Cetatea Hărman şi mlaştina, Depresiunea Braşov

1

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Satul Hărman se află la 11 km de oraşul Braşov, înspre oraşul Târgu Secuiesc (vezi harta locului la). În germană i se spune Honigberg. Această localitate, ca multe altele din Transilvania, a avut o istorie zbuciumată, legată de cavalerii teotoni; una din primele menţiuni scrise despre fortificaţia de aici datează din 1240. In imediata vecinătate a localităţii se află o rezervaţie naturală, Mlaştina de la Hărman. Am pornit pe la începutul lui februarie 2015 din centrul localităţii. Ne atrage atenţia biserica fortificată, cu turn cu ceas (foto 1). Înainte de a intra în curtea bisericii găsim un panou cu informaţii despre zona. Aflăm despre Mlaştina Hărman şi Dealul Lempeş (foto 2). Chiar lângă culoarul de intrare în cetate se mai află un panou cu istoricul bisericii fortificate (foto 3).

                           2

3








Păşim apoi printr-un culoar lung spre lumea medievală (foto 4). Iata o planşă care arată în ansamblu biserica fortificată (foto 5). Ajungem apoi în interiorul fortificaţiei (foto 6, 7). Vedem zidurile de apărare şi scările din lemn (foto 8, 9).

                                                                      4

5

                                                                                   6

7

                                                                     8

9

Trecem pe sub mici arcade pentru a intra în interiorul bisericii. Înainte de uşa sunt informaţii despre ceea ce vom vedea (foto 10). In micul hol de intrare se găsesc câteva plăci funerare vechi. Interiorul ne întâmpină rece, maiestuos. Arcadele construite după uimitoare tehnici respectă reguli matematice stricte pentru a putea susţine greutatea de deasupra (foto 13). După ce dăm un tur interiorului ne îndreptăm spre locul de acces spre turn: trepte înguste, abrupte, în spirală (foto 14).

                                                        10

                                             13

14

Ajungem în vârf unde ne întâmpină câteva bare metalice de consolidare (foto 15) şi două clopote dintre care unul destul de mare (foto 16). Acestea bat încă ora exactă. De pe o latură a turnului, printre ochiurile plasei de sârmă de la ferestre, vedem Dealul Lempeş, spre care ne vom îndrepta după ce vizităm biserica fortificată (foto 17). La baza dealului se află şi mlaştina.

                                                                              15

                                                                             16

17

                                                                    18

Coborâm şi dăm un ocol bisercii. Găsim multe încăperi interesante; una ne atrage atenţia cu picturile murale (foto 18). Din dreptul Turnului capelă vedem interiorul fortificaţiei (foto 19). Coborâm apoi spre zidul de apărare, foarte înalt (foto 20).

                                                                       19

20

După ce admirăm sub toate aspectele această construcţie, ieşim în exterior şi urmăm traseul dat de o săgeată roşie, din lemn, aşezată exact pe gardul de lângă intrarea în biserica fortificată (foto 21), menţionată şi pe indicatorul din imaginea 2. Traversăm o bună parte din satul Hărman şi ne înscriem pe drumul catre 112A înspre satul Bod. Prin dreptul ultimilor case observăm o altă săgeată roşie care arată direcţia spre mlaştina Hărman şi spre poalele Dealului Lempeş. Vom părăsi drumul asfaltat şi ne abatem spre stânga faţă de sensul de mers până aici, pe un drum de ţară (foto 22). După ce depaşim ultima casă observăm o porţiune îngrădită, cu un panou mare, spre care ne îndreptăm. Acolo sunt informaţii despre mlaştină (foto 23). Ne deplasăm pe lângă un gard aflat lângă un canal şi pătrundem, pe singura potecă, în interiorul rezervaţiei.  Puncul 1 din traseu, la care făcea referire săgeata roşie, este un  panou pe care îl observăm imediat (foto 24); gasim câteva informaţii interesante (foto 25).  Apoi mergem spre Punctul 2 al traseului (foto 26). Urmam strict poteca deoarece suntem într-o porţiune mlăştinoasă (foto 27). 

                                                                21

                                                                22

23

                                                                              24

25

        26

27

                          28

29

Poteca merge paralel cu un canal cu apă (foto 28). Ajungem imediat la un gard din plasă de sârmă unde o săgeată arată continuarea traseului (foto 29). Zona devine mai umedă, cu ierburi mai înalte dar poteca este vizibilă. Ajungem şi la Punctul 2, un ultim panou de aici (foto 30). Ne deplasăm pe potecă mai departe, făcând un circuit, adică înapoi spre punctul de intrare în mlaştină. Din loc în loc sunt ochiuri de apă pe care le traversăm cu atenţie (foto 31).

                            30

                                                                                    31

vezi şi alte cetăţi din România