Hem > Digitalisering > Tillgänglighet och assisterande teknik

Att få stöd i form av digitala verktyg öppnar många möjligheter för barn, unga och vuxna. Verktygen kan ha en avgörande betydelse för att en person ska kunna utveckla kunskap och nå målen i sin utbildning.

Enligt skollagen ska elever ha tillgång till de lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning. De digitala verktygen behöver finnas som en naturlig del i förskolans och skolans pedagogiska arbete. På den här sidan samlar vi de tillgänglighetsmöjligheter och assisterande teknik  som finns i vår miljö. 

  > Läs gärna mer om assisterande teknik och anpassat lärande på SPSM:s webbplats.

Cromebook/Chrome OS

Inbyggt i en Chromebook finns det flertalet tillgänglighetsinställningar som kan stödja inlärningen. Google själva brukar gruppera möjligheterna  under rubrikerna syn, hörsel och motorik.

Exempel på funktioner: Skärmförstorare, öka automatiskt storleken på alla objekt, skärmläsare, anpassning av pekare , talsyntes, diktering. 

För personer med olika typer av rörelsenedsättningar finns t.ex. också funktioner för att navigera med hjälp av kortkommandon och automatiska klick.


I Google Workspaces appar och tjänster samt i Chome finns ytterligare tillgänglighet inbyggt. Läs mer och  inspireras i Användarhandboken om tillgänglighet i Google Workspace

Andra möjligheter i ChromeOS

Inbyggt i en Chromebook finns också teknik för att hitta alternativa sätt att till förmedla/redovisa. I kameraappen finns möjligheter att snabbt och enkelt spela in ett videoklipp eller ta ett foto. 

Chrome OS har också ett oerhört funktionellt skärminspelningsprogram som möjliggör för eleven att spela in skärmen och prata in sitt budskap. 

Om eleven endast ska spela in rösten så rekommenderas den enkla webbappen "Voicerecorder" som är tillgänglig via Skolmärken

Verktyg

De flesta verktyg i nedanstående sammanställning kan adderas från Chrome web store. Något verktyg laddas ned som androidapp från Google Play.


Appwriter är ett mångfacetterat läs- och skrivstöd med bland annat funktioner som talsyntes på flera språk, tal till textdiktering, och ljudande tangentbord. I verktyget finns också OCR-processor vilket innebär att du kan ladda upp en bild eller ta ett skärmklipp och få texten uppläst. 

I verktyget finns också ett PDF-verktyg som möjliggör uppläsning av dokument som du scannat in från en kopiator. Appwriter innehåller också exempelvis ordlistor och rättstavningshjälp.

Appwriter integreras sömnlöst i Google Workspace och kan användas överallt i Chromes webbläsare.

Inprint

InPrint  är ett layoutprogram för dig som vill skapa material för utskrift med bild- och symbolstöd. Inprint är en programvara som skjuts ut till personalens Windowsdator.  Kontakta IT-Center via självservice som du inte har åtkomst till Inprint.

TxtAnalyser är ett språkverktyg till Google Workspace  som kan korrigera elevernas stavfel och grammatiska fel i realtid. TxtAnalyser kan också mäta och föra statistik om elevernas skrivutveckling och färdigheter.  I verktyget finns också en ordbok inbyggt. TxtAnalyser kan också markera ordklasser i elevernas texter.

Immersive reader/Avancerad läsare

Immersive Reader är ett tillgänglighetsverktyg som kan användas på webben (ej Google Workspace). Dess funktioner inkluderar bildordbok, linjefokus, dela upp ord i stavelser och färgkodade orddelar. I verktyget kan eleven ändra teckenstorlek, textavstånd och bakgrundsfärg. Välj mellan två typsnitt som är optimerade för att underlätta läsningen. 

Verktyget är också integrerat i DigiExam.

Mercury Reader

Tillägget för Chrome tar bort annonser, grafisika element och andra distraktioner och lämnar bara text och bilder för en ren och konsekvent läsvy på varje webbplats. 


I läsvyn går det att justera typsnitt och textstorlek, och växla mellan ljusa eller mörka teman

 > Se ett exempel på användning av Mercury reader i det här klippet. 

Reading line

Förbättra läsupplevelsen genom att få en enkel läslinjal över den rad som eleven ska läsa. Linjalen kontrolleras med styrplatta/mus. Aktivera eller avaktivera genom att klicka på tillägget som vid aktiverat läge får en lite rödaktig färg.

Reading line fungerar också i Google Workspace.

Oneline


Läslinjal som fungerar på webbsidor men inte i Google Workspace. Vid aktivering färgas översta raden i valfri färg. Färgen kan bytas genom att klicka på tillägget. För att flytta läslinjalen nedåt så kan pilar eller W (uppåt) eller S (nedåt användas).

I Oneline kan färgen på linjalen ändras för att läsupplevelsen ska optimeras. 

Timer

Visuell timer av timstock modell . Med denna timer kan eleven visualisera (synliggöra) sin arbetstid och på så vis bli påmind hur lång tid det är kvar på arbetspasset. 

Verktyget är också integrerat i DigiExam.

Wikiwand

Wikiwand är ett  tillgänglighetsanpassat gränssnitt för Wikipedia som bland annat ger en förbättrad läsupplevelse genom t.ex. ett mer läsvänligt typsnitt och en spaltbredd optimerad för läsning.

I Ludvikas miljö

Google Translate

Med hjälp av detta tillägga kan du direktöversätta text som du arbetar med utan att lämna sidan. 

Markera eller högerklicka på en textavsnitt och för att översätta den till annat språk. Eller, för att översätta hela sidan du besöker, klicka på översättikonen i webbläsarens verktygsfält.

Open Dyslexic font

Open-Dyslexic är ett öppet typsnitt skapat för att öka läsbarheten för läsare med dyslexi. Detta tillägg skriver över (ersätter) alla teckensnitt på webbsidor med OpenDyslexic-teckensnittet. OBS - det finns inget forskningstöd för detta men kan fungera bra för vissa individer.

> Läs mer om tillägget här. Se också info om typsnittet

Typsnitt vid nedsatt syn

Typsnittet Atkinson Hyperlegible och är använt i den här texten. Teckensnittet har utvecklats specifikt för att öka läsbarheten för läsare med nedsatt syn.

Google färgförbättrare

 Ett anpassningsbart färgfilter tillämpas på webbsidor för att förbättra färguppfattningen.