NUCLEARA EADS loveşte în octombrie

NUCLEARA EADS este acţiunea numărul unu a procurorilor DNA din această toamnă. Nucleara EADS este o acţiune care e pregătită de procurori de mult timp, în conlucrare cu organe de anchetă şi investigaţie specifice din străinătate, inclusiv comisii rogatorii.Nucleara EADS a fost anunţată de presa română încă din primăvară sub numele Octombrie Roşu sau Octombrie Negru. Mult timp, nucleara EADS a fost suprapusă peste scandalul licenţelor Microsoft, care deja a început de la finalul săptămânii trecute şi care multă vreme a fost supranumită incorect (şi ea anunţată de mai mult timp) Octombrie Roşu.

NUCLEARA EADS Munca procurorilor anticorupţie din România are la bază anchetele desfăşurate în SUA, Germania, Elveţia şi Austria.

Anul trecut, Ponta a făcut-o pe anticoruptul, formulând, prin Corpul de control al Guvernului, un denunţ contra foştilor miniştri PDL Daniel Funeriu (care deţinuse portofoliul Educaţiei) şi Valerian Vreme (de la Comunicaţii). Dar amândoi sunt

pe licenţele Microsoft, nu pe Nucleara EADS, care de-abia urmează în octombrie.

NUCLEARA EADS Primii implicaţi sunt Adrian Năstase şi Victor Ponta

Când era şef al Corpului de control al lui Adrian Năstase, cu rang de secretar de stat (2001 - 2004) şi apoi ca ministru delegat pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar în Guvernul PSD (2004), actualul prim-ministru Victor Ponta a fost preşedintele Fundaţiei “Secolul XXI”, care era asociat majoritar, cu 52,5%, în firma ce administra Radio 21, alături de grupul francez Lagardere, care deţinea restul părţilor sociale.

Grupul francez Lagardere, divizie a concernului francez Matra, a fondat, alături de Daimler Chrysler, EADS. Cu acesta, Guvernul Năstase a încheiat în anul 2004 contractul pentru securizarea frontierelor României, considerat cel mai păgubos al doilea contract de după decembrie 1989, după cel încheiat în anul 2003 cu Bechtel, pentru Autostrada Transilvania, nefinalizată nici în prezent.

NUCLEARA EADS Alţi implicaţi: Ioan Rus, Vasile Blaga, George Maior, Călin Popescu-Tăriceanu, Ion Ţiriac

Contractul a fost atribuit EADS fără licitaţie, prin HG, în august 2004, pentru aproape un miliard de euro. În anul 2005, ministrul de Interne Vasile Blaga a solicitat analiza contractului. Au fost găsite mari nereguli, aşa că a cerut anchetarea mai multor foşti şefi din MI, în frunte cu chestorul Toma Zaharia, fost prim-adjunct al ministrului Ioan Rus.

Valoarea contractului a fost diminuată la 524,5 milioane de euro, cu posibilitatea de subcontractare a încă 350 de milioane de euro.

Între fondatorii Fundaţiei “Secolul XXI” s-a aflat şi Ioan Rus, unul din cei mai importanţi susţinători ai actualului prim-ministru, care a început negocierile cu EADS pentru securizarea frontierelor, ca ministru de Interne în Cabinetul Adrian Năstase.

Înainte, dar şi după ce a deţinut această funcţie, Rus a fost asociat şi director al unei firme controlate de Ion Țiriac, RMB Inter Auto SRL, ce comercializa în Transilvania maşini Mercedes Benz, produse de Daimler AG.

Ion Țiriac era şi e reprezentantul Daimler în România şi e în relaţii apropiate, inclusiv de afaceri, cu Ioan Rus de două decenii. Lucrurile se leagă.

NUCLEARA EADS Hop şi Ovidiu Miculescu în peisaj!

Un prieten apropiat a lui Ponta, Ovidiu Miculescu, numit în 2012 de Ponta preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune, a făcut parte din Consiliul director al Fundaţiei “Secolul XXI” şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al Radio Europa FM, la care era coacţionar Lagardere.

O altă legătură între Fundaţia “Secolul XXI” şi EADS în timpul guvernării Năstase: contractul achiziţionării a două fregate militare învechite de la BAE Systems, a cărei divizie de rachete a fuzionat în 2001 cu EADS, operând sub denumirea de MBDA.

NULCLEARA EADS Ioan Mircea Paşcu e aici!

Fregatele au fost cumpărate cu 122 de milioane de euro în 2002, când la conducerea Fundaţiei “Secolul XXI” era Ioan Mircea Paşcu, ministru al Apărării în Cabinetul Năstase.

Contractul cu BAE Systems a fost negociat şi semnat de George Maior, atunci secretar de stat pentru relaţii internaţionale in MApN, din 2006 director al SRI, care se mândreşte cu acest fapt în CV-ul său.

Legat de tranzacţia cu BAE Systems, în presa britanică (The Observer) au apărut în anul 2007 acuzaţiile că un politician român neidentificat ar fi primit un comision secret de şase milioane de lire sterline (7,6 milioane de euro).

