Atacul iranian asupra Israelului și Prof. John Mearsheimer asupra Ucrainei, Gazei și Israelului ca albatros în jurul gâtului Americii

În videoclipul de mai jos, Prof. John Mearsheimer descrie Israelul ca pe un albatros în jurul gâtului Americii, ca a încercat să pună SUA într-un război cu Iranul de mult timp și ca jucând „un joc foarte periculos” prin bombardarea ambasadei Iranului din Damasc. Acest lucru a fost înregistrat înainte de represaliile iraniene.

Până acum, cel puțin, administrația Biden se ține departe de confruntarea directă cu Iranul, afirmând, potrivit NYTimes , că „ apărarea de succes a Israelului împotriva atacurilor aeriene iraniene a constituit o victorie strategică majoră care ar putea să nu necesite o altă rundă de represalii”. Dar va exista o presiune intensă pentru a face acest lucru:

Emoțiile au crescut în rândul oficialilor israelieni în timpul convorbirilor telefonice cu partenerii americani până târziu în noapte și, prin urmare, presiunea de a riposta a fost puternică. Oficialii americani, care au vorbit cu condiția anonimatului pentru a descrie discuțiile sensibile, au subliniat că decizia îi revine în cele din urmă Israelului. Avioanele israeliene au lovit duminică dimineața structurile din Liban controlate de Hezbollah, după ce miliția susținută de Iran a trimis două drone explozive în Israel, dar nu era clar cât de legat a fost acest lucru cu atacul aerian iranian.

Și nu este de mirare că conservatorii îl vor învinovăți pe Biden pentru slăbiciunea sa:

Acest lucru va genera critici la adresa domnului Biden din partea conservatorilor, care au făcut public rapid apelul la o represalii militare puternice împotriva Iranului - nu numai din partea Israelului, ci și a Statelor Unite. „Trebuie să ne mișcăm rapid și să lansăm lovituri agresive de răzbunare asupra Iranului”, a declarat senatorul Marsha Blackburn, republican din Tennessee, într-o declarație postată online .

În mod clar, Iranul nu dorește ca acest lucru să escaladeze, așa cum sa menționat ieri pe blogul meu. Dar, din nou, nu poate exista nicio îndoială că întregul motiv pentru bombardarea ambasadei Iranului este interpretat în mod rezonabil ca o dorință a Israelului de a intra într-un război cu Iranul, deoarece ei cred că pot câștiga și știu că atunci când se împinge forța, SUA vor fi de partea lor.

Chiar dacă Iranul a făcut puține pagube tangibile, a semnalat după lovitura de sâmbătă seara că este gata să se retragă – și speră în mod clar să evite angajamentul direct cu Statele Unite. „Problema poate fi considerată încheiată”, a declarat misiunea iraniană la ONU într-un comunicat . „Cu toate acestea, dacă regimul israelian ar mai face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstiți, de care SUA TREBUIE SĂ STA DEPARTE!”

Și aceasta, sugerând că Iranul nu avea nicio intenție să facă mai mult decât să salveze fața:

Deși numărul de drone și rachete trase asupra Israelului a fost extraordinar, nu a trecut neobservat că Iranul și-a telegrafat intențiile de a ataca timp de mai bine de o săptămână și a anunțat lansarea dronelor cu câteva ore înainte ca acestea să ajungă efectiv pe teritoriul israelian, dând prea multe notificări pentru apărări. Unii analiști au interpretat asta în sensul că Iranul a vrut să facă o demonstrație de forță pentru a salva fața după uciderea ofițerilor săi, dar nu a dorit un război cu drepturi depline cu Israelul sau Statele Unite.

Situația amintea de când în 2020 președintele Donald J. Trump a ordonat un atac aerian în Irak pentru a ucide generalul-maior Qassim Suleimani , care a condus puternica Forță Quds a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice . Iranul a ripostat trăgând cu rachete în bazele americane bine apărate din Irak, cu pagube relativ mici, deși aproximativ 100 de militari americani au fost răniți. Apoi a trimis un mesaj privat spunând că s-a terminat. Domnul Trump a ales să nu riposteze, iar temerile legate de un ciclu de escaladare s-au estompat.

Dar Trump nu seamănă deloc cu israelienii – el și-a făcut reclamă în mod repetat poziția non-intervenționistă în timpul campaniei din 2016 și a rezistat extinderii implicării SUA în Siria și a încercat să scoată trupele americane din Afganistan. Israelienii, pe de altă parte, sunt extrem de agresivi și le-ar plăcea să elimine Iranul și măcar temporar să pună capăt problemelor lor cu Iranul și lumea arabă. După cum a spus Alan Dershowitz ieri la Newsmax, Israelul și SUA nu ar trebui să lase această criză să se irosească, ci ar trebui să răstoarne guvernul iranian – un rezultat care ar fi salutat cu entuziasm de iranieni. N-am mai auzit asta cu Irak, Siria și Afganistan?

Judecătorul Napolitano îl intervievează pe Prof. John Mearsheimer înainte de atacul iranian. Primele 15 minute sunt despre Ucraina și Rusia („Ucraina nu poate câștiga”), iar la ~15:20 Mearsheimer discută despre Israel și Gaza (atât Mearsheimer, cât și Napolitano folosesc „genocidul” pentru a descrie ce se întâmplă acolo).