Experiències dels centres

CURS 2018-2019

INS Cristòfol Despuig, Tortosa

Activitat organitzada pel departament de Ciències socials per treballar el tema de l’Holocaust en tots els cursos d’ESO a les assignatures de Cultura i Valors Ètics, Religió i Ciències socials, de cara el 27 de gener, el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

L’objectiu principal és donar a conèixer l’Holocaust i conscienciar l’alumnat que aquests esdeveniments no han estat un cas aïllat i puntual, sinó que s’han repetit tot al llarg de la història recent en diversos continents.

La participació i el treball a l'aula de cada curs va consistir en:

1r d’ESO: van treballar les estructures dels camps de concentració i extermini, la seva localització dins d’Europa així com els memorials de les diverses confessions religioses que van crear al camp de Dachau. A l’exposició van aportar mapes dels camps, dibuixos de la porta dels camps i dels temples-memorials religiosos.

2n d’ESO: van cercar el llistat dels concentrats de les Terres de l’Ebre i amb cartolines daurades van recrear les llambordes de la memòria (Stolpersteine) i van escriure els noms, llocs i dates de naixement i mort de cada un d’ells (211 víctimes).

3r d’ESO: van estudiar diferents genocidis del segle XX (Armènia, Guatemala, Balcans i Rwanda). Van visionar documentals sobre cada un d’ells i van elaborar grans mapes amb dades sobre els genocidis.

4t d’ESO: van treballar d’una banda les produccions artístiques al voltant de l’Holocaust: cinema, literatura catalana i internacional i els fotògrafs que van immortalitzar la barbàries, fent especial esment al tortosí Antoni Garcia. Van aportar a l’exposició cartells amb les caràtules dels films, fitxes tècniques, poemes del miravetà Roc Llop i reproduccions de les fotografies. A més van analitzar el creixement de la ultradreta electoralment a Europa i ho van reflectir en uns murals.

L’alumnat va poder entrevistar via skype a la filla d’un supervivent des de Canadà, la doctora Gita Baack, que va proporcionar testimonis de primera mà.

El conjunt de totes aquestes aportacions van tenir visibilitat en una exposició que va muntar-se en el vestíbul de l’institut i va ser visitada per altres centres de la ciutat. També se’n va fer ressò la premsa i la televisió local.

agora.xtec.cat/insdespuig/actualitat/dia-internacional-de-commemoracio-en-memoria-de-les-victimes-de-lholocaust/

INS Escola Mare de Déu del Portal, Batea

Projecte de memòria oral: els infants de la guerra

Aquest és un projecte que han realitzat l'alumnat de 4t d’ESO. L'alumnat ha portat a terme un recull de memòria oral de persones que varen viure la Guerra Civil quan eren nens i n’han recollit les seves experiències i testimoniatges. Els informants han estat persones properes al alumnes, originaris del poble de Batea o de qualsevol poble de la Terra Alta. Han recollit les veus dels nens d’aquell conflicte, com van viure aquells esdeveniments i com els afectà en les seves vides.

https://agora.xtec.cat/ieportalbatea/general/els-infants-de-la-guerra/

  1. Portes de la memòria. Memòria de la deportació republicana als camps nazis. Neus Català: Treball entorn de la deportació a partir de la lectura de la 3a part de la biografia novelada de la Neus català Un cel de plom Curs: 4t d’ESO. Matèries implicades: Ciències socials, Llengua i literatura catalana i Cultura i valors ètics.
  2. Xerrada a l’institut a càrrec de Carlos Hernández de Miguel sobre la deportació republicana a Mauthausen per commemorar el dia Dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust 2019 http://xtec.gencat.cat/ca/centres/celebracions/2019/holocaust/
  3. Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis: projecte de recerca de la memòria de vida de 10 deportats republicans ampostins a Mauthausen i de 2 exiliades actuals durant els cursos 2018-2019 i 2019-2020. Curs: 1r de BATXILLERAT. Matèries implicades: Sociologia, filosofia, Literatura universal, Història del món, Francès, Alemany, Disseny, Cultura audiovisual. El projecte ha de concloure juny 2020 amb:

a) Un viatge a Mauthausen cada curs coincidint amb les celebracions de l’alliberament de Mauthausen el 5 de maig de 1945. El curs 2018-2019 vam fer aquest viatge amb trenta alumnes https://www.youtube.com/watch?v=5sOu2qzQzDg

b) La confecció de plafons (un per deportat i exiliada, més 5 generals) que han de conformar una exposició sobre la deportació ampostina i els exilis actuals. Cada curs es realitzen els plafons corresponents a la recerca realitzada per l’alumnat implicat.

c) Plantada d’Stolpersteine davant de les cases dels deportats (en aquest cas, sense dates previstes)

INS Sòl de Riu, Alcanar

  1. Presentació del monument dedicat als deportats canareus al cementiri d’Alcanar. Dissabte 9 de març de 2019.
  2. Visita a l’exposició: “La deportación republicana” i xerrada d’Enric Garriga, president d’Amical Mathausen i altres camps. 14 de març. Va participar l’alumnat de 2n de Bat., 4t d’ESO i 1r de Bat. Fotos: https://photos.app.goo.gl/JYVzhkwLh94SPDqf7. Vídeo xerrada d’Enric Garriga: https://youtu.be/y50KLjxR_YM https://agora.xtec.cat/inssolderiu/portada/visita-a-lexposicio-la-deportacion-republicana-i-xarrada-denric-garriga-president-damical-mathausen-2/
  3. Adhesió al Projecte Mauthausen / Buchenwald i a la Xarxa “Mai Més al Claustre del 28 de juny de 2019

https://docs.google.com/document/d/12iUejpHMfnONUZfo0of0Es0v50I5iUBjkrZt3ZNRu2Q/edit