RETETE: Carnati

CARNATI TRADITIONALI DE PORC

s

INGREDIENTE

  • carne de pe burta porcului

  • pulpa de porc

  • putina slaninuta ( primele 3 ingrediente au avut in total 5 kg)

  • circa 10 metri de mate

  • 2-3 linguri sare

  • piper

  • 1 lingura si 1/2 boia de ardei dulce

  • 1/2 lingura boia de ardei iute

  • 2 capatane usturoi

MOD DE PREPARARE RETETA CARNATI TRADITIONALI DE PORC

Carnea o spalam, o taiem cuburi apoi o trecem prin masina de tocat.

Curatam usturoiul si il pisam.

Intr-o cratita mai mare punem carnea tocata, usturoiul pisat, sarea, piper dupa gust, boiaua de ardei dulce si iute.

Le amestecam bine si dam carnea cam 1 ora la frigider ca ia gust din toate mirodeniile.

Matele le spalam atat pe exterior cat si pe interior, punand apa pe interiorul lor vom vedea unde sunt sparte.

Atasam ustensila pentru carnati la masina de tocat, iar pe el punem matul iar la capat ii facem un nod.

Punem carne in masina de tocat, apoi invartim, cineva tine de capatul matului pentru a fi umplut mai usor.

Ii facem cat de mari dorim, noi i-am facut mai micuti, ii rasucim cand avem dimensiunea dorita, continuam cu umplerea matului procedand la fel pana terminam toata compozitia de carne.

Peste noapte ii atarnam pe o bara de lemn la loc racoros sau, daca nu aveti aceasta posibilitate, ii puneti in frigider.

Ai mei au vrut sa fie afumati, asa ca mama i-a dus la tara si i-a afumat putin, asta a doua zi dupa ce i-am pregatit. Sarcina asta i-a cuvenit ei.

Se patreaza in loc rece, la congelator sau in untura. Noi cativa i-am pus in untura.

Sa aveti pofta dragilor!

Carnati Traditionali Ardelenesti:

  • 14kg de carne. Procentaj carne macra – grasime aproximativ 80-20%. Pentru carnea macra am folosit pulpa si picior pentru carnea grasa, piept.

  • 100g usturoi pisat

  • 100g sare

  • 20g piper negru macinat mare

  • 10g cimbru maruntit

Sugerez sa puneti doar jumate din cantitatile care le-am enumerat, apoi sa gustati si sa mai adaugati treptat pana ajungeti la gustul dorit.

Puteti face si un mic experiment al gustului. Frigeti intr-o tigaie o mica chiftea din compozitie si lasati sa se raceasca apoi gustati daca are destule condimente.

Depinde de temperatura, vant si conditiile de afara, sau din camara, (ideal ar fi sa fie intre 6 si 2 grade Celsius) sau de unde stau atarnati, carnatii se lasa 2-3 zile la uscat apoi parte (cum si cat vreti) se afuma, parte se lasa mai mult si se congeleaza apoi sau se spanzura prin pivnite, camari sau poduri.

Carnati in stil chorizo

Ingrediente: 1 kg spata de porc 250 g slanina de porc 1/2 lingurita de fulgi de ardei iute 2 linguri de boia afumata 4 linguri de boia dulce 1 lingurita de pasta de usturoi 1 lingurita de cimbru uscat 1 lingurita de sare 1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat 50 ml vin rosu mate de porc, curatate

In reteta pe care am ales s-o prepar, veti vedea ca am folosit din plin atat boia afumata, cat si boia dulce si fulgi de ardei iute. Bucatarie: spaniola Dificultate: usor Cantitate: circa 1,3 kg Timp de preparare: 30 minute + uscare Timp de gatit: - Ingrediente: 1 kg spata de porc 250 g slanina de porc 1/2 lingurita de fulgi de ardei iute 2 linguri de boia afumata 4 linguri de boia dulce 1 lingurita de pasta de usturoi 1 lingurita de cimbru uscat 1 lingurita de sare 1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat 50 ml vin rosu mate de porc, curatate

Carnati de casa

Am calculat ingredientele pentru 3 kg carne ca sa va fie mai usor sa multiplicati pentru cantitatea din care veti prepara carnatii, dar ce vedeti in poze sunt aprox. 30 kg carne, a iesit o vana plina de carnati, cat sa ajunga la 5 familii pentru un an... vedeti, noi suntem multi si desi nu toti au participat la taiatul porcului, toti vor dori partea lor

Ingrediente pentru Carnati de casa

3 kg carne tocata de porc (s-a tocat pulpa)

100 gr usturoi

1 mana sare mare

20 gr boia

15-20 gr piper

sare de lamaie, bicarbonat si putin otet pentru curatat intestine

Carnati de casa - Preparare

  1. Carnea tocata trebuie sa aiba destula grasime, nu tocati doar carne macra, cam 2/3 carne si 1/3 grasime sa fie in compozitie.

