Gezondheid

Middelenproblematiek in de gezondheidssector

De relatie middelenmisbruik - gezondheidssector is veelzijdig.

Om te beginnen dienen zich in de diverse lagen van de gezondheidszorg cliënten en patiënten aan met een reeks al dan niet vage klachten, concrete lichaamsschade of pathologie.De vraag “Speelt middelenmisbruik hierbij een rol? ” lijkt technisch van aard, maar hieromtrent met de cliënt overeenstemming bereiken, is dit zeker niet.Kennis ten aanzien van de mogelijke middelen en hun effecten, de acute intoxicatieproblematiek of juist de circulaire chronische dynamiek van verslavingsprocessen, weet hebben van bruikbare screeningsinstrumenten, farmacotherapie, het zeer diverse aanbod aan gespecialiseerde hulp, enzovoort. Al deze inhoudelijke aspecten vormen, hoe belangrijk ook, maar één competentiepeiler.Daarnaast is er nood aan een strategische visie die aansluit bij de eigen positie en de daarbij bijhorende methodische vaardigheden.

  • Neem ik pro-actief een preventieve rol op?

  • Heb ik mandaat om actief te detecteren?

  • Kan ik meer doen dan het probeembesef aanscherpen?

  • Ben ik behandelaar, ook van het aspect middelenmisbruik? Werken aan cure of care?

  • Hoe kan ik de motivatie tot verandering verhogen?

  • Hoe geef ik mijn doorverwijzing meer kans op slagen?

  • Wie moet ik nog inschakelen? Hoe past mijn interventie in een ruimer plan met meerdere partners?

  • Kan ik aan de kinderen, ouders of partner enige ondersteuning aanbieden?

Nagenoeg alle geledingen van de gezondheidszorg (op school, de huisarts, thuisverpleging, PAAZ, afdelingen interne geneeskunde of traumatologie, …) worden door dergelijke vragen over middelenproblematiek gevat.

Daarnaast biedt de gezondheidszorg zelf gespecialiseerde zorgmodules aan. Verbetering van de toeleiding en indicatiestelling, wetenschappelijke toetsing van de programma’s, samenwerking in complementariteit met de algemene en geestelijke gezondheidszorg en het welzijnsveld, oog voor noden van specifieke doelgroepen en continuïteit van zorg en rehabilitatie vormen hier bijzondere uitdagingen.Het Eclipsteam draagt via de beschreven methodes graag bij tot beantwoording van een deel van deze vragen.CGG Eclips, Drugpreventie en Verslavingszorg

Marc Tack (m.tack@cggeclips.be)

Nele De Laender (n.delaender@cggeclips.be)

Lange Violettestraat 84, 9000 Gent

09 233 58 58