Notícies i difusió

Veredicte final IV Premi Petjades

El jurat, format per Sònia Castelló, Mònica Llop, Lluís Montull, Àngels Pérez, Joana Subirats, Emigdi Subirats, Marc March i Carme Maigí, com a membres d’Òmnium Cultural, del DEMD-Ebre (del Departament d’Educació i del Memorial Democràtic) i de l’Associació Amics i Amigues de l’Ebre, reunit el 16 d’abril de 2023 i després de llegir la totalitat dels 120 relats presentats a la quarta edició del Premi Petjades, decideix, per unanimitat, atorgar els següents premis:

Categoria llengües estrangeres

1r premi

Títol: Antonio Gómez, My great grandfather

Autor: Toni Pérez (INS Dertosa)

Accèssit

Títol: Joan Vidal Villalbí

Autora: Neus Vidal (INS Dertosa)

 

Categoria llengua catalana

1r premi

Títol: Camí cap a la incertesa

Autora: Erika Espinós (INS Roquetes)

Accèssit

Títol: Petjades de vida i mort

Autora: Júlia Homedes (INS Roquetes)

 

El jurat vol fer constar la qualitat dels treballs presentats, i es congratula de la participació d’alumnat procedent de diversos centres educatius de les Terres de l’Ebre, la qual cosa consolida aquest certamen de memòria.

Terres de l’Ebre, 16 d’abril de 2023


Lliurament del III Premi Petjades de memòria històrica

El dia 20 d'abril de 2022, aprofitant l'efemèride del 84è aniversari del tràgic Divendres de Sang a Tortosa, l'Associació Amics i Amigues de l'Ebre, Òmnium Cultural i el grup DEMD-Ebre han efectuat l'acte de lliurament de la tercera edició del Premi Petjades de relats curts de memòria històrica a la ciutat d'Amposta.


Els relats guanyadors d'aquesta edició han estat:

Categoria llengua catalana:

1r premi, "Ombres i petjades" de l'alumna Meritxell Fabregat Baiges (INS Roquetes)

Accèssit, "La primera bomba" de l'alumna Gea Franch Conde (INS Tecnificació)

Categoria llengües estrangeres:

1r premi, "A step" de l'alumne Èric Serres Brianzo (INS Dertosa)

Accèssit, "Ramon Aubalat, silenced for good" de l'alumne Jaume Daudé Balaguer (INS Dertosa)

Jornades de Memòria democràtica 

a l'INS Dertosa abril-maig 2022

El passat 27 de gener de 2022 diversos centres ebrencs es van connectar a l’emissió simultània del vídeo a càrrec del Memorial Democràtic per commemorar el Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust amb el lema One Day  https://www.youtube.com/watch?v=spyI0qvK6fY. Va participar també en la seua elaboració, alumnat de l’IE Portal de Batea, l’INS de Flix, l’INS Ramon Berenguer IV d’Amposta, l’INS Roquetes, l’INS Sòl de Riu, l’INS Terra Alta, l’INS Dertosa, l’INS Despuig i  l’INS Els Alfacs.

Altres actes significatius de la jornada van ser:

·         L’INS Roquetes va realitzar un mural coordinat pel Departament d’expressió. Van presentar un projecte per visibilitzar les dones de la deportació. https://www.youtube.com/watch?v=IXVF6D6xjno. Inauguració de la itinerància de l'exposició Portes de la memòria. La deportació ampostina als camps nazis.

·         L’INS Despuig va inaugurar la mostra de treballs del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust  https://agora.xtec.cat/insdespuig/actualitat/mostra-de-treballs-del-dia-internacional-de-commemoracio-en-memoria-de-les-victimes-de-lholocaust/ . La historiadora Rosa Toran de l'Amical Mauthausen va visitar també l’institut per parlar l'alumnat de l'Holocaust i la deportació republicana-

·         L’alumnat de 4t d’ESO i 1r bat escènic de l’INS Dertosa va realitzar una Performance. Al so de la música es recitava el nom de deportats de les Terres de l'Ebre, Matarranya, Ports i Maestrat. Es va presentar també la Ruta literària “Entre fullam i boscatge” https://agora.xtec.cat/insdertosa/general/ruta-literaria-entre-fullam-i-boscatge/. Totes les acivitats es poden consultar a https://agora.xtec.cat/insdertosa/general/acte-de-celebracio-del-dia-internacional-en-memoria-de-les-victimes-de-lholocaust/