DNA a deschis o anchetă în chestiune, închisă în 2009 cu NUP, cu precizarea că ar putea fi redeschisă cu noi probe. Maior e cel ce a început negocierile cu Microsoft European Operations Center, cu sediul în Dublin, când a fost însărcinat cu afaceri la Ambasada României de la Dublin (1997-1999) şi a continuat negocierile cu reprezentanţa Microsoft pentru Europa când a fost secretar de stat la MApN (2000 - 2004).

În CV-ul şi în declaraţiile de interese ale lui Victor Ponta nu apare că a fost trei ani, când a deţinut funcţii guvernamentale în Cabinetul Năstase, preşedinte al Fundaţiei “Secolul XXI”.

Ca şef al Corpului de control al primului ministru, Victor Ponta avea prin lege atribuţia şi obligaţia de a verifica negocierea şi atribuirea contractului de securizare a frontierelor României către EADS, precum şi a controversatului contract cu BAE Systems.

Ca ministru la data semnării contractului de securizare a frontierelor, Ponta avea atribuţia şi obligaţia să supervizeze implementarea contractului de securizare a fontierelor, pentru că era finanţat parţial din fonduri europene.

Ponta a fost membru al Comisiei speciale privind faptele de natură penală comise de membrii Guvernului. El s-a aflat într-un evident conflict de interese între funcţiile sale guvernamentale şi funcţia de preşedinte al Fundaţiei “Secolul XXI”, asociat la Radio 21 cu grupul Lagardere, fondator EADS.

La fel, a fost într-un conflict evident de interese ministrul de Interne Ioan Rus: simultan director al companiei lui Ion Țiriac, reprezentant în România al Grupului Daimler Chrysler, celălalt fondator al concernului EADS şi ministru implicat direct în negocierea contractului.

Directorul SRI, George Maior, poate fi acuzat de complicitate sau de tăinuire, având în vedere implicarea în negocierile cu Microsoft Irlanda şi BAE Systems, pe de altă parte relaţiile sale cu Victor Ponta (căruia i-a fost naş la a doua căsătorie) şi cu Ioan Rus (care a fost naşul său la prima căsătorie).

Astfel se poate explica şi lipsa de reacţie de până acum a SRI în cazurile Microsoft, BAE Systems şi EADS.

NUCLEARA EADS Din vizuina sa, Vulpea...

Având în vedere că contractul EADS a fost încheiat şi desfăşurat prin MI, ar fi trebuit să se sesizeze în primul rând serviciul secret al acestui minister (DGIPI), condus în anii 1999 - 2006 de către chestorul Virgil Ardelean, supranumit Vulpea.

Originar din Cluj, Virgil Ardelean e de aproape două decenii un apropiat al lui Ioan Rus, iar în ultimul deceniu s-a apropiat şi de Ion Țiriac. Firma sa de protecţie şi pază (în realitate serviciu privat de informaţii) funcţionează în sediul firmei lui Țiriac, de lângă Ambasada Chinei.

De contractele păguboase cu Microsoft şi EADS nu e străin nici fostul ministru de Interne Vasile Blaga, chiar dacă în anul 2005 a cerut renegocierea contractului EADS şi a dispus formularea unei plângeri penale contra lui Toma Zaharia, fost prim-adjunct al ministrului Ioan Rus.

Această plângere, soldată cu NUP, nu l-a vizat şi pe Ioan Rus, cu care Blaga a avut şi are o prietenie îndelungată. Principalul partener EADS în România, Fujitsu Siemens, a încheiat un contract substanţial cu Ministerul Educaţiei, unde soţia ministrului de Interne, Violett Blaga, era şefa Direcţiei Juridice şi de Control, iar unul dintre principalii parteneri de afaceri ai ginerelui lui Vasile Blaga, firma Nei Guard, a devenit subcontractor EADS.

Cele mai substanţiale plăţi pentru contractul EADS au fost făcute în al doilea mandat a lui Vasile Blaga (2009 - 2011). Procurorii anticorupţie i-au audiat până acum pe foştii secretari generali ai Guvernului Adrian Năstase, Șerban Mihăilescu şi Eugen Bejinariu, precum şi pe Ioan Moraru, secretar general adjunct al Cabinetului Năstase şi secretar general al guvernelor Ponta I, II şi III.

De derularea ilicită a contractului cu Microsoft, prin subcontractorul Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, nu e străin nici secretarul general al Guvernului Tăriceanu I, Radu Stroe.

În 2006, cu câteva luni înaintea integrării României în UE, Stroe a primit trei notificări din partea Microsoft, prin Microsoft European Operations Center, cu sediul la Dublin, pe 20.06.2006, prin subcontractorul Fujitsu Siemens, pe 14.08.2006, şi prin Microsoft EMEA, cu sediul la Paris, pe 28.11.2006, prin care Guvernul somat să intre în legalitate cu licenţele Microsoft utilizate ilicit în administraţia centrală din România.

Radu Stroe nu a făcut însă nici un demers, astfel că pe 20.12.2006, cu doar 11 zile înaintea intrării oficiale a României în UE, Microsoft European Operations Center a adresat o notificare pentru restabilirea legalităţii prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu.