Kommende arrangementer


Dansk-Russisk Forening, Sjælland inviterer til et foredrag om

“Hvad er russisk patriotisme i dag?”,

baseret af klip fra russisk fim fra Sovjettiden til i dag

ved universitetslektor emeritus Karsten Fledelius.


Rusland er en af verdens førende udviklere af filmkunsten, en
udvikling som i starten blev knyttet sammen med det
kommunistiske projekt. 1920ernes mest berømte russiske filmskaber, Sergej Eisenstein, er især kendt for filmene ”Panserkrydseren Potemkin” og ”Oktober”, men dyrkelsen af revolutionerne i 1905 og 1917 blev også taget op af andre filmskabere. Det var også Eisenstein, som i 1938 skabte den historiske film “Aleksandr Nevskij”, hans første lydfilm, i tæt samarbejde med komponisten Sergej Prokofiev, nok 1930ernes væsentligste russiske film og udtryk for skiftet fra revolutionsromantik til pleje af. den historiske tradition. I 1960erne tages den historiske linje stærkt op af Andrej Tarkovskij i “Den yderste Dom”, Tarkovskij er blevet set som en russisk Ingmar Bergman eller en filmens Dostojevskij. Tarkovskij genoplivede også den vigtige sovjetiske tradition for science fiction i filmen ”Solaris”. Hans sidste værker måtte skabes i eksil pga. regimets negative holdning.

Sovjetunionens sammenbrud frigjorde mange beslaglagte film, men blev samtidig en afgørende krise for russisk film. Nikita Mikhalkov er en af de få russiske filmskabere, som slog igennem internationalt i 1990erne med filmen “Brændt af solen". Efter årtusindskiftet har Rusland i højere grad genvundet sin position som en af verdens mest interessante filmnationer.

Der vil blive vist signifikante klip fra flere af de film, der omtales i foredraget.


Karsten Fledelius, lektor emeritus i Film- og Medievidenskab, Københavns Universitet, historiker, forfatter og debattør, rejseleder, kirkelig græsrod, siden 2005 landsformand for Dansk-Russisk Forening, siden 2007 formand for Den Danske Helsinki - Komité for Menneskerettigheder, honorær konsul for Bosnien . og Hercegovina – og meget, meget andet.

Foredraget finder sted på biblioteket i Fensmark onsdag den 11. marts, 2020, kl. 19.00


Entré: Medlemmer gratis, øvrige 50 kr.

Velkommen
Se det fulde program for efteråret 2019 samt for 2020