  2. Intestinele folosite sunt cele subtiri de la porc sau puteti folosi intestine gata cumparate. Cele de la porc se rad bine cu dosul lamei cutitului pana se elimina tot continutul si apoi se spala cu apa fierbinte. Indiferent daca folositi intestine cumparate sau curatate de voi pasul urmator e sa le puneti in apa calda cu un pliculete de sare de lamaie, bicarbonat si putin otet ca sa se dezinfecteze bine si sa se albeasca.

  3. Se strivesc cateii de usturoi si se pun peste carnea tocata impreuna cu sarea. Se framanta bine cu mainile si apoi se lasa cam 15 minute sa se topeasca sarea.

  4. Se adauga boiaua si piperul si se mai framanta pana la omogenizare.

  5. Acum se gusta compozitia: se ia o bucatica de carne tocata si puneti limba pe ea ca sa simtiti cat e de condimentata. In functie de propriul gust mai adaugati sare si piper. Dar nu boia, prea multa boia va face carnatii amari!

  6. Pregatiti masina de facut carnati punand in capat tubul special de umplut carnati.

  7. Luati un intestin si-l trageti pe tub pana in capat. Daca merge greu, suflati in el!

  8. Faceti un nod sanatos la capat. Puneti carne in masina si dati incet la manivela sa umpleti intestinele. E bine ca cineva sa umple continuu masina si sa invarta la manivela si cineva sa tina carnatul in timp ce se formeaza sa nu se rupa. In timp ce se formeaza carnatul rulati-l sub forma de melc ca sa fie mai usor de mutat la sfarsit.

  9. Cand ati ajuns la captul intestinului va opriti din dat la manivela si faceti un nod sanatos si la capatul final. Si gata primul carnat!

  10. * in cazul in care intestinul are gauri si vedeti ca iese compozitia afara, va opritit in acel punct si faceti nod, chiar daca carnatul iese scurt; reluati cu alt intestin

  11. Repetati pana terminati carnea.

  12. Carnatii se pot cosuma asa proaspeti prajiti sau se pot pune la afumat.

Reţeta originală a cârnaţilor de Pleşcoi

Ingrediente: carne de oaie, usturoi, ardei iute roşu, cimbru, maţ subţire de oaie

Mod de preparare:

De obicei, se foloseşte doar carne de oaie, dar în cazul în care aceasta este prea grasă, compoziţia se amestecă cu carne de vită, însă fără a fi depăşită proporţia de 2:1. După ce carnea de oaie este curăţată de pe oase, într-un

ceaun se fierb oasele şi cu zeama călduţă obţinută se frământă carnea tocată cu ardei iute, usturoi şi cimbru. Amestecul se lasă să stea cca 2 ore, după care se gustă pentru verificare şi se decide dacă se mai adaugă sau nu

usturoi, ardei iute sau cimbru. Când e gata compoziţia, sunt umplute intestinele de oaie. Apoi, cârnaţii vor fi afumaţi şi puşi la uscat, putând fi serviţi ca atare sau prăjiţi.

Carnati preparati in casa

  • carne de porc de la gat, pulpele din fata, alte bucati, sare, piper, coriandru, enibahar, usturoi, supa de carne, mate de porc

    • Preparare:

        • Se da carnea prin masina, se pune intr-un vas mare sau intr-un lighneas. Se adauga sare, piper, coriandru pisat, enibahar si zeama strecurata de la un mujdei de usturoi.

        • Aceasta se face astfel: se ia putina supa de carne, din zeama in care fierbe capul porcului pentru toba sau se face special, in acest scop, putina supa. Se piseaza o capatana de usturoi, se pune intr-un vas, impreuna cu supa fierbinte. Aceasta zeama strecurata, se pune putin cate putin in carne, care se framanta cu mainile ca un aluat.

        • Se spala bine matele, se rad pe dos, se spala din nou bine si se lasa sa stea in apa rece. Se pregateste masina de tocat; se scot cutiul si sita, se pune tubul de umplut carnati, se trage matul, incretindu-l, adica strangandu-l tot pe tub. Se pune carne in masina.

        • Cu mana stanga se tine matul de la capat. Se invarte manivela si carnatul incepe sa se umple. Dupa cativa centimetri nu este nevoie sa mai fie tinut. Se rasuceste, adica se intrerupe carnatul si apoi se continua. Astfel se da carnatului lungimea dorita. Se face de obicei cam de 15 cm.

        • Cand carnatii sunt gata, se pun afara, pe o bara de lemn, sa se zvante.

CASA RETETE: Carnati picanti de casa, in stil italian !