El passat 27 de gener, tres alumnes de 4 d’ESO i dues professores de l’IE Portal Batea van tenir el privilegi d’assistir a l’acte institucional en commemoració a les víctimes de l’Holocaust que va tenir lloc al Parlament de Catalunya. El presentador Ramon Pellicer va conduir un acte molt emotiu en el qual es van intercalar lectures dramatitzades, diverses peces musicals i l’encesa de les sis espelmes en commemoració dels col·lectius perseguits. Representants de les sis escoles participants van llegir un manifest adreçat a cada col·lectiu.

Finalment, la presidenta del Parlament va adreçar unes paraules que van cloure aquest acte institucional. La llum de les espelmes que honora la memòria de les víctimes de l’Holocaust ens va acompanyar durant tot l’acte de record a uns fets històrics que desitgem que mai més es tornin a repetir.

El Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust es van instal·lar a Amposta les Stolpersteine dels deportats ampostins Lluís Cid, Enrique Ferré D, Enrique Ferré B, Jacinto Forcadell, Vicente Gil, Marcelino Ortí, Miguel Tomàs i Pedro Valero. Al juny, les de R Jornet i J Tarín.

És el colofó del projecte Portes de la memòria. La deportació ampostina als camps nazis de l’alumnat de 1r Bat de l’INS Ramon Berenguer IV d'Amposta, cursos 2018-20. Ha estat possible per la feina compartida primer de tot amb l'Ajuntament d'Amposta, però també dels Departaments d'Educació, Justícia i Cultura de la Generalitat de Catalunya i d'Òmnium Cultural de les Terres de l'Ebre.

L’acte ha de ser el punt de partida d’un reconeixement continuat als deportats, però també a les seues famílies que tan generosament van compartir els seus records, ferides i silencis tan de temps guardats. Que la seua memòria esdevingue patrimoni cívic i moral viu d’Amposta.

El sentit d’este acte el donaren les exalumnes Ariadna Tomàs i Daria Torta amb un discurs sobre la importància de la recerca arxivística per crear relats biogràfics i, sobretot, van recordar l'experiència de conèixer i escoltar les vivències dels deportats a través dels familiars.

Participació a les Jornades Memòria històrica: pensament crític, comprensió del passat i del present, cultura de la pau i valors democràtics del Col·legi de Llicenciats en Lletres i en Ciències de Catalunya, el 12 de novembre de 2021.


Vídeo enregistrat per l'Associació Poble Vell de Corbera sobre la Trobada

El passat dos d’octubre es va reunir professorat de diferents grups DEMD d’arreu de Catalunya a Corbera d’Ebre. Els principals objectius van ser fer xarxa entre les persones docents que treballen la memòria a l’aula i compartir l’experiència d’un lloc de memòria tan significatiu com el Poble Vell de Corbera.


La jornada va ser molt profitosa. I, a més de la nombrosa assistència, des de DEMD-Ebre en destaquem l’activa i positiva resposta de les persones participants i la bona acollida del projecte Sanitat a la Batalla de l’Ebre.

Durant el curs 2020-2021 alumnat dels centres de DEMD-Ebre van rebre els següents premis:


Portes de la memòria. deportació dels republicans ampostins als camps de concentració nazis

A partir de divendres 11 de juny culmina, amb la inauguració de l’exposició al Museu de les Terres de l’Ebre, el projecte Portes de la memòria. deportació dels republicans ampostins als camps de concentració nazis. Hi podreu veure el resultat de la recerca sobre la memòria dels deu deportats ampostins i dues exiliades actuals de l’alumnat de 1r de Batxillerat de l’INS Ramon Berenguer IV d’Amposta durant els cursos 2018-2019 2019-2020. És a dir, totes les portes de la memòria que elles i ells han obert i les que han descobert perquè en un futur altres descloguin.

El divendres 18 es col·locaran, a més, les Stolpersteine davant dels antics domicilis d’aquests deportats i les alumnes de l’institut dels dos cursos explicaran la seva experiència al mateix Museu.

