Jämin ilmailuperinnehuone

"Ilmailutoiminta Jämillä sai alkunsa Suomen Kuvalehden järjestämän kilpailusta vuonna 1934. Lehti etsi sopivaa kohdetta ilmailuharrastajien kohtauspaikaksi varsinkin purjelennon osalta. Paikallinen maanviljelijä Arvo Kontti ehdotti voitokkaasti Jämin Soininharjua ja ensimmäinen kurssi Jämin purjelentokoulussa aloitettiin heinäkuussa 1935. Tälle kurssille oppilaiksi oli kelpuutettu vain ilmapuolustusyhdistyksen jäseniä, mutta jo vuonna 1937 tutkintoja koulusta valmistui 856 kappaletta. Jämiä kaavailtiin jopa Olympialaisten purjenlennon osakilpailujen pitopaikaksi, mutta sota peruutti kisat Suomesta. Vuoden 1952 Helsingin olympialaisissa purjelento ei ollut enää virallinen kilpailulaji.

Sota katkaisi myös toiminnan pariksi vuodeksi, mutta jatkosodan aikaan se jo vilkastui, joskin puolisotilaallisesti. Purjelennon lisäksi järjestettiin radiosähköttäjäkursseja, lentokoneen rakennuskursseja ym. sotilaalliseen toimintaan liittyviä harjoituksia. Sodan jälkeen moni toimintaa tukenut yhdistys lakkautettiin ja koulun nimi muuttui Jämin Ilmailukouluksi. Samalla kurssit ja oleskelu muuttuivat maksulliseksi. Kiinnostava on, että kevällä 1945 Ilmailuliitto teki suunnitelmia valtion tukeman Jämin ilmailualan ammattikoulun perustamisesta. Valitettavasti nekin suunnitelmat hautautuivat arkiston pölyihin.

Vielä 60-luvulle asti Jämillä koulutettiin opettajia, rakennusohjaajia ym. harrastusilmailun erikoishenkilöitä. Myös lentotekniikkaa opiskelevat teekkarit viettivät Jämillä kesiään suunnitellen uusia purjelentokonetyyppejä. Lentonäytöksiä vietiin ympäri maata taloudellinen tulon saamiseksi. Uudet lentokeskukset nousivat kuitenkin eri puolille maata heikentäen valtakunnallisen koulutuspaikan asemaa Jämiltä. Myös 70-luvun harrastusilmailun myötä perustettiin urheiluilmailuopisto Räyskälään. Jämin toiminnan turvaamisen otti tehtäväkseen Jämi-Säätiö. Pelättiin että ilmailu loppuisi kokonaan Jämiltä, mutta näin ei ole käynyt. Purjelentotoiminnan rinnalle on tullut mm. laskuvarhohyppytoimintaa, lennokeita, riippuliitoa ja ultrakevytlentotoimintaa. Kesällä järjestetään monenlaisia ilmailutapahtumia, kursseja ja leirejä."

Ilmailuntäyteisistä vuosista pääsee nauttimaan tutustumalla Jämin Ilmailuperinnehuoneen näyttelyihin. Esineistö on koottu Leader-projektin tuloksena vuosina 1999-2000. Esillä on mm. 1940-luvun mallin mukaan vuonna 1995 koottu Harakka II-liitokone. Perinnehuone on avoinna tilauksesta. Näyttelyyn tutustumista voi kysellä Jämijärven kunnasta www.jamijarvi.fi.