Carnatii si mai ales cei facuti de casa …..mmmmmmmmmmmmmmmm ce bunatate ,nu -i asa? Facuti din orice fel de carne ,afumati sau proaspeti ,mai picanti sau mai dulcegi , mai mult sau mai putin usturoiati ….si lista continua cu toate felurile de carnati ,unii mai gustosi decat ceilalti

Imi plac preparatele facute-n casa ,mai putin sangeretele ,niciodata nu mi-a placut , desi se fac mereu in zona Galatiului toba sau lebar cu sange …

Cand am venit prima data in Italia si am gustat carnatii ,mi-au placut mult ,au o aroma aparte,diferita de cea a carnatilor nostri . Acum , sotul meu mananca rar usturoi,ii face rau ,asa ca acesti carnati sunt bine veniti . Cand facem carnati ,facem acum si in stil italian si in stil romanesc

. Chiar si in Italia fiind ,noi facem in casa preparate,paine ,tot felul de conserve si muraturi .Ramanem tot romani

Acesti carnati au foarte putin usturoi,dar sunt picanti ,usor dulcegi ,cu o aroma deosebita . Haideti mai bine sa va spun reteta

INGREDIENTE :

Carnati picanti de casa, in stil italian

Print

Carnati picanti, aromati

Autor: Gina Bradea

Tip reteta: Carnati de casa

Ingrediente

  • - 4 kg pulpa de porc

  • -2 kg piept de vita cu tot cu grasime

  • -2 kg burta grasa de porc

  • -200 g sare( 25 pt ficare kg de carne)

  • -12 g piper de diferite culori

  • -12 g ardei iute uscat

  • - 25 g seminte fenel (finocchio)

  • - 1 lingura busuioc uscat (uscat de mine, din gradina)

  • -800 ml vin sec

  • - 1 lingurita cimbru uscat (trimis de mama din Romania ,nu la plic din comert)

  • -usturoi 1 capatana foarte mica (sa se simta foarte putin gustul de usturoi -se pun cam 2 catei mici la 1 kg de carne si nu usturoi chinezesc ,ci usturoi romanesc ,mititel , cu frunza rosiatica , aromat )

  • -mate pt carnati

  • -1 lamaie

Proportia de carne macra / grasime trebuie sa fie de 75-80 % carne macra / 25 -maxim 30 % grasime . Am dat cantitatile de condimente pe care le-am pus ,cantarite pe cantar electronic . Toate condimentele si ierburile le-am macinat proaspat , gustul este mult mai intens in felul acesta

.

Carnea se alege de pielite ,vase de sange ,pielite, oase ,se spala si se sterge bine cu prosoape de hartie ,apoi se taie cuburi si se toaca . Am si masina de tocat electrica,dar carnea o toc mereu cu masina manuala ,veche ,care toaca fantastic de bine carnea

.

Se macina condimentele si se adauga totul peste carne : sarea ,condimentele ,usturoiul si se framanta bine, adaugand cate putin vin .

Vinul se pune treptat, nu tot odata ,iar carnea se framanta cel putin 30 min . Se acopera si se lasa la rece 24 de ore ,sa-si traga sufletul si sa se armonizeze frumos aromele .

A doua zi ,se mai framanta 1 data si se face o bucata de tocatura la tigaie ,sa se vada gustul … Oricum ,pana se umplu carnatii ,se degusta din belsug ,nu-i asa? Se degusta si tocatura ,dar si vinul care se adauga ,sa nu cumva sa fie alterat,Doamne-fereste :P . Se afuma bine vecinii :). La aceste cantitati , nu ar mai trebui nimic, sunt picanti si aromati …dar daca e …mai adaugati cate ceva.

Matele se spala bine cu apa rece si se pun in apa rece cu felii de lamaie ,sa stea macar 30 min . In felul acesta se albesc si dispare mirosul specific . Se umplu matele potrivit,sa nu fie prea tare umplute, ca se sparg , se impart in capete de marime potrivita .

Aici, in Italia, este obiceiul sa se puna si sfoara la carnati,care sustine siragul ,nu se rupe ,iar capetele isi pastreaza mai usor forma. Cred ca oricui i s-a mai intamplat uneori sa se rupa carnatii la afumatoare . Este o idee buna cu sfoara,sa stiti ,este sfoara alimentara ,subtire si se gaseste peste tot . Acum ,carnatii se inteapa cu o furculita cu dintii ascutiti , ca sa nu pocneasca atunci cand sunt gatiti sau la afumat .

Se atarna in loc uscat ,la vant ,sa se usuce si dupa 2-3 zile se pot da la fum . La fum se lasa la fel ,2-3 zile,alternand fum cald cu fum rece . Dupa afumat ,se atarna iar la vant ,la uscat . Daca se mai lasa la uscat cel putin 1 saptamana dupa afumare …pot fi mancati asa ,negatiti ,sunt absolut grozavi

.

Pe timpul verii am facut carnati si nu i-am lasat la uscat ,i-am bagat rapid la congelator din cauza mustelor .Aici sunt niste muste imense ,care umplu imediat totul de viermi .

Acum, daca s-a racit ,putem face din nou carnati asa cum trebuie ,nu?

O sa mai public si alte retete, afumam de toate

. Vedeti aici mai multe retete de preparate facute-n casa, afumate sau nu. Se pot pregati si la bloc

SURSA : http://pofta-buna.com/carnati-picanti-de-casa-in-stil-italian/