Πύργακας

    • Αγέρωχος, πιστός φρουρός με ποιότητα κατασκευής, που αρμόζει στο ρόλο του, σώζεται σε ύψος περίπου οκτώ μέτρων. Αποτελείται από δύο ορόφους, και παραμένει τμήμα της καμάρας που τους χώριζε. Κατασκευάστηκε στα χρόνια των Παλαιολόγων, και είναι προσκολλημένος στο οχυρωματικό τείχος. Δύο ακόμη προγενέστεροι πύργοι υπήρχαν από την ανατολική πλευρά, από τους οποίους σώζονται ελάχιστα, γεγονός που δείχνει ότι προϋπήρχε οχυρωματικό τείχος, το οποίο μάλιστα έχει συμπληρωθεί ή έχει επισκευασθεί σε διάφορες περιόδους, όπως φαίνεται από τον τρόπο κατασκευής της τοιχοποιίας.

    • Εξωτερικά ο πύργος, φαίνεται ισχυρός σε επιθέσεις κυρίως, λόγω του ύψους, και των τοίχων που έχουν μεγάλο πάχος. Μπροστά στην είσοδο υπάρχει μεγάλος σωρός από πέτρες, από τα γκρεμίσματα της κορυφής, ενώ η είσοδος φαίνεται ότι ήταν σε ύψος περίπου ένα μέτρο από το έδαφος, πράγμα που έχω εντοπίσει και σε άλλους πύργους παρατηρητήρια της ίδιας εποχής. Ο εσωτερικός χώρος του πύργου είναι μικρός, οι τοίχοι όμως γύρω-γύρω επιβλητικοί, και το δάπεδο υπερυψωμένο, σχεδόν μπαζωμένο από τις πεσμένες πέτρες της οροφής.

  • Η πόρτα εισόδου είναι απέναντι από το παλατάκι, που δημιουργείται ευρύχωρη αυλή, ενώ αριστερά της εισόδου στον πύργο, υπάρχει άνοιγμα του τοίχου που σημαίνει την ύπαρξη παράθυρου. Και από την ανατολική του πλευρά, στο κέντρο του δεύτερου ορόφου, δημιουργείται η εντύπωση ότι υπήρχε παράθυρο. Το σημείο ενδείκνυται σαν παρατηρητήριο, με ορατότητα από βορειοανατολικά μέχρι νοτιοδυτικά, όσον αφορά τις μακρινές περιοχές, και πλήρη εποπτεία του δρόμου της πρόσβασης στην πόλη.

    • Εκτός από πολεμικός πύργος, και παρατηρητήριο, θεωρώ πώς δεν είχε άλλη χρήση λόγω της στενότητας του χώρου. Το να ήταν και η κατοικία του στρατοπεδάρχη, μου φαίνεται απίθανο. Με αυστηρά στρατιωτικά κριτήρια, ίσως αποτελούσε χώρο διαμονής της φρουράς, επειδή φέρνει περισσότερο σε στρατιωτικό θάλαμο παρά σε κατοικία.

    • Ο στρατοπεδάρχης μάλλον θα μοιραζόταν, το σύμπλεγμα των κτισμάτων παλατάκι με τον επίσκοπο, διότι είχε και τον ρόλο του διοικητή της περιοχής.

    • Ο πύργος κτίσθηκε όπως προαναφέρθηκε, την εποχή της ακμής του Δεσποτάτου του Μιστρά, τότε που και η Καρυόπολις, αναβαθμίσθηκε από τους Παλαιολόγους, σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι σημαντικότερη από τον Πασσαβά. Ο πύργος αποτελούσε μέρος της οχύρωσης, μαζί με βελτιώσεις και επισκευές στο ήδη υπάρχον τείχος, που περικλείει τον χώρο της πάνω πόλης από όλες της πλευρές. Η κάτω πόλη βρίσκεται από την δυτική πλευρά και δεν υπέστη μάλλον βελτιώσεις εκείνη την περίοδο, για αυτό και τα κτίσματα της είναι σε χειρότερη κατάσταση.

    • Την ίδια περίοδο έχουν κτισθεί, και οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου, που διατηρούνται σχετικά σε καλύτερη κατάσταση, από όλα τα άλλα κτίσματα, τα οποία έχουν μεταμορφωθεί σε σωρούς από πέτρες.

Ο Πύργακας από τον 'Αγιο Νικόλαο (29/10/2021)