Perinnepäivä

10.6.2022. Avoimet Pihat merkeissä vietettiin Perinnepäivää. 29 kohdetta ympäri Jämijärveä oli avoinna. Raharinteellä oli päivän infopiste. Sai tutustua kotiseutuhistoriaan, kuunnella harmonikkakonserttia, katsoa näytelmäkoostevideota tai tehdä joulukoristeita. Tuotteita oli myös myynnissä. Pisteellä kävi 80 henkeä.

27.7.2018. Perinnepäivät Raharinteellä. Katsoimme kevätkokouksessakin jo esitetyn Olavi Mäkisen vuonna 1959 kuvaaman kaitafilmin "Maito markoiksi" kahdesti. Lisäksi sai tutusta kotiseutuarkistoon, teatterivarastoon sekä myyntivarastoomme. Tapahtumassa kävi 20 henkeä.

10.6.2017. Toistamiseen Perinnepäiviä vietettiin "Avointen Pihojen" -merkeissä. 30 eri kohdetta oli nytkin mukana ja kävijöitä oli runsaasti. Keli oli jälleen ihanan aurinkoinen. Tapahtuma oli osa valtakunnallista Avoimet Kylät päivää.

11.6.2016. Perinnepäivät rantautuivat uudella tavalla ympäri kuntaamme "Avoimet Pihat" -tapahtuman merkeissä. 29 erilaista kohdetta oli avoinna aurinkoisessa lauantaisäästä. Pihojen ohjelmiin oli vapaat kädet, joten joukkoon mahtui niin kirpputoreja, kahviloita, ravintoloita, taidenäyttelyitä, tilaesittelyjä, kotieläinpiha ym. Tapahtuma keräsi runsaasti väkeä liikkeelle. Toisissa pisteissä oli lähes "ryysis" kun toisissa vieraili hieman vähemmän väkeä. Tapahtuma oli osa valtakunnallista Avoimet Kylät päivää.

13.07.2014. Perinnepäivää vietettiin yhteistyössä Jämijärven Yrittäjien kanssa tapahtuman "Ajetaan Jämijärveä ympäri" yhteydessä. Museolla oli tarjolla draamakierroksia ja Martat leipoivat aamusta myyntiin kakkoa. Draamakierroksille osallistujat saivat matkaliput, joissa esiteltiin Jämijärvellä vaikuttaneita henkilöitä. Lisätietoa kuvineen oli kerätty myös museon ulkoseinään. Kierroksia oli päivän aikana klo 11-14.45 yhteensä 8 kpl. Väkeä kävi n. 100 henkeä.

14.07. ja 27.07.2013. Pienimuotoisempi tapahtuma museonmäellä kahtena sunnuntaina oli mitä onnistunein. Kirkonmenon jälkeen seurakuntakodilla oli tarjolla kirkkokahvit ja kirkossakin avoimet ovet. Nopeimmat ehtivät nuorten järjestämällä draamalliselle museokierrokselle tutustumaan jämijärviläiseen arjen historiaaan ja sen erityispiirteisiin. Kierroksillä kävi 96 henkeä sekä kenraali- ja ennakkoesityksissä 25 henkeä.

29.07.2012. Jämijärven keskuskoulun pihamaa ja kirjasto täyttyivät helteisenä sunnuntaina Perinnepäivän juhlijoista. Tänä vuonna heillä oli paljon katseltavaa. Kirjastolla esillä oli paikkakuntalaisten kansallispukuja 16 kappaletta sekä Ilma Ylirodun grafiikkanäyttely. Koulun pihamaalla sai jälleen kerran äänestää lähdeneuvosta sekä mielestänsä kauneinta kotiseutukuvaa valokuvakilpailun tuotoksista.

Myös myyjiä oli mukavasti lähtenyt mukaan. Diakoniapiiri myi leivonnaisia ja arpoja, seura itse kotiseututuotteitaan sekä arpoja, Martat saaristolaisleipää, Keskustanaiset kahvia kastamisineen ja Palokosken Urheilu- ja liikuntaseura PULS kuumaa hernekeittoa suoraan soppatykistä.

Ohjelmallinen osuus alkoi klo 12.30. Matti Koskensalo toivotti paikalle saapuneet tervetulleiksi yhteislaulun Kultainen nuoruus jälkeen. Juhlapuheen piti tällä kertaa perinteisen entisen jämijärviläisen sijaan uusi jämijärviläinen, Kankaanpään seudun päätoimittaja, Antero Karppinen. Vilhelmiina Manninen lauloi Anniina Korhosen säestyksellä laulun "Lintu ja lapsi" sekä Anneli Pitkänen luki kirjoittamansa pakinan vielä ennen väliaikaa.