Amb aquesta recerca volíem posar rostre i nom a un passat massa oblidat per tal que comunitat educativa i ciutadania també ens qüestionem críticament la injustícia present. Però per a nosaltres, alumnat , professorat i persones col·laboradores, ha estat també un trajecte en què han confluït experiències, coneixement i emocions que ens han enriquit enormement. Un trajecte que només podia culminar retornant a la ciutat d’Amposta el patrimoni de memòria col·lectiva que durant aquest temps hem estat treballant a l’aula, als arxius i a les cases dels familiars. Perquè una fita que també des de l’inici vam tenir molt clara com tota la gent de DEMD-Ebre és que la porta entre educació i comunitat cal que quedi ben oberta.


Aquest treball es va fer durant el curs 2019-2020 de forma col·laborativa amb alumnat de Bulgària, Itàlia i França. En les trobades que van realitzar amb ells i elles, l'alumnat de 4t d'ESO de l'INS Roquetes va donar a conèixer la figura de Neus Català, debatent i reflexionant sobre la seua lluita. 

Juntament amb la professora Joana Subirats, també han rebut el Segell de Qualitat Europeu que reconeix al més alt nivell l'ús de metodologies docents capdavanteres.

Aquí teniu el llibre digital, el producte final del projecte: un recurs magnífic per treballar sobre les nostres dones il·lustres!

Amics i Amigues de les l'Ebre i DEMD-Ebre lliuràvem el passat dimecres 30 de setembre el premis del 1r concurs "Petjades". S'hi van presentar més de 80 relats en 3 idiomes d’estudiants de 4 d’ESO i 1r de Batxillerat de 7 centres de secundària de les Terres de l’Ebre. Enhorabona a tot l'alumnat participant i a les persones premiades!

MEMÒRIA D'ACTIVITATS REALITZADES PEL DEMD-EBRE DURANT EL CURS 2019-2020

Amb la participació de: INS Terra Alta, Gandesa / IE Mare de Déu del Portal, Batea / INS Julio Antonio, Móra d’Ebre / INS Cristòfol Despuig, Tortosa / INS Dertosa, Tortosa / INS Roquetes, Roquetes / INS Els Alfacs, Sant Carles de la Ràpita / INS Sòl de Riu, Alcanar / INS Ramon Berenguer IV, Amposta

ACTIVITATS CONJUNTES

REALITZADES

1.  Lectura simultània a tots els centres del grup del poema de Roc Llop i Convalia Dempeus i del poema de Primo Levi que introdueix Si això és un home davant d’un mural amb el lema stand together. El 27 de gener, en motiu del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust 2020

2.  Compte de twitter @MemoriaPortes i manteniment i actualització d’aquest web 

3.  Activitats formatives com la xerrada de Nora Gaon “Resistència jueva durant l’holocaust” el dia 29 de gener i participació en activitats com la VI Jornada d'Experiències didàctiques en Memòria Històrica 29 de juny o el Club de lectura del Memorial democràtic

4.  En col·laboració amb la Biblioteca de Campredó Manuel Pérez Bonfill, sèrie Plor del vers de lectura de poemes d’autors ebrencs víctimes de l’exili i la deportació en commemoració del 75è aniversari de l’alliberament del Camp de concentració de Mauthausen

5. Tutorització de diferents treballs de recerca de memòria històrica. Per exemple: Quadre 1er esquerra, fila 7, sepultura 19 en record d'una víctima de la repressió franquista. Realitzat per María Martí Todó de l’INS Terra Alta, finalista del XV Premi Ernest Lluch 2020

POSPOSADES PEL CONFINAMENT

1.  Lliurament I Premi Petjades i convocatòria II Premi Petjades 

2. Trobada al Poble Vell de Corbera d'Ebre dels grups DEMD a la primavera de 2021 (organitzada amb COMEBE, Associació Poble Vell i Ajuntament Corbera d’Ebre)

3.  Inauguració exposició Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis durant la setmana del 27 de gener al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta

ACTIVITATS PER CENTRE

1. INS CRISTÒFOL DESPUIG: II Jornades. Reflexions entorn els ebrencs a l’Holocaust. Exposició tots els cursos d’ESO en motiu del 27 de gener. Xerrada Nora Gaon i videoconferència amb la filla de supervivents Gita Baack 4t d’ESO. Conferència Dona i resistència: les catalanes i espanyoles al camp nazi de Ravensbrück 1r de BAT

