Dictatura pigmeilor

https://www.national.ro/politica/dictatura-pigmeilor-813028.html

Șocul anunțului privind comasarea alegerilor trebuie căutat în spatele cuvintelor rosite de cei doi lideri și are legătură cu modul în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au înțeles să poarte aceste negocieri. De capul lor, pe repede înainte, cu o consultare doar formală a colegilor din teritoriu, al căror punct de vedere n-a contat câtuși de puțin. Pe zi ce trece vedem cum șefii PSD și PNL se rup de „greii” care i-au sprijinit până acum în toate bătăliile politice, transformându-se în niște dictatori care decid de capul lor. Iar când au ceva de transmis, o fac lovind cu pumnul în masă, nu întrebând în stânga și-n dreapta „voi ce părere aveți?”.

Adrian Năstase a sesizat imediat ruptura

Este evidentă, așadar, încercarea lui Ciolacu de a se distanța de „baronii” PSD. La Ciucă putem vorbi, deja, de o adâncire a faliei între conducerea din Modrogan 1 și filialele din țară.

Năstase a tras semnalul de alarmă

Politician uns cu toate alifiile și imposibil de surprins de către actuala clasă din Parlament, Adrian Năstase a sesizat imediat ruptura.

Comentând vestea că social-democrații și liberalii au bătut palma, fostul ministru de Externe și apoi premier al României a avut câteva remarce interesante. În primul rând, nu i-au scăpat neînțelegerile din interiorul celor două partide. Pentru Năstase, se vede cu ochiul liber „o departajare între pozițiile celor doi lideri și baronii locali” din PSD și PNL. „Este clar că avem o dificultate în interiorul partidelor”, a completat el.

Cu alte cuvinte, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pierd contactul cu „greii” partidelor, cei care au dus în spate, de-a lungul anilor, bătăliile politice de pe Dâmbovița. Risc asumat sau impus?  Probabil, câte puțin din fiecare, căci doar naivii mai cred că ăștia doi acționează de capul lor.

Nici sistemul ticăloșit al lui Băsescu nu a făcut ce a reușit Coaliția PSD PNL

Nici bine nu s-a încheiat ședința PNL de miercuri, 21 februarie, că la câteva minute distanță în presa deja apăruseră stenogramele discuțiilor ce ar fi trebuit purtate, teoretic, în discreție totală. Dar, e bine, așa am aflat și noi că PNL stă pe un butoi cu pulbere și numai nevoia de moment (rămânerea la guvernare) îi determină pe liberali să nu crâcnească în fața partenerilor social-demcrați. Chiar și așa, însă, s-a aflat că poziția lui Nicolae Ciucă este puternic contestată. Ilie Bolojan și Robert Sighiartău, nume cu greutate în partid, și-au avertizat șeful că riscă să piardă sprijinul regiunii Ardeal; iar în Oltenia, Cristian Buican, președinte PNL Vîlcea, nu s-a ferit să-l atingă pe Ciucă – „Dacă ne-am prostituat, să mergem până la capăt cu prostituția, să o facem și la «locale»”.

În fine, poziția PDL-iștilor, în frunte cu Boc și Blaga, a fost exprimată public chiar de „tăticul” lor, Traian Băsescu – „ Vă rog să mă credeți că, gândindu-mă la Emil Boc, Vasile Blaga, Gheorghe Falcă, se rupe sufletul în mine să-i văd comasați pe liste comune cu PSD! Ce înțelege electoratul care merge la locale și europarlamentare? Să ai candidați comuni între PNL și PSD mi se pare ireal”.

Despre PSD, nu mai are rost să insistăm, aici poziția lui Marcel Ciolacu este binecunoscută și asumată, la fel ca legea nescrisă a partidului – dacă nu câștigă alegerile, va fi executat în secunda doi, la fel cum au plătit (cu funcția) și alții înaintea lui!

Rolul baronilor locali

Partidul Social Democrat este recunoscut că niciodată nu i-a băgat în seamă prea mult pe liderii din teritoriu când a fost vorba să ia decizii majore; totul s-a stabilit de la „Centru”, nici nu s-a pus vreodată problema că trebuie să se primească „undă verde” din țară.

Și, totuși, rolul baronilor locali, așa cum sunt numiți liderii organizațiilor regionale, e foarte important, chiar covârșitor când vorbim de organizarea și, eventual, câștigarea alegerilor. Ei sunt mașina de adus voturi, știu cum funcționează lucrurile, trag sforile, conving electoratul să meargă la urne, au pârghiile necesare pentru a rezolva orice problemă sensibilă pentru București.

Ce nu realizează acești „baroni”, însă, este fix asta, puterea pe care ei o au! PSD și PNL nu există fără munca oamenilor din teritoriu, șefii din Kiseleff și Modrogan nu fac două parale dacă în spatele lor n-ar sta garanția milioanelor de voturi aduse de acești lideri despre care vorbim.

Iată, așadar, pericolul sesizat de Adrian Năstase, care, indirect, i-a tras de mânecă pe Ciolacu și Ciucă, luați de valul entuziasmului și duși departe de mal (electorat). Cheia câștigării alegerilor este la baronii locali pe care, acum, îi sfidează cei doi șefi de partide, uitând, însă, că au o existență vremelnică în funcțiile deținute. A început dictatura pigmeilor pe Dâmbovița.

Apreciază: