Putna - schitul Daniil Sihastrul, pe traseul 1, în Munţii Obcina Mare

                           1

articolul continuă de la 


Unul dintre parcursurile cele mai uşoare de a merge din Putna pe creasta principală, în vecinătatea schitului Daniil Sihastru, urmează un vechi marcaj punct albastru. Înainte de a intra pe poarta peste drumul care duce spre mănăstirea Putna, ne abatem spre stânga dacă stăm cu faţa la manăstire, pe străduţele care înconjoară mănăstirea pe la sud, apoi ne deplasăm înspre Sihăstria Putnei.

2

Vom urma cale de 3 km drumul care duce spre Sihăstria Putnei, pe lângă Pârâul Putna. Ajungem la intersecţia din imaginea 1, unde, spre dreapta, se desprinde drumul forestier Glodu pe care se pot face traseul de legătură între Putna şi Straja (drumul forestier Putna - Straja) şi traseul 2 de pe versantul sudic. Pentru traseul pe care îl descriem vom traversa podul din imagine şi ne abatem pe drumul betonat din stânga imaginii 1. În dreapta noastră zărim zadele care la început de februarie 2016 arată ca în imaginea 2 iar toamna târziu ca în imaginea 3 de pe traseul 5 de pe versantul sudic (Putna - Măgura Vacii).                       

După 3 km ajungem la Sihăstria Putnei. Va trebui să urcăm printre construcţiile aferente acestui lăcaş de cult spre locul indicat de săgeata roşie din imaginea 3, loc aflat pe partea dreaptă în sensul de mers până aici. Pe acolo, pe unde este săgeata roşie, începe traseul marcat cu punct albastru care urmează creasta din ultimul plan din imaginea 3. Urcăm admirând peisajul. Spre sud se vede partea de început a crestei principale a Obcinii Mari (foto