Ludvika Kommuns Förskolor

Förskolans kunskapsresa

I arbetet med att lyfta strukturen för kvalitetsarbetet och processerna inom Ludvika kommuns förskolor kommer här en remiss kring förskolans rutiner.

Förskolans årshjul och rutiner (utkast)

Här är du välkommen att lämna synpunkter:

Formulär synpunkter

Remisstiden är 22/5-5/6.

Här kan ni också se ett utkast på förskolans vetenskapliga grund.

Förskolans vetenskapliga grund


Tack för att du medverkar! 




Här kan du lära dig mer om SKA (systematiska kvalitetsarbetet) i Ludvika kommun och verktyget Unikum, oavsett om du är nybörjare eller har tidigare erfarenheter som förälder eller pedagog inom förskolan. 

Längst upp till höger på sidan hittar du dels länkar till en stegvis utbildningsform, tips och råd inför utvecklingssamtalet samt en egen länk för rektorer. 

Pedagoggrupp Unikum uppdaterar sidan kontinuerligt och ser gärna att pedagoger och rektorer lämnar synpunkter för vidareutveckling av hemsidan. 



Systematiskt kvalitetsarbete på vetenskaplig grund.

Varför systematiskt kvalitetsarbete(SKA)?

Skollagen kap 4 §2-6 innehåller ett tydligt krav på systematiskt kvalitetsarbete. Där framgår också att kvalitetsarbetet på enhetsnivå ska genomföras och dokumenteras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Elevernas vårdnadshavare, barn i förskolan och deras vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta i arbetet. Rektorn ansvarar för arbetet. Även i läroplanerna finns krav på kvalitetsarbete. 

"Utbildning på vetenskaplig grund innebär att kunskap från vetenskapliga studier ska vara en utgångspunkt när förskolan och skolan planerar, genomför och utvärderar sin verksamhet. Kunskap från relevanta forskningsresultat ska med andra ord ligga till grund för arbetet både när det gäller innehållet i och formen för utbildningen. Detta gäller alla skolformer inklusive vuxenutbildningen.

Det betyder att verksamheten i förskola och skola inte ska stå i strid med vetenskap. Men vad forskningen säger behöver tolkas för att kunna användas på ett ändamålsenligt sätt i den egna verksamheten. Det är därför viktigt att värdera om och på vilket sätt forskningen är relevant för den egna barngruppen eller eleverna."(skolverket)
(https://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/utbildning-pa-vetenskaplig-grund-och-beprovad-erfarenhet/det-har-ar-vetenskaplig-grund-och-beprovad-erfarenhet#h-Vetenskapliggrund)

Forskningsgrund: 

https://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/utbildning-pa-vetenskaplig-grund-och-beprovad-erfarenhet/att-systematisera-det-praktiska-arbetet

Unikum som en del av det systematiska kvalitetsarbetet

Arbetslaget ska kontinuerligt och systematiskt följa, dokumentera och analysera varje barns utveckling och lärande för att göra det möjligt att följa barns förändrade kunnande samt utvärdera hur förskolan tillgodoser barnens möjligheter att utvecklas och lära i enlighet med läroplanens mål" (Lpfö 18).


Som en del av det systematiska kvalitetsarbetet använder förskolorna i Ludvika Kommun sig av Unikum som verktyg för planering, dokumentation, uppföljning och reflektion/analys. I dagsläget är över 80 kommuer i Sverige kopplade till Unikum och användarantalet sträcker sig till över 1 miljon.