Restructurarea guvernului, un test decisiv pentru Viorica Dăncilă și pentru PSD. Indiferent de rezultat, scorul va fi strâns. De ce?

https://politiknews.ro/restructurarea-guvernului-un-test-decisiv-pentru-viorica-dancila-si-pentru-psd-indiferent-de-rezultat-scorul-va-fi-strans-de-ce/

viorica Dăncilă va merge săptămâna viitoare în Parlament pentru a cere votul de susținere pentru “restructurarea guvernului”. Acest eveniment va avea loc înainte ca Opoziția să depună moțiunea de cenzură și va testa legislativul în ce privește majoritatea PSD.

În cazul în care Viorica Dăncilă nu obține 233 de voturi (50% plus unul) pentru o nouă formulă guvernamentală, criza se prelungește pentru că executivul nu este demis automat, fiind necesară introducerea unei moțiuni de cenzură.

Dar un eșec al premierului Dăncilă în Parlament ar reprezenta un eșec al PSD și, cel mai probabil, semnul că social-democrații vor pierde guvernarea odată cu introducerea moțiunii.

Surse din PSD au anunțat că lipsesc voturi, în jur de 20, pentru a trece prin Parlament restructurarea guvernului.

Oricum ar fi, votul de săptămâna viitoare va fi extrem de strâns și va avea un impact decisiv asupra clasei politice din perspectiva alegerilor prezidențiale. Dar pentru a înțelege de ce există posibilitatea ca restructurarea să nu treacă ar trebui să vedem ce scopuri au principalii actori politici ai momentului.

Ce vrea Viorica Dăncilă?

Prin restructurarea Guvernului României, premierul urmărește să impună o nouă echipă guvernamentală, să iasă din blocajul creat de refuzul lui Klaus Iohannis de a mai colabora cu Guvernul PSD, dar să-și întărească și poziția în partid și pe cea de candidat la prezidențiale în cazul unei victorii în Parlament. Victorie ce-o va menține la putere și va rezolva și o parte din tensiunile din PSD.

”Am vorbit despre situaţia Guvernului la acest moment şi am hotărât ca săptămâna viitoare să mergem în Parlament. Am subliniat de nenumărate ori că nu ne este teamă, vom merge în Parlamentul României, vom discuta cu partidele politice, astfel încât să obţinem votul de încredere. Vreau să subliniez că ne dorim să avem votul de încredere al Parlamentului, dar în cazul în care nu obţinem acest vot de încredere, Guvernul nu cade”, a declarat Viorica Dăncilă, luni seara, la încheierea CEX-ului PSD, citată de News.ro.

Ce vrea Ludovic Orban?

Președintele PNL își dorește mai mult căderea actualului executiv decât intrarea la guvernare. Declarativ, Ludovic Orban a anunțat că vizează postul de premier în cazul în care restructurarea guvernului nu trece de Parlament, dar trece moțiunea de cenzură.

În realitate, pentru liderul PNL e foarte dificil să formeze o majoritate în situația în care Viorica Dăncilă pierde puterea. Liberalii au mult mai puține voturi ca PSD, iar colaborarea cu Victor Ponta e exclusă.

PNL vede în prăbușirea Guvernului PSD o victorie politică a Opoziției pe care o poate folosi în campania prezidențială, dar care poate scoate PSD din joc și pentru alegerile locale și cele parlamentare din 2020.

“Obiectivul politic principal al Partidului Național Liberal în această sesiune parlamentară este oprirea guvernării PSD, prin intermediul unei moțiuni de cenzură. În conformitate cu decizia Biroului Politic Național, am stabilit un calendar de negocieri cu toate formațiunile politice parlamentare și grupurile parlamentare, altele decât PSD, calendar pe care îl punem în practică”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferință de presă ținută săptămâna trecută.

Ce vrea Victor Ponta?

Președintele PRO România vrea să preia controlul PSD sau, cel puțin, a unei părți importante din acest partid. Ca fost lider al social-democraților se gândește că are posibilitatea să salveze măcar o parte din partid, s-o atragă sub umbrela nepătată a PRO România și să devină, cel puțin, a doua forță politică din România. Dar pentru a avea calea deschisă spre PSD trebuie să scape de Viorica Dăncilă a cărei forță politică e dată de poziția de premier. Acesta e motivul pentru care Ponta va vota împotriva restructurării guvernului și va susține moțiunea de cenzură.

