Aleksanteri Suuri

© Wikipedia. Kuningatar Olympias ja Filippos II (Huom. taustalla Zeus!) Fresko. Civio di Palazzo Te -museo, Mantova, Italia

ALEKSANTERI SUURI




Aleksanteri (syntyi 356 Pellassa – kuoli 323 eKr. Babyloniassa) oli Filippos II:n ja hänen neljännen vaimonsa Olympiaksen poika. Poika vietti varhaislapsuutensa Makedonian pääkaupungissa Pellassa äitinsä ja imettäjänsä hoidossa ja sitten myös yksityisopettajien opetuksessa.



© Wikipedia. Aleksanteri ja ystävä ja rakastaja Hefaistion. Getty Villa Museum in Malibu, Kalifornia

Aleksanteri sai tietää olevansa isänsä puolelta Herakleen ja äitinsä puolelta Akhilleuksen sukua, jopa itse ylijumala Zeuksen poika. Aleksanterin rakkain ystävä oli Hefaistion (-324 eKr.), joka seurasi häntä myös matkoilla.


© Wikipedia: Aleksanteri ja Bukefalos. Aleksanteri-mosaiikin yksityiskohta. Pompeiji 100-l. eKr., Napolin arkeologinen museo.

Myös Bukefalos-hevonen oli Aleksanterille rakas, sillä tarinan mukaan hän oli onnistunut kesyttämään sen itse. Bukefaloksen selässä hän sitten myös aloitti maailmanvalloituksensa. Pojan ollessa 13-vuotias kuningasisä kutsui hänen opettajakseen kreikkalaisen maailman tunnetuimman filosofin Aristoteleen. Kolmen vuoden ajan Aleksanteri – ilmeisesti ystävineen – oli Aristoteleen opissa Miezan nymfaionissa. Myöhemmin Aleksanteri tuki Aristoteleen Lykeion-koulua Ateenassa ja hänen tutkimustyötään.

Aleksanteri ollessa 16-vuotias kuningasisä asetti hänet kanssahallitsijakseen Pellaan sotaretkiensä ajaksi. Jo tällöin Aleksanteri teki itse pieniä sotaretkiä. Ensimmäiseen suureen taisteluunsa hän pääsi isänsä mukaan v. 338 eKr. Khaironeiaan ja osoitti jo tuolloin strategisia lahjojaan.


© Wikipedia: Venus anadyomene –fresko, mukaelma Apelleen Kampaspe-maalauksesta. Pompeiji 100-l. eKr., Napolin arkeologinen museo.


Nuoruudessaan Aleksanterin ensimmäinen rakastajatar oli kaunis Kampaspe, jonka tarinan mukaan hänen äitinsä oli valinnut pojalleen. Kun hovimaalari Apelles rakastui kaunottareen, josta maalasi kuvaa, kertomuksen mukaan antelias prinssi lahjoitti Kampaspen hänelle.


© Wikipedia: Giovanni Paolo Paninin öljymaalaus (noin 1718-1719). Aleksanteri Suuri Akhilleuksen haudalla. Walters Art Museum, USA.



Kuninkaaksi tultuaan v. 336 eKr. Aleksanteri III ensi töikseen kukisti kreikkalaisten kapinan Teebassa. Sitten hän suuntasi katseensa itään. Hän hallitsi symboliikan ja propagandan käytön: hänen sotajoukoissaan oli myös historiankirjoittaja Kallisthenes. Päästyään Aasian mantereelle Aleksanteri iski keihäänsä siihen valloituksensa merkiksi. Troijassa hän kunnioitti tarusankareita ja varsinkin ”esi-isäänsä” Akhilleusta juhlallisuuksilla ja vaihtoi oman kilpensä temppelistä löytämäänsä ikivanhaan ”Akhilleuksen kilpeen”. Aleksanterin lempikirja, jota hän käytti tyynynään, oli Homeroksen Ilias. Kyseiseen kirjaan itse Aristoteles oli tehnyt reunamerkintöjä. Aleksanteri samastuikin kirjan sankariin ja esi-isäänsä Akhilleukseen.


© Wikipedia: Aleksanteri-mosaiikki. Pompeiji 100-l. eKr., Napolin arkeologinen museo. Teoksen esikuva oli ehkä Apelleen maalaus


Aleksanteri valtasi puoli maailmaa: Vähän-Aasian, Lähi-idän, Egyptin ja sitten Keski-Aasiaa aina Intian rajoille. Aluksi hän kreikkalaisliittolaisineen valtasi Persian suurvallan ja ”kosti persialaissotien raakuudet” polttamalla Persian pääkaupungin Persepoliin palatsin. Sitten hän jatkoi valloitusretkiään luullen ilmeisesti pian saapuvansa maailman ääriin antiikin maailmankuvan mukaan. Tästä voit katsoa videon Aleksanterin maailmanvalloituksesta: https://www.youtube.com/watch?v=i2VfQobm1x0.


© Wikipedia: Aleksanterin ja Stateiran ja Parysatis II:n häät vuonna 324 eKr. Seinämaalaus Pompeijista 100-l. eKr. Napolin arkeologinen museo.



