Guguştiuci și puii lor, pe balcon, Bucureşti

text şi fotografii: Christian Megulete (Bucureşti)


Pe un balcon unde nu este mare agitatie, undeva in partea de est a capitalei, intr-un ghiveci de flori, o familie de gugustiuci s-a asezat si a depus doua oua. Le-au clocit si au iesit puii. Cand acestia au crescut mari, a zburat primul pui si nu s-a mai intors. Dupa alte trei ore a zburat si al doilea pui si dus a fost si el. I-am tot vazut zburand prin zona; se deosebeau pentru ca erau ceva mai mici decat parintii.

Iar eu a trebuit sa arunc ghiveciul.

 Gugustiuc (din lucrarea Calauza in lumea plantelor si animalelor, de Constantin Parvu, Stoica Godeanu, Laurentiu Stroe, Editura Ceres, Bucuresti, 1985; extras de Ică Giurgiu)

Streptopelia decaocto Friv. L = 28 cm. Cuib simplu, din cateva crengute (chiar si sarme), in pomi, sub stresini. Depune 1-2 oua pe care le cloceste 14-16 zile. Scoate 3-5 randuri de pui intre lunile martie-noiembrie. Puii sunt hraniti cu o secretie a gusii parintilor. Adultul se hraneste cu seminte, melci, insecte, iarna si cu resturi de mancare si carne. Strigat: “cu-cuh-cu”. Are ca dusmani pasarile rapitoare de oua, in special ciorile. Venit din Asia Mica in 1920, a invadat toata Europa, pana in Anglia si Suedia. Sedentar. Asia, Europa.