“Cu doamna Dăncilă nu (Pro România nu va intra la guvernare – n.r.). Mi-a fost de ajuns să vorbesc o jumătate de oră cu ea şi m-am decis: nu, niciodată. M-a convins că nu înţelege absolut nimic şi nici nu va învăţa nimic câtă vreme are lângă ea oameni care-i spun «Îl baţi pe Iohannis»”, a declarat Victor Ponta într-o emisiune la TVR, citat de News.ro.

Ce vrea Dan Barna?

Candidatul la alegerile prezidențiale din partea alianței USR-PLUS urmărește scoaterea Vioricăi Dăncilă din cursă, ceea ce ar însemna mai multe șanse pentru el ca să ajungă în turul doi al scrutinului din noiembrie.

În mai multe declarații oficiale, Dan Barna a declarat că USR nu intră la guvernare în cazul în care trece moțiunea de cenzură. Liderul USR a anunțat că dorește alegeri anticipate și, apoi, o intrare a formațiunii pe care o conduce la guvernare.

„În momentul în care toţi liderii politici actuali care spun de fiecare dată când sunt întrebaţi să sunt asumaţi şi decişi să scoată țara din criză vor semna acest pact pentru anticipate, în acel moment alegerile anticipate vor putea fi realizate. Tot ce trebuie făcut este ca parlamentarii actuali – şi USR contribuie cu toţi parlamentarii – să-şi asume renunţarea la confortul celor şase luni de mandat suplimentar, scoţând Româna sin această criză. Acesta este obiectivul acest pact şi le cer parlamentarilor responsabili să-i asume acest pact, le cer liderilor politici ai celorlalte partide să-şi asume semnarea acestui pact, inclusiv preşedintelui României, pentru că în felul acesta dăm mesajul de responsabilitate pe care votul din 26 mai îl exprimă foarte clar”, a declarat Dan Barna, citat de News.ro.

Ce vrea Klaus Iohannis?

Președintele României, în mod rațional, nu ar trebui să-și dorească foarte mult căderea Guvernului Dăncilă, pentru că o intrare a liderului PSD în turul doi al alegerilor prezidențiale alături de el i-ar ușura mult atingerea obiectivului de a câștiga un nou mandat.

Dar, pe de altă parte, Iohannis nu o poate susține pe Viorica Dăncilă. Orice asociere cu ea reprezintă o pierdere pentru președinte. De aceea se află în poziția de a fi favorit în alegeri, dar să nu-și poate alege contracandidatul, mai mult, să facă tot posibilul pentru ca guvernarea PSD să ia sfârșit pentru că presiunea publică e tot mai mare în această direcție.

“Acum, Guvernul nu mai are nici legitimitate politică și asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în fața Legislativului. Soluția nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a tranșa situația cât mai curând în Parlament. Acesta este unicul mod prin care Guvernul poate încerca să își recapete măcar legitimitatea politică.

Prim-ministrul acuză că, prin plecarea miniștrilor ALDE, Guvernul este blocat, întrucât foștii miniștri ALDE nu și-au delegat atribuțiile, fapt ce ar fi de natură să conducă la imposibilitatea plătirii salariilor personalului. I-auzi! Asta în condițiile în care am ținut eu demisiile aproape o săptămână, ca să fie timp de rezolvare a situațiilor tehnice. Dar dacă acest lucru s-a întâmplat, este foarte grav și este cu totul imputabil premierului, care avea obligația să se asigure, înainte de plecarea miniștrilor, că activitatea ministerelor nu va fi blocată”, a declarat Klaus Iohannis într-o intervenție oficială de la Palatul Cotroceni.

Obiectivele diferite ale principalilor actori politici ai momentului pot duce la o respingere a restructurării guvernului în Parlament, dar nu e nimic sigur în privința moțiunii. Aceasta va trece doar în situația în care se creionează o alianță PRO România, ALDE și o parte din PSD care să asigure supraviețuirea unui executiv de tranziție. Dar asta înseamnă ca Victor Ponta și cu Tăriceanu să-și asume guvernarea chiar dacă nu vor face parte din executiv, iar în plus să primească și un ajutor substanțial de la PSD.