Minustako säilyttäjä?

Säilytysohjelmaan toivotaan mukaan uusia innostuneita säilyttäjiä! Ohjelmaan tulee liittyä mukaan saman kalenterivuoden aikana, jolloin eläimet on hankittu.

Minustako säilyttäjä?

Kanojen merkitseminen

Untuvikkojen siipimerkitseminen, mikäli siipimerkin kiinnittäminen untuvikon siipeen onnistuu.

Kanojen rengastus ja lue myös Yle Oppiminen: Hei hei, kesäkanat!

Renkaiden koot ovat 4, 6, 8 ja 12 mm. Esim. Pienet tiput 4 mm renkaat; kanat 12 mm renkaat.

Vuosiraportti sisälsi ennen nämät tiedot:

1. Säilytettävien kanojen ja kukkojen määrä

2. Kannan vuotuinen lisäys (monta kanaa / kukkoja / tipuja - 2-3 ikäisillä kukoilla voi olla vähän punaisempi ); myyntikirjanpito (vapaehtoinen); lisäystapa

3. Säilytettävän kanakannan ilmiasu: höyhenpuvun väri, munien väri, kanojen ja kukkojen paino (ikä punnittaessa; voit laittaa kana kuljetuslaatikkoon tai pussiin kun punnitset kanaa. Voit myös laittaa kana ämpäriin ja kangas ämpärin / kanan päälle. Voit käyttää tavallinen vaaka, jos kana on laatikossa; jos kana on pussissa voit käyttää esim. jousivaaka)

4. Säilytettävän kanakannan hedelmällisyysominaisuudet: sukukypsyysikä, munintaprosentista / keskimääräisestä munatuotoksesta/kana/päivä; munintakauden pituus (viikkoina), munien koko, kanojen luonne, kanojen haudonta ja emo-ominaisuudet.

Muita havaintoja.

Nyt on uusi järjestelmä otettu käyttöön, ja yllä oleva tieto on päivitettäviseksi.

Lähteet

Auvinen, Kaisa: Suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelman nykytila. Opinnäytetyöt. 2014. Hämeen ammattikorkeakoulu

MTT Eläingeenivarat sivu Maatiaiskana

MTT Biotekniikka- ja elintarviketutkimus. Maatiaiskanan säilytysohjelman kuulumisia. Vuosiraportti 2012. Maatiaiskanan säilytysohjelma