Arbeid

Een preventief georiënteerd alcohol- en drugbeleid in de werkcontext beoogt dat het gebruik van alcohol- en/of andere middelen geen nadelige gevolgen nalaat op de werkplaats. Het streeft kwaliteitsvol werkbehoud, veiligheid en welzijn op de werkvloer na. CAO 100, bindend bij KB van 28 juni 2009, onderschrijft deze doelstelling en verplicht ondernemingen uit de private sector (advies voor publieke sector) tot het gefaseerd uitwerken van een beleid met oog voor regelgeving, procedures, preventie, vorming en hulpverlening. Het ontwikkelen van een door alle werkgebonden actoren gedragen alcohol- en drugbeleid verplicht ons ertoe na te denken over en consensusantwoorden te vinden op tal van vragen en situaties.

  • Wat doe je als een werknemer minder goed presteert door alcohol- of ander druggebruik?

  • Mag ik werknemers testen op vermoedelijk druggebruik?

  • Welke invloed hebben alcohol en andere drugs op werkgedrag?

  • Wat houdt een degelijk alcohol- en drugbeleid op de werkvloer eigenlijk in?

  • Hoe verwijs ik werknemers met een genotsmiddelenprobleem naar (externe) hulpverlening?

  • Waar kan ik terecht voor ondersteuning bij het uitwerken van preventie-initiatieven op de werkvloer?

  • Geldt een alcohol- en drugbeleid op de werkvloer voor alle bedrijfsactoren?

Het Eclipsteam staat u graag bij door middel van consult, coaching, vorming en/of training in het (verder) ontwikkelen en implementeren van een gestructureerd alcohol- en drugbeleid op de werkvloer.

CGG Eclips, Drugprevenie en Verslavingszorg

Rudy Goossens, r.goossens@cggeclips.be

Lange Violettestraat 84, 9000 Gent

09 233 58 58

Sector arbeid

Dat alcohol, drugs en werk niet samengaan, vormt (over verschillen in organisatiecultuur heen) een steeds duidelijker basisuitgangspunt en geeft aanleiding tot het ondernemen van zowel preventieve, hulpverlenende als sanctionerende maatregelen.

Niettegenstaande het merendeel van de actieve beroepsbevolking op gepaste manier weet om te gaan met genotsmiddelen allerhande, mogen we de gevolgen van acuut of chronisch gebruik op en rond de werkvloer niet onderschatten. Motivatie- en productiviteitsdaling, arbeidsverzuim en een verhoogd risico op arbeidsongevallen veroorzaken min of meer te becijferen gevolgen van werken onder invloed. Los van de hoge tol die onze samenleving betaalt voor ongepast omgaan met genotsmiddelen, worden eveneens moeilijker te berekenen gevolgen veroorzaakt. Denk hierbij vooral aan de verhoging van de werkdruk, verstoring van de werkorganisatie,

grensoverschrijdend gedrag, verzieking van de werksfeer, imagoverlies enz.