03. e - 17de & 18de eeuw (nrs. F-Y & CA-CJ, DA)

Matthias Quad, Zuid-Vlaanderen (Nord Pas-de-Calais) Kaart van het graafschap Vlaanderen (1609)


De troubelen in de 16de eeuw hadden als gevolg gehad dat de Noordelijke Nederlanden of de Republiek van de zeven Verenigde Nederlanden zich afscheurden. Het zuiden bleef een kolonie van Spanje. Onder bewind van Albrecht en Isabella (1598-1621/1633) kende Vlaanderen een rustperiode en een opbloeiende economie. Kort na de dood van Isabella sloten de Noordelijke Nederlanden in 1635 een verdrag met Frankrijk om Vlaanderen, dat toen een kolonie was van Oostenrijk, langs beide zijden aan te vallen met oog op verovering van noordelijke en zuidelijke gebieden. Deze onophoudelijke oorlogen die tot het einde van de 17de eeuw duurden brachten grote verwoestingen aan de Zuidelijke Nederlanden. Ook de streek rond Wervik had te lijden onder de aanhoudende aanhechtingspogingen van de Franse koning Lodewijk XIV. In 1668 werd Wervik door de Fransen ingenomen en nadien aan de Spaanse kroon gehecht tot 1678. Na de Vrede van Nijmegen dat jaar werd Wervik opnieuw Frans bezit. De voortdurende verarming van de stad zorgde ervoor dat deze toen slechts 3172 inwoners telde.

In 1713 werd door het Verdrag van Utrecht de stad in tweeën gedeeld. De Leie werd staatsgrens en scheidde de stad in een Frans Wervik (nu Wervicq-Sud) en een Oostenrijks Wervik.

Op 13 september 1793, tijdens de Eerste Coalitieoorlog, vochten bij Wervik dertienduizend Nederlanders tegen het Franse revolutionaire leger onder leiding van Daendels. De Nederlanders boden 5 uur lang wanhopig weerstand tegen de Fransen die veertigduizend man sterk waren. Hun vuur legde soms de helft van de Fransen om, maar door het revolutionaire idee van de dienstplicht werden de gesneuvelde Fransen onmiddellijk weer aangevuld, waardoor de Nederlanders zich moesten terugtrekken en Wervik in handen viel van de Fransen.

In mei 1794 werd Wervik geplunderd door Franse revolutionaire troepen onder leiding van Dominique Vandamme. De Sint-Medarduskerk werd volledig in de as gelegd.

Wervik werd deel van het Franse Leiedepartement en kwam in een periode van terreur, dwang en vervolging.

Het is verstaanbaar dat ook de familie van Elslande erg te lijden had van deze terreur. Steeds moesten familieleden ten dienste staan van de veroveraar, waarbij telkens hun goederen erg te lijden hadden van de "overwinnaars".

In het begin van de 17de eeuw kende nochtans de familie een grote voorspoed. Pieter van Elslande (nr. F) had na de dood van zijn ouders Jan (+ Wervick 19.4.1644) (nr. E) en Mayken Molet (+ Gent 1645) als oudste zoon zijn recht als hoir feodaal afgestaan, waardoor de acht kinderen van het echtpaar van Elslande-Molet een gelijkwaardige erfenis kregen.

Van deze acht kinderen zijn er slechts drie die tot op heden afstammelingen hebben:

1) Pieter van Elslande (cfr. nr. F)

2) Joos van Elslande (cfr. G = CA),

3) Jacobus van Elslande (cfr. H = DA

De afstammelingen van Pieter (F) in de 19de en de 20ste eeuw worden in de volgende onderverdelingen besproken.

Alle descendenten van Joos worden hier opgenomen daar er geen afstammelingen meer zijn die de naam van Elslande dragen. Door het beperkt bekend aantal personen die afstammen van Jacobus zullen ook hier alle descendenten besproken worden en dit geeft ons de volgende stamvaders:



E Jan van Elslande (+1644)


F Pieter van Elslande Mignot

G = CA Joos van Elslande Berten

H = DA Jacobus

I Philippe van Elslande Berten

J Jean-Baptiste van Elslande - Le Wyle

K Karel van Elslande Mignot

L Jan Frans van Elslande Vandermersch

M Guillaume van Elslande Parent

N Jan Frans van Elslande de Simple

O August van Elslande Castelain

P Jan-Baptist van Elslande Six

Q Guillaume van Elslande Dumortier

R Pieter van Elslande Marhem

S Charles van Elslande Hopsomer

T Philippe van Elslande Col

U Joseph van Elslande van Elslande

V Guillaume van Elslande Gheerbrant

W Ignace van Elslande Mortier

X Louis van Elslande Despretz

Y August van Elslande Coulon

CA Joos van Elslande Berten

CB Judocus van Elslande Pardoen

CC Pierre Dominique van Elslande Desbonnets

CD Jan Frans Sebastiaan van Elslande Bonte

CE Pierre Dominique Zacharie van Elslande Tranneel / Lepoutre

CF Jean-Baptiste van Elslande Van Acker

CG Jean Francois van Elslande

CH Sophie Joséphine van Elslande Vandermersch

CI Alphonse Jules François Vandermersch Peucelle

CJ Alix Sophie Henriette Vandermersch Froidure