El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb els objectius d’erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda marcarà l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i, conjuntament amb la resta d’agendes globals, configura un full de ruta d’actuació connectat entre si per a assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.
L’Agenda 2030 és una agenda integral i multidimensional —referida a les tres dimensions del desenvolupament sostenible (l’econòmica, la social i l’ambiental)— i d’aplicació universal, i es desplega mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. Cada ODS inclou diferents metes (en total 169) que contribueixen al compliment de l’objectiu.
Els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) són importants en la formació professional per diversos motius:
• Educació per a la ciutadania global. Els ODS promouen valors universals com la justícia, la igualtat, la sostenibilitat i la cooperació. La seva inclusió en el currículum educatiu contribueix a formar persones amb consciència global i responsabilitat social.
• Competències transversals. El treball amb els ODS ajuda a desenvolupar competències clau com el pensament crític, la creativitat, la resolució de problemes, l'ètica i la innovació social - necessàries per a afrontar els reptes del món actual.
• Perspectiva de futur. Els ODS apunten cap a un model de progrés més just i sostenible que beneficia les generacions presents i futures. La seva comprensió és fonamental per a construir un futur millor per a tots.
• Ciutadania activa i transformadora. L'anàlisi crítica dels ODS i la proposta de solucions innovadores fomenta l'empoderament i la participació dels estudiants com a ciutadans actius compromesos amb la transformació social.
• Experiència professional rellevant. Moltes de les habilitats i coneixements requerits per als ODS són directament aplicables als perfils professionals. Això faculta a l'alumnat per a abordar els desafiaments de la professió des d'una perspectiva socialment responsable.
• Aliança amb el sector productiu. La col·laboració amb empreses i organitzacions compromeses amb el desenvolupament sostenible permet a l'alumnat conèixer de prop models d'innovació responsable i participar en projectes amb impacte real. Això reforça la seva formació i les perspectives laborals.
La inclusió transversal dels ODS en la formació professional resulta fonamental per a formar ciutadans globals, competents i compromesos amb un desenvolupament sostenible i inclusiu. Suposa una oportunitat única per a preparar les noves generacions per a transformar el món des de la seva vocació professional.
Els laboratoris docents ostenten en aquest sentit un paper fonamental com a centres de difusió de valors i sabers essencials per al progrés just i inclusiu de les societats .Els ODS proporcionen una excel·lent eina per a guiar un projecte de millora del laboratori que respongui plenament als requisits d'eficiència, seguretat i responsabilitat social. La seva integració permetrà formar professionals competents, ètics i compromesos amb un desenvolupament sostenible.
Es tracta de protegir la vida humana i aconseguir una qualitat de vida millor per a tothom. Aquest ODS ens commina a prevenir i combatre les malalties transmissibles, noves i emergents, i totes les que, sense ser transmissibles, causen la major part de la mortalitat prematura, des del càncer fins a les afeccions coronàries. Cal enfortir, també, les mesures per al control del tabac, així com intensificar la prevenció i el tractament de l’abús de substàncies addictives. Així mateix, ens demana treballar per disminuir substancialment les morts i malalties causades per productes químics i per la pol·lució de l’aire, l’aigua i el sòl, així com els accidents de trànsit.
Es tracta de proporcionar a tothom accés a l’educació, la formació i el ple desenvolupament del seu potencial. Aquest ODS demana garantir l’accés a serveis d’atenció i desenvolupament en la primera infància i a un ensenyament preescolar de qualitat. També s’ha de potenciar que tothom acabi l’ensenyament primari i secundari, que haurà de ser gratuït, equitatiu i de qualitat, i accedir a una formació tècnica, professional i superior de qualitat, incloent-hi l’ensenyament universitari. Així mateix, cal que tot l’alumnat adquireixi els coneixements necessaris per promoure el desenvolupament sostenible: drets humans, igualtat de gènere, promoció d’una cultura de pau i no-violència, adopció d’estils de vida saludables, etc.
