- Arjen historian aarteita -
Kunnan omistama kotiseutumuseo on osa kulttuurihistoriallisestikin merkittävää Jämijärven kirkon ympäristöä. Toinen museon käytössä olevista aitoista on vanha pitäjän hirsinen lainamakasiini, joka on rakennettu vuonna 1856 uusklassiseen tyyliin. Lainamakasiiniin aikoinaan varastoitiin hyvän sadon vuosina ylijääneet viljat, joita katovuosina käytettiin ravinnon turvaamiseksi.
Lainamakasiini voidaankin kutsua varhaiseksi pankiksi. Rakennettiinhan se jopa murtoyrityksiä kestäväksi, joista merkkinä ovat alkuperäiset jykevät ovi- ja lukkolaitteet. Myös viljalaarit rakennettiin kaksiseinäisiksi ja sijoitettiin irti ulkoseinästä. Näin niitä ei pystynyt tyhjentämään ulkoapäin poratulla reiällä. Lainatuista jyvistä maksettiin korkoa, joka käytettiin yhteiskunnalliseen hyvään kuten esimerkiksi koululaitoksiin tai köyhäinapuun.
Ulkoapäin punainen, valkonurkkainen ja satulakattoinen makasiini istuu miljööseen mahtavien vanhojen kuusien lomaan. Sisätilojen hirsiseinät, ajanpatinoidut permantopalkit ja jyvälaarien taidokkaasti hiotut laudat muistuttavat esi-isien kirvesmiestyötä. Toinen myöhemmin museokäyttöön otettu aitta on kuulunut pappilalle.
Kotiseutumuseossa on nähtävissä mm. kotitaloustavaraa, kiertokouluaineistoa, vanhoja työkaluja ja-huonekaluja. Seinillä on myös runsaasti valokuvia Jämijärveltä. Alakerran vanhoihin laaritiloihin on rakennettu 1800-luvun loppua jäljittelevä huone tyypillisine huonekaluineen ja taloustavaroineen sekä kiertokoulun ja Jämijärvellä toimineiden yhdistysten historiasta koottu näyttely. Portaikosta huomaa, kuinka lukuisat säkkien kantomatkat ovat hioneet askelmia ja käsipuita. Siinä on esillä myös hauska kuvataulu "Sian tie" kertomassa jämijärveläisestä palvausperinteestä.
Museon erikoisuutena on yläkertaan sijoitetut työvälineet, joita on käytetty puisten salaojaputkien valmistamiseen. Jämijärvihän aikanaan oli edelläkävijä vesiputkiston kehittämisessä. Puisia vesijohtoja alettiin Jämijärvellä valmistaa jo 1890-luvulla.
Kokonaisuudessaan museo kertoo omalla kielellään elämästä paikkakunnalla aina 1500-luvulta asti. Museoon tutustumista voi kysellä kunnan vapaa-aikatoimesta tai Jämijärvi-Seuran henkilöiltä. Kesäaikaan museo on auki heinäkuun sunnuntaisin klo 11-13. Mielenkiintoisia draamallisia museokierroksia voidaan myös museolla järjestää. Kesäkuusta 2022 alkaen myös kesäkuun keskiviikkoisin! Tsekkaa aukiolotilanne somekanavilta lähempänä kesää!