2.  INS DERTOSA: Exposició 4t d’ESO en motiu del 27 de gener. Cinefòrum 4t d’ESO i 1r de BAT. Revista online Issuu The freedom tree. Fitxes d’autors ebrencs víctimes exili i/o deportació i llibres memòria històrica. Difusió Llibre dels Morts de Mauhausen i poemari Ressec el llavi de dèria de Roc Llop. Lectura reflexiva de: El diari d'Anne Frank (2n d'ESO), L'ombra de l'Stuka (3r d'ESO), Un cel de plom (4t d'ESO).

3.  INS ELS ALFACS: Exposició 4t ESO a partir de textos de Primo Levi

4.  INS ESCOLA MARE DE DÉU DEL PORTAL: Projecte Els infants de la guerra 4t ESO. Tallers amb Julieta Olaso i Felip Puig. Guanyador secundària mSchools Student awards 2020. Categoria Mobile history map

5.  INS JULIO ANTONIO: Recerca de les persones deportades de les poblacions de l’alumnat

6. INS RAMON BERENGUER IV: Projecte Portes de la memòria 4t ESO i 1r de BAT. Activitat commemorativa de l’Holocaust del Parlament de Catalunya. Geolocalització i mural llambordes deportats ebrencs. U.D. Dones a la República, 4t d’ESO. Exposició Les Brigades Internacionals a la Batalla de l’Ebre. Xerrada Pau Freixa L’experiència de l’holocaust a través de la literatura, BAT.

7.  INS ROQUETES: Cinefòrum i Pla lector a tots els grups de l’ESO 27 de gener. Projecte eTwinning Mujeres ignoradas, mujeres ilustres. Treball de recerca cooperatiu Oblidades entre oblidats, 1r de BAT

8.  INS SÒL DE RIU: Activitats en commemoració de l’Holocaust dins de la Xarxa Mai Més. Lectura d'Un cel de plom a 4t d'ESO. Seguit d'actes en record de Trinitari Fabregat Chimeno (1912-1994): sopar literari, ruta urbana i sortida al Montsià seguint el capítol XXXIX de la novel·la Jardins ignorats.

9.  INS TERRA ALTA: Tallers Julieta Olaso 2n de BAT. projecte d’activitat competencial Combatent en les trinxeres 4t d’ESO. xerrada posposada de Felip Puig


QUEDA SUSPESA LA TROBADA GRUPS DEMD 28 DE MARÇ DE 2020 A CORBERA D’EBRE

En nom de les entitats organitzadores, hem decidit suspendre la celebració de la Trobada de Grups DEMD a Corbera el 28 de març atesa la situació sanitària del país. 

La nostra intenció és buscar una data a la tardor perquè moltes persones us havíeu mostrat interessades a participar-hi. Ja us mantindrem informades.

Salut i memòria!

DEMD-Ebre

COMEBE

Associació Poble Vell

Memorial democràtic

Serveis territorials d'Educació

Activitats DEMD-Ebre en motiu de la Commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust, gener 2020

1r, activitat conjunta de DEMD-Ebre el dia 27:

Consistirà en:

a) Cada centre realitzarà un mural amb el lema per al 2020 proposat per Holocaust Memorial Day Trust (HMDT) stand together, estare insieme, romandre juntes, zusammenstehen... en les llengües que es considerin oportunes

b) Davant del mural: l’alumnat efectuarà la lectura del poema de Roc Llop Dempeus, inspirat en l’estada d’aquest autor miravetà a Gusen, i del poema de Primo Levi que introdueix Si això és un home

c) Es documentarà l'acte en vídeo i en fotografia per fer posteriorment el muntatge de l’activitat conjunta

Hi participen:

INS Terra Alta, Gandesa / IE Mare de Déu del Portal, Batea / INS Julio Antonio, Móra d’Ebre / INS Cristòfol Despuig, Tortosa / INS Dertosa, Tortosa / INS Roquetes, Roquetes / INS Els Alfacs, Sant Carles de la Ràpita / INS Sòl de Riu, Alcanar / INS Ramon Berenguer IV, Amposta

