Biotechnologische STEM-wetenschappen

✓ Domeingebonden doorstroomfinaliteit

✓ domein STEM

✓ Verder studeren

Hou je van chemie, laboactiviteiten en biochemische processen? Heb je oog voor detail en ben je theoretisch sterk? En wil je nadien graag verder studeren? Kies dan voor biotechnologische STEM-wetenschappen. Je krijgt een brede algemene vorming en focust op chemie, biologie, fysica, wiskunde en actuele ecologische en biotechnologische thema’s. Je besteedt veel aandacht aan de theorie en je leert problemen onderzoeken, analyseren en oplossen aan de hand van de wetenschap. Zo kan je later, na je hogere studies aan de hogeschool of universiteit, aan de slag in de biotechnische of biochemische industrie. 

Wat leer je

Brede basisvorming

Veel theorie, maar je leert deze ook om te zetten naar toepassingen

Veel biologie (bv. micro-organismen)

Veel chemie: reactietypen, IUPAC-naamgeving, verband structuur en eigenschappen van stoffen

Veel fysica: elektromagnetisme, mechanica (kracht en verandering van beweging, zwaartekracht en veerkracht, druk, statica, energieomzettingen), thermodynamica (gaswet, warmte)

Veel wiskunde

✓ Onderzoeks- en labovaardigheden

Wat is het verschil tussen Biotechnieken en Biotechnische wetenschappen?

In beide richtingen staan biologie, chemie en fysica centraal. Je doet in beide richtingen experimenteel onderzoek in het labo.


In Biotechnieken focus je vooral op labo- en STEM-vaardigheden en het analyseren van biochemische productieprocessen. Je werkt aan vaardigheden die je in het werkveld nodig hebt omdat je meteen na de opleiding kan gaan werken.


De richting Biotechnologische STEM-wetenschappen is theoretischer en meer wiskundig onderbouwd. Als je hiervoor kiest, is het de bedoeling dat je nog verder studeert.

Ervoor?

Je bent geslaagd in de eerste graad.

Erna?

De vervolgrichtingen binnen het domein STEM op onze school zijn:

Daarnaast kan je ook kiezen uit de brede waaier van andere mogelijkheden binnen de verschillende domeinen van de derde graad.