Guy I van Jonvelle in 1133 gesticht. In 1586 sloot men zich aan bij het Jezuietencollege van Dôle. Het heeft een prachtige 17de-eeuwse houten buitengalerij.
 • de pastorie     herbouwd in 1776, nu geheel gerestaureerd, met een tuin aan de Saône.
 • ruïne van het kasthet kasteel bestond al in 815, heeft een belangrijke rol gespeeld en is tijdens de 10-jarige oorlog in 1641 bijna volledig verwoest.
 • de brug           Na de invasies van de barbaren in de 6deeeuw zochten de bewoners hun toevlucht binnen de dubbele bocht van de rivier de Saône en stichtten daar de fundamenten van het huidige Jonvelle.Het dorp Sainte-Croix, rond het kasteel, en het dorp Saint-Pierre aan de voet van de citadel. Men kan zich voorstellen dat voor het contact tussen beide dorpen al gauw de eerste brug werd gemaakt.
CONTACT
 
Op het Franse deel van de website, onder het hoofdje Nous contacter, vindt u een formulier waarmee u rechtstreeks uw op- en aanmerkingen over de website kunt sturen.
 
LINK
Een andere website met veel informatie over Jonvelle en de opgravingen is
 
 
Comments