Biotechnieken

✓ Dubbele finaliteit

domein STEM

Meteen werken of verder studeren

Hou je van chemie, laboactiviteiten en biochemische processen? Werk je graag nauwkeurig en heb je oog voor detail? En ben je er nog niet uit of je nadien meteen wil gaan werken of verder wil studeren? Dan is Biotechnieken een goede keuze. Je krijgt een brede algemene vorming en focust op wetenschappelijke vakken als biologie, chemie, fysica, labo- en productietechnieken. Je krijgt veel theorie en praktijk. Je leert problemen onderzoeken, analyseren en oplossen aan de hand van de wetenschap. Zo word je de ideale labomedewerker of operator van morgen.

Wat leer je?

Brede basisvorming

Veel chemie: verband structuur en eigenschap van stoffen, classificatie anorganische en eenvoudige organische stoffen, chemische formules en reactievergelijkingen opstellen, stoichiometrisch rekenen, labovaardigheden

Veel wiskunde: beschrijvende statistiek, goniometrie en vectoren

Veel biologie: labovaardigheden

✓ Vaardigheden die je als toekomstig labomedewerker of operator kan gebruiken

✓ Toegepaste fysica met een focus op elektromechanica

✓ Sturings-, meet- en regeltechniek

✓ Proces- en productietechnologie gericht op de industrie: fluïdomechanica van pneumatische en hydraulische systemen, thermodynamica, meettechniek, werking en sturing van productie- en procesinstallaties, veiligheids- en kwaliteitszorg.

Wat is het verschil tussen Biotechnieken en Biotechnische wetenschappen?

In beide richtingen staan biologie, chemie en fysica centraal. Je doet in beide richtingen experimenteel onderzoek in het labo.


In Biotechnieken focus je vooral op labo- en STEM-vaardigheden en het analyseren van biochemische productieprocessen. Je werkt aan vaardigheden die je in het werkveld nodig hebt omdat je meteen na de opleiding kan gaan werken.


De richting Biotechnologische STEM-wetenschappen is theoretischer en meer wiskundig onderbouwd. Als je hiervoor kiest, is het de bedoeling dat je nog verder studeert.

Ervoor?

Je bent geslaagd in de eerste graad.

Erna?

Als je geslaagd bent in de tweede graad Biotechnieken, kan je verder naar het 5de jaar Biotechnologische en chemische technieken.