2n, visita de Nora Gaon el dia 29:

Ø  Tortosa: Acte amb l’alumnat de 4t d’ESO de l’INS Cristòfol Despuig a les 13:00

Ø  Amposta: Xerrada per a docents i ciutadania interessada “Resistència jueva durant l’holocaust” a les 16:30 a la Sala d’Actes de l’INS Ramon Berenguer IV

Nora Gaon és directora del departament de parla hispana del Museu de l'Holocaust i de la Resistència Jueva, Centre de Documentació i Estudi Itzhak Katzenelson, fundat el 1949 per membres del kibbutz Lohamei HaGeta'ot, una comunitat de supervivents de l’Holocaust, alguns d'ells partisans i combatents del gueto de Varsòvia

Amb la col·laboració del Memorial Democràtic

3r, diverses activitats de centre i de ciutat: 

Ø  Amposta, el dies 24 i 27:

o   12:00 h. del dia 24, xerrada “L’experiència de l’holocaust a través de la literatura”, a càrrec del professor de la UB Pau Freixa amb l’alumnat a l’INS Ramon Berenguer IV amb l'alumnat de batxillerat. I el dia 27 exposició de llambordes al vestíbul del centre

o   19:00 h. del dia 24, conferència institucional oberta a la ciutadania “El fenomen concentracionari en els totalitarismes del segle XX” a càrrec del professor de la UB Pau Freixa al Museu de les Terres de l’Ebre Organitza l’Ajuntament d’Amposta

           Pau Freixa, llicenciat en Filologia Eslava i Doctor en Filologia per la Universitat de Barcelona, és professor i                  investigador de la secció de Filologia Eslava de la mateixa universitat

Ø  Roquetes:

o   Setmana 27 al 31 de gener: cinefòrum i reflexió a les aules de la pel·lícula Napola (2004) de Dennis Gansel i Pla lector dedicat a la figura de Neus Català a l'INS Roquetes. Amb la participació de tots els cursos de l’ESO. 

Ø  Tortosa, el dies 27 de gener i 5 de febrer:

Matí del dia 27 gener, inauguració a l’INS Cristòfol Despuig de Tortosa de “Reflexions entorn els ebrencs a l’Holocaust”. Exposició, xarrades i reflexió. Amb la participació de tots els cursos de l’ESO

19:30 h. del dia 27 gener, xerrada "Els deportats tortosins als camps d'extermini nazis" a càrrec de Joan Baptiste Beltran Reverter a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa. Organitza Ajuntament de Tortosa

o 12:30 h. del dia 5 de febrer a l'INS Cristòfol Despuig, inauguració de l'exposició "El camp de concentració de dones de Ravensbrück" amb presència de persones de l'Amical de Ravensbrück. 13:30, projecció, presentació i debat entorn de la "Dona i resistència: les catalanes i espanyoles al camp nazi de Ravensbrück". Alumnes de 1r de batxillerat

INS Dertosa: elaboració d'un cartell il·lustratiu del 27 de gener i allò que representa. Debat continu en anglès sobre la tragèdia humana que va suposar l'holocaust amb tres grups de batxillerat

   

MEMÒRIA D'ACTIVITATS REALITZADES PEL DEMD-EBRE DURANT EL CURS 2019-2020

Amb la participació de: INS Terra Alta, Gandesa / IE Mare de Déu del Portal, Batea / INS Julio Antonio, Móra d’Ebre / INS Cristòfol Despuig, Tortosa / INS Dertosa, Tortosa / INS Roquetes, Roquetes / INS Els Alfacs, Sant Carles de la Ràpita / INS Sòl de Riu, Alcanar / INS Ramon Berenguer IV, Amposta

ACTIVITATS CONJUNTES

REALITZADES

1.  Lectura simultània a tots els centres del grup del poema de Roc Llop i Convalia Dempeus i del poema de Primo Levi que introdueix Si això és un home davant d’un mural amb el lema stand together. El 27 de gener, en motiu del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust 2020

2.  Compte de twitter @MemoriaPortes i manteniment i actualització d’aquest web 

3.  Activitats formatives com la xerrada de Nora Gaon “Resistència jueva durant l’holocaust” el dia 29 de gener i participació en activitats com la VI Jornada d'Experiències didàctiques en Memòria Històrica 29 de juny o el Club de lectura del Memorial democràtic