Es tracta d’erradicar la violència i la discriminació contra les dones, així com d’assegurar que tenen les mateixes oportunitats que els homes en tots els àmbits de la vida. Això vol dir acabar amb totes les formes de violència contra les dones, inclosa l’explotació sexual. Aquest ODS també ens impulsa a treballar per a la igualtat de dones i homes en l’àmbit laboral i a combatre la discriminació salarial, així com promoure la conciliació de la vida personal, familiar i laboral. Cal treballar pel reconeixement i el repartiment de les cures i del treball a l’esfera familiar. Finalment, també s’ha de vetllar per la participació plena i efectiva de les dones, i per la igualtat d’oportunitats en el lideratge de la vida pública.
Es tracta de crear llocs de treball dignes i oportunitats econòmiques per a tothom. Aquest objectiu ens commina a promoure les activitats productives, el turisme sostenible, l’ocupació digna, la creativitat i la innovació, l’emprenedoria i les microempreses i pimes. Demana d’incrementar la productivitat mitjançant la diversificació, la modernització tecnològica i la innovació. Però també requereix avançar cap a una economia més desmaterialitzada i circular, i assumir determinats compromisos socials, amb l’ocupació de qualitat, amb la seguretat en la feina i amb la inserció laboral, pensant sobretot en les persones joves. L’ús del recursos, tant en la producció com en el consum, haurà de ser cada cop més eficient, i caldrà procurar desvincular el creixement econòmic de la degradació del medi ambient.
Aquest ODS té per objecte desenvolupar infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat. Demana que siguin sostenibles, que els seus beneficis econòmics i socials siguin clars i que el seu accés sigui assequible i equitatiu. L’ODS 9 també es refereix a promoure una industrialització inclusiva i sostenible mitjançant tecnologies i processos nets, i que aquesta indústria contribueixi a augmentar substancialment l’ocupació i el PIB. D’altra banda, s’ha de promoure la innovació i reduir la bretxa digital si volem garantir la igualtat d’accés a la informació i el coneixement.
Es tracta de reduir el nostre impacte sobre el planeta produint i consumint només allò que necessitem. L’ODS 12 posa el focus en la promoció de la gestió sostenible i de l’ús eficient dels recursos naturals, en la reducció de la generació de residus i del malbaratament d’aliments, i en el foment de la gestió ecològicament racional dels productes químics en les pràctiques de producció i consum. Aquest ODS aspira a garantir una gestió correcta dels residus inevitables, sobretot dels que són tòxics. Pel que fa a les empreses, especialment a les grans i a les transnacionals, se’ls demana que actuïn de forma més sostenible i transparent. Els poders públics també poden fer-hi molt, a través de les seves polítiques fiscals i de contractació, i d’impuls a la conscienciació social sobre desenvolupament i estils de vida sostenibles.
Optimitzar els recursos i controlar els riscos del laboratori de manera integrada i equilibrada. L'emmagatzematge ha de respondre a criteris d'estalvi i sostenibilitat sense descuidar la prevenció de danys.
Producció i consum responsables. Optimitzar l'ús de recursos i reduir el malbaratament en el laboratori. Un sistema d'emmagatzematge eficient permet estalviar espai, reduir els costos de gestió i minimitzar residus.
• ODS 13: Acció climàtica.
Disminuir la petjada ecològica de les activitats del laboratori. Un emmagatzematge ben dissenyat contribueix a reduir emissions, limitar l'escalfament global i adaptar-se als seus efectes.
Sensibilització ambiental i social. La reflexió entorn als ODS i la implementació de solucions que els incorporen generaran en l'alumnat una major consciència sobre la sostenibilitat i responsabilitat de les pràctiques professionals.
• ODS 16: Pau, justícia i institucions sòlides.
Garantir la seguretat en la manipulació i conservació de substàncies químiques. Un emmagatzematge segur i controlat permet prevenir accidents, contingències i situacions que posin en risc la salut i integritat de les persones.
Font Diputació de Barcelona. : https://www.diba.cat/web/ods/que-son-els-ods