Aleksanteri nai 3 vaimoa: Baktrian prinsessan Roksanen sekä Susan joukkohäissä persialaisprinsessat Stateiran ja Parysatiksen. Liittoa Roksanen kanssa on arveltu myös rakkausavioliitoksi, mutta kaksi muuta lienevät olleen poliittisia avioliittoja. Roksane synnytti Aleksanterille pojan, tulevan Aleksanteri IV:n, vasta Aleksanteri Suuren kuoleman jälkeen. Heidät kuitenkin murhattiin myöhemmissä valtataisteluissa. Todellinen rakkaussuhde Aleksanterilla arvellaan olleen lapsuudenystävänsä Hefaistionin kanssa.


© Wikipedia: Marmorikopio Lysippoksen alkuperäisteoksesta Egyptin Aleksandriasta 200-l. eKr. Ny Carlsberg Glyptotek, Kööpenhamina

Taidemaalari Apelles oli 300-luvun loppupuolella eKr. Makedonian hovimaalari. Hän maalasi mm. kuningasperheen muotokuvia. Niistä on säilynyt vain kirjallisia kuvauksia ja jäljitelmiä (ehkä Aleksanteri-mosaiikki). Kuvanveistäjä Lysippos oli Aleksanterin lempikuvanveistäjä. Hänen teoksiaan on ollut mm. Olympiassa, mutta niistäkin on säilynyt vain kopioita. Hänen luomastaan veistostyypistä muodostui kuitenkin vakiintunut tapa kuvata Aleksanteri Suurta: suurmiehen pää kääntyy vasemmalle, katse suuntautuu ylös, hiuskiehkuroista voi toisinaan erottaa ikään kuin Pan-jumalan pukinsarvet. Muita usein Aleksanteriin liitettyjä attribuutteja ovat keihäs, Zeuksen salama tai aigis-rintakilpi, Herakleen leijona, Dionysokseen liitetyt viittaukset (viini, pantteri) tai alkukantainen härkä.


Aleksanteri Suuri on ollut monen suurmiehen esikuva. Hänestä on kirjoitettu tuhansia sivuja. Hänestä on tehty tuhansittain taideteoksia, monia julkisia monumentteja ja sankarielokuvia. Hän kuitenkin murhasi ja tapatti jopa läheisiään. Hänen sotiensa uhrimäärä oli vähintäänkin sadoissa tuhansissa. Lisäksi hänen armeijansa ryösti ja raiskasi kaupunkeja. Sotia rahoitettiin niin ryöstelyillä aarteilla kuin orjakaupalla, kun uhreja myytiin orjiksi.



Aleksanteriin liittyvää kirjallisuutta:

· Bamm, Peter: Aleksanteri, maailmanvalloittaja. Gummerus 1967. *

· Casati, Giampaolo: Valloittaja Aleksanteri Suuri. Karisto 2005. *

· Castex, Pierre & Berelowitch, Andre: Aleksanteri Suuri. Historian suuret seikkailut 5. Otava 1981. (sarjakuva)

· Druon, Maurice: Aleksanteri Suuri. Kirjayhtymä 1965.* (historiallinen romaani)

· Harpur, James: Soturit - historian hurjimmat ja maineikkaimmat taistelijat. Karisto 2007.

· Karilas, Yrjö: Suurmiesten seurassa. WSOY 1927.

· Liljegren, Bengt: Aleksanteri Suuri. WSOY 2006. *

· Lyon, Annabel: Aleksanterin opettaja. Avain 2011. * (historiallinen romaani)

· Plutarkhos: Kuuluisien miesten elämäkertoja. WSOY 1955.*

· Salmi, Jukka: Hunajametsä. Sanasato 2004. * (historiallinen romaani aikakaudelta)

· Sheppard, Ruth (toim.): Aleksanteri Suuren sotaretket. Kuvitettu teos sotapäällikön sotaretkistä. Gummerus 2009.

· Turunen, Ari: Mulkerot. Patsaalle korotettujen suurmiesten elämäkertoja. Into 2019.

· Kuvitettuja klassikkoja. Kuuluisien kertojain parhaat kirjat. Kuvajulkaisut 1957-1966. 131. Aleksanteri Suuren valloitukset. (sarjakuva)


Aleksanteri-elokuvia:

Stiller, Mauritz: Aleksander den Store. Sudan/Tanska/Ruotsi/Svenska Biografteatern AB 1917. (mykkä komedia!)

Modi, Sohrab: Sikandar (Alexander the Great). Intia/Minerva Movietone 1941.

Rossen, Robert: Aleksanteri Suuri. USA 1956.

Merhi, Jalal: Young Alexander the Great. Egypt – Greece – UK – USA / El Adl Film Production etc. 2010.

Stone, Oliver: Aleksanteri. USA 2004.

Daehong, Kim: Alexander the Great. Italia 2006. (animaatio)

Twente, Christian: Alexander der Große, Kampf und Vision / Alexandre le Grand, De l´ histoire au Mythe. Arte & ZDF & ORF 2014.