4.  En col·laboració amb la Biblioteca de Campredó Manuel Pérez Bonfill, sèrie Plor del vers de lectura de poemes d’autors ebrencs víctimes de l’exili i la deportació en commemoració del 75è aniversari de l’alliberament del Camp de concentració de Mauthausen

5. Tutorització de diferents treballs de recerca de memòria històrica. Per exemple: Quadre 1er esquerra, fila 7, sepultura 19 en record d'una víctima de la repressió franquista. Realitzat per María Martí Todó de l’INS Terra Alta, finalista del XV Premi Ernest Lluch 2020

POSPOSADES PEL CONFINAMENT

1.  Lliurament I Premi Petjades i convocatòria II Premi Petjades 

2. Trobada al Poble Vell de Corbera d'Ebre dels grups DEMD a la primavera de 2021 (organitzada amb COMEBE, Associació Poble Vell i Ajuntament Corbera d’Ebre)

3.  Inauguració exposició Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis durant la setmana del 27 de gener al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta

ACTIVITATS PER CENTRE

1. INS CRISTÒFOL DESPUIG: II Jornades. Reflexions entorn els ebrencs a l’Holocaust. Exposició tots els cursos d’ESO en motiu del 27 de gener. Xerrada Nora Gaon i videoconferència amb la filla de supervivents Gita Baack 4t d’ESO. Conferència Dona i resistència: les catalanes i espanyoles al camp nazi de Ravensbrück 1r de BAT

2.  INS DERTOSA: Exposició 4t d’ESO en motiu del 27 de gener. Cinefòrum 4t d’ESO i 1r de BAT. Revista online Issuu The freedom tree. Fitxes d’autors ebrencs víctimes exili i/o deportació i llibres memòria històrica. Difusió Llibre dels Morts de Mauhausen i poemari Ressec el llavi de dèria de Roc Llop. Lectura reflexiva de: El diari d'Anne Frank (2n d'ESO), L'ombra de l'Stuka (3r d'ESO), Un cel de plom (4t d'ESO).

3.  INS ELS ALFACS: Exposició 4t ESO a partir de textos de Primo Levi

4.  INS ESCOLA MARE DE DÉU DEL PORTAL: Projecte Els infants de la guerra 4t ESO. Tallers amb Julieta Olaso i Felip Puig. Guanyador secundària mSchools Student awards 2020. Categoria Mobile history map

5.  INS JULIO ANTONIO: Recerca de les persones deportades de les poblacions de l’alumnat

6. INS RAMON BERENGUER IV: Projecte Portes de la memòria 4t ESO i 1r de BAT. Activitat commemorativa de l’Holocaust del Parlament de Catalunya. Geolocalització i mural llambordes deportats ebrencs. U.D. Dones a la República, 4t d’ESO. Exposició Les Brigades Internacionals a la Batalla de l’Ebre. Xerrada Pau Freixa L’experiència de l’holocaust a través de la literatura, BAT.

7.  INS ROQUETES: Cinefòrum i Pla lector a tots els grups de l’ESO 27 de gener. Projecte eTwinning Mujeres ignoradas, mujeres ilustres. Treball de recerca cooperatiu Oblidades entre oblidats, 1r de BAT

8.  INS SÒL DE RIU: Activitats en commemoració de l’Holocaust dins de la Xarxa Mai Més. Lectura d'Un cel de plom a 4t d'ESO. Seguit d'actes en record de Trinitari Fabregat Chimeno (1912-1994): sopar literari, ruta urbana i sortida al Montsià seguint el capítol XXXIX de la novel·la Jardins ignorats.

9.  INS TERRA ALTA: Tallers Julieta Olaso 2n de BAT. projecte d’activitat competencial Combatent en les trinxeres 4t d’ESO. xerrada posposada de Felip Puig



QUEDA SUSPESA LA TROBADA GRUPS DEMD 28 DE MARÇ DE 2020 A CORBERA D’EBRE

En nom de les entitats organitzadores, hem decidit suspendre la celebració de la Trobada de Grups DEMD a Corbera el 28 de març atesa la situació sanitària del país. 

