Basiszorg en ondersteuning

arbeidsmarkt finaliteit 

✓ domein Maatschappij en welzijn

✓ meteen aan de slag

Basiszorg en ondersteuning is een praktische richting in de arbeidsmarktfinaliteit en richt zich op leerlingen die willen doorgroeien naar een zorg- of welzijnsberoep. Leerlingen verwerven huishoudelijke en logistieke competenties maar krijgen ook al een basis van vaardigheden die in verschillende zorg- en welzijnsberoepen (bij o.m. kinderen en ouderen) noodzakelijk zijn. Dit is een set van relevante competenties uit de BK’s Verzorgende, Zorgkundige, Kinderbegeleider baby’s en peuters en Kinderbegeleider schoolgaande kinderen die de leerlingen voldoende moet voorbereiden om na het zesde jaar een éénjarige Se-n-se (Kinderbegeleider of Verzorgende/Zorgkundige) aan te vatten. Ook de graduaatsopleiding Basisverpleegkunde volgen behoort dan tot de mogelijkheden.

Wat leer je

Zorg dragen voor maaltijdbereiding, linnenzorg en woon- en leefklimaat.

Informeren en helpen van cliënten bij zorgnoden en behoeften met aandacht voor een aanbod van zorg-, hulp- en dienstverlening.

Stimuleren van gezondheidsbevorderend gedrag.

Psychosociaal welbevinden ondersteunen van kinderen en volwassenen met aandacht voor het hanteren van communicatieve en sociale vaardigheden.

Introduceren van vrijetijds- en animatieactiviteiten.

Voorbereiden van en oriëntering op het uitvoeren van taken als verzorgende, zorgkundige en begeleider in de kinderopvang. 

Minimum 16 graaduren stage.

Wat is het verschil tussen Basiszorg en ondersteuning en Assistentie in wonen, zorg en welzijn?

De arbeidsmarktgerichte studierichting Basiszorg en ondersteuning is verwant met de arbeidsmarktgerichte studierichting Assistentie in wonen, zorg en welzijn. 

In het studierichtingsprofiel kan je een overzicht met de vergelijking tussen deze 2 studierichtingen terugvinden.

Ervoor?

Je bent geslaagd in de tweede graad.

Erna?

Aan de slag

Verder studeren