Väliajan jälkeen yleisö sai nauttia yhdeksän nuoren toteuttamasta teatteriesityksestä "Naisten työt". Lisäksi arvottiin seuran arvat ja julkistettiin vuoden 2012 lähdeneuvos. Tittelin sai aurinkoinen kukkakauppiaamme Auli Äikäs. Juhla päättyi yhteislauluun Satakunnan laulu.Paikalla oli jälleen kerran n. 200 henkeä.

24.07.2011. Perinnepäivän pidettiin Jämijärven keskuskoulun pihamaalla. Monipuolinen ohjelma sisälsi nuorten musiikkiesityksiä kuten Aaron Koivusen viulunsoittoa ja Haapaniemen siskosten lauluja sekä kanteleen soittoa. Huhtasalon Heikki ja Tapio soittivat hanurimusiikkia ja Tuulikki Nikkilä säesti yhteislauluja. Anneli Pitkänen luki runoja.

Nuorten teatteriryhmä esitti pienoisnäytelmän "Pitkät pellot pakettiin" ja juhlapuheen piti entinen jämijärviläinen Vappu Laaksonen. Kirjastolla avattiin Matti Ylirodun valokuvanäyttely, joka oli vielä avoinna seuraavan viikon kirjaston aukioloaikoina. Perinnetietopolulla sai arvuutella mm. vanhoja esineitä ja perinnekasveja. Paikalla oli n. 200 henkeä.

25.07.2010. Perinnepäiviä juhlittiin tänä vuonna 30.:nnen kerran.

Tämä vuonna tapahtuma toteutettiin edellisvuoden tapaan kirkon ympäristössä. Päivä alkoi Jämijärven-Puolesta yhdistyksen organisoimalla soudulla urheilukentän rantaan. Kirkossa oli vanhan kaavan mukainen jumalanpalvelus. Pappina toimi Osmo Tahvanainen ja kanttorina Tuulikki Nikkilä. Eläkeliiton kuoro Sekasointu lauloi kirkossa sekä ulkoalueella.

Jumalanpalveluksen jälkeen museot avasivat ovensa ja hautaasmaahan oli mahdollisuus tutustua oppaan johdolla. Morsiuspuku ym. häärekvisiitta -näyttely oli avoinna vanhassa pappilassa. Väkeä siellä kävi lähes kaksi sataa henkeä!

Ulkoalueella sai herkutella Tykköön koulupiirin kyläyhdistyksen paistamilla räiskäleillä ja mm. kuumalla kahvilla. 4H- yhdistys, Jämijärvi-Seura, diakoniapiiri, Suur-Ikaalisten sukututkijat ja Jämijärven Reserviupseerit pystyttivät pöytänsä seurakunnan parkkipaikalle. Entisen jämijärveläisen tervehdyksen tilaisuuteen tuli antamaan ampuja Seppo Mäkinen. Vanhoja ajoneuvoja oli myös muutama esillä.

Yleisö sai tänäkin vuonna pukeutua halutessaan vanhoihin- tai perinneasuihin. Parhaan puvun palkinnon vei Liisa Sjöman. Jämijärvi tietoutta sai testata Jämijärvi perinnepolun kysymystauluilla. Juhla päättyi uuden Lähdeneuvoksen valintaan.

05.07.2009: Perinnepäivä järjestettiin kirkonmäellä. Ohjelma alkoi Jämijärven Puolesta -yhdistyksen organisoimalla kirkkovenesoudulla Markunlahdesta urheilukentän rantaan. Täältä väki siirtyi vanhan kaavan mukaiseen jumalanpalvelukseen Jämijärven kirkkoon. Myös virret laulettiin vanhasta virsikirjasta ja unilukkari piti huolta, ettei saarnan aikana nukuttu.

Kirkonmenoon jälkeen oli mahdollista lähteä opastetulle hautausmaakierrokselle, tutustua museon kokoelmiin oppaiden avustuksella, katsella vanhoja työtapoja kuten vihdantekoa ja sepän taontaa, ajella vuoden -31 Fordilla, Nysän vetämillä hevoskärryillä tai ihailla vanhoja kameroita.

Myyntikojuissa tarjolla oli monenlaista suuhunpantavaa Tykköön kyläyhdistyksen ja diakoniatyön toimesta. Erilaisia tuotteita sekä arpoja myytiin Jämijärvi-Seuran ja 4H-yhdistyksen pöydissä. 4H-kerholaisten opastuksella sai myös pelata vanhoja pelejä kuten vesipajotsoa tai hevosenkengänheittoa.

Tilaisuuteen toivottiin pukeutuvat vanhanaikaisiin vaatteisiin tai kansallispukuihin. Upea asujen kirjo täyttikin seurakuntakeskuksen pihamaan, jossa väkeä pyöri päivänmittaan sateen uhkasta huolimatta arviolta n. 150 henkeä.

Kuvat 2009