La nostra intenció és buscar una data a la tardor perquè moltes persones us havíeu mostrat interessades a participar-hi. Ja us mantindrem informades.

Salut i memòria!

DEMD-Ebre

COMEBE

Associació Poble Vell

Memorial democràtic

Serveis territorials d'Educació

Activitats DEMD-Ebre en motiu de la Commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust, gener 2020

1r, activitat conjunta de DEMD-Ebre el dia 27:

Consistirà en:

a) Cada centre realitzarà un mural amb el lema per al 2020 proposat per Holocaust Memorial Day Trust (HMDT) stand together, estare insieme, romandre juntes, zusammenstehen... en les llengües que es considerin oportunes

b) Davant del mural: l’alumnat efectuarà la lectura del poema de Roc Llop Dempeus, inspirat en l’estada d’aquest autor miravetà a Gusen, i del poema de Primo Levi que introdueix Si això és un home

c) Es documentarà l'acte en vídeo i en fotografia per fer posteriorment el muntatge de l’activitat conjunta

Hi participen:

INS Terra Alta, Gandesa / IE Mare de Déu del Portal, Batea / INS Julio Antonio, Móra d’Ebre / INS Cristòfol Despuig, Tortosa / INS Dertosa, Tortosa / INS Roquetes, Roquetes / INS Els Alfacs, Sant Carles de la Ràpita / INS Sòl de Riu, Alcanar / INS Ramon Berenguer IV, Amposta

2n, visita de Nora Gaon el dia 29:

Ø  Tortosa: Acte amb l’alumnat de 4t d’ESO de l’INS Cristòfol Despuig a les 13:00

Ø  Amposta: Xerrada per a docents i ciutadania interessada “Resistència jueva durant l’holocaust” a les 16:30 a la Sala d’Actes de l’INS Ramon Berenguer IV

Nora Gaon és directora del departament de parla hispana del Museu de l'Holocaust i de la Resistència Jueva, Centre de Documentació i Estudi Itzhak Katzenelson, fundat el 1949 per membres del kibbutz Lohamei HaGeta'ot, una comunitat de supervivents de l’Holocaust, alguns d'ells partisans i combatents del gueto de Varsòvia

Amb la col·laboració del Memorial Democràtic

3r, diverses activitats de centre i de ciutat: 

Ø  Amposta, el dies 24 i 27:

o   12:00 h. del dia 24, xerrada “L’experiència de l’holocaust a través de la literatura”, a càrrec del professor de la UB Pau Freixa amb l’alumnat a l’INS Ramon Berenguer IV amb l'alumnat de batxillerat. I el dia 27 exposició de llambordes al vestíbul del centre

o   19:00 h. del dia 24, conferència institucional oberta a la ciutadania “El fenomen concentracionari en els totalitarismes del segle XX” a càrrec del professor de la UB Pau Freixa al Museu de les Terres de l’Ebre Organitza l’Ajuntament d’Amposta

           Pau Freixa, llicenciat en Filologia Eslava i Doctor en Filologia per la Universitat de Barcelona, és professor i                  investigador de la secció de Filologia Eslava de la mateixa universitat

Ø  Roquetes:

o   Setmana 27 al 31 de gener: cinefòrum i reflexió a les aules de la pel·lícula Napola (2004) de Dennis Gansel i Pla lector dedicat a la figura de Neus Català a l'INS Roquetes. Amb la participació de tots els cursos de l’ESO. 

Ø  Tortosa, el dies 27 de gener i 5 de febrer:

Matí del dia 27 gener, inauguració a l’INS Cristòfol Despuig de Tortosa de “Reflexions entorn els ebrencs a l’Holocaust”. Exposició, xarrades i reflexió. Amb la participació de tots els cursos de l’ESO

19:30 h. del dia 27 gener, xerrada "Els deportats tortosins als camps d'extermini nazis" a càrrec de Joan Baptiste Beltran Reverter a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa. Organitza Ajuntament de Tortosa

o 12:30 h. del dia 5 de febrer a l'INS Cristòfol Despuig, inauguració de l'exposició "El camp de concentració de dones de Ravensbrück" amb presència de persones de l'Amical de Ravensbrück. 13:30, projecció, presentació i debat entorn de la "Dona i resistència: les catalanes i espanyoles al camp nazi de Ravensbrück". Alumnes de 1r de batxillerat

INS Dertosa: elaboració d'un cartell il·lustratiu del 27 de gener i allò que representa. Debat continu en anglès sobre la tragèdia humana que va suposar l'holocaust amb tres grups de batxillerat

14/09/2019 a 17/11/2019

Ruta urbana en honor del poeta exiliat canareu Trinitari Fabregat Chimeno (1912-1994) coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort, aquesta ruta urbana per Alcanar explicarà la seua peripècia vital i es llegiran alguns dels seus poemes a diferents indrets del poble.

En aquesta activitat participen diverses persones com Tomàs Camacho Molina i Joan B. Beltran Reverter, integrants del DEMD-Ebre.





En ocasió del 25è aniversari de la mort de Trinitari Fabregat Chimeno (1912-1994) cal dir també que la biblioteca de l'Institut Sòl de Riu d'Alcanar ha realitzat el següent blog on s'expliquen els punts fonamentals de la seva trajectoria vital, la seva obra i la seva recepció.

http://bibliotecaiesalcanar.blogspot.com/2019/10/25e-aniversari-de-la-mort-de-trinitari.html

25/06/2019

Inauguració a l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta dels set plafons de cinc dels ampostins deportats als camps nazis i d'una exiliada actual en el marc del projecte Portes de la memòria. Els deportats republicans ampostins als camps nazis. Els plafons recullen la síntesi del treball arxivístic i d’entrevistes als familiars realitzat per l'alumnat de 1r de Batxillerat durant aquest curs, sota la coordinació dels professors Carme Maigí i Lluís Montull.

Van inteDels parlaments institucionals s'encarregaren la regidora de cultura, Inés Martí; la presidenta d'Òmnium cultural a les Terres de l'Ebre, Dolors Roo; el director dels Serveis Territorials de Cultura, Ferran Bladé i el sots-director dels Serveis Territorials d'Educació, Marià Cano.

https://www.iesramonberenguer.org/noticia.php?id=156 

15/05/2019

XXXVIII Premi de filosofia Arnau Vilanova 2019 per a professorat d’ensenyament secundari a la proposta didàctica Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis.


Aquest premi l’atorga el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya. 


https://www.cdl.cat/premi-arnau-de-vilanova 

http://cdl3.cdl.cat/pdf/premi%20arnau%20de%20vilanova%20gener%202019.pdf 

02 a 06/05/2019

Viatge de cloenda a Mauthausen de l'alumnat del projecte Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis, el qual fomenta la recerca de les vivències de deportats i exiliades de l'Institut Ramon Berenguer IV

Alumnat de 1r de Batxillerat va viatjar a Àustria, del 3 al 6 de maig, a fi de visitar el castell de Hartheim, el Memorial d’Ebensee i els seus túnels, Gusen i el Camp de concentració de Mauthausen. A més, va participar en l’homenatge al Memorial francès i va assistir a l’ofrena d’un pom de flors en honor als deportats republicans ampostins, protagonistes del projecte Portes de la memòria. 

https://www.setmanarilebre.cat/noticia/102518/alumnes-damposta-viatgen-a-austria-seguint-el-cami-de-deu-deportats-nazis 

https://www.youtube.com/watch?v=5sOu2qzQzDg 

04/02/2019


"Els alumnes de l’IES Cristòfol Despuig de Tortosa prenen consciència sobre les conseqüències de l’Holocaust i els fets històrics que van precedir aquest fet històric. Cada curs formatiu l’ha estudiat des d’una vessant diferent. Els del primer d’ESO han fet una recerca arquitectònica dels camps d’extermini, els de segon han construït 211 llombardes inscrivint els noms dels ebrencs que van passar pels camps de concentració. Els de tercer ho van estudiar des de la literatura i els de quart des del cinema. Tot el conjunt de material que s’ha generat i utilitzat per estudiar a fons l’Holocaust ha estat exposat al vestíbul de l’Institut. Aquesta activitat educativa ha tingut una durada d’un mes i s’ha emmarcat dins del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust que es va celebrar el passat 27 de gener."

L’alumnat de l’Institut Cristòfol Despuig estudia a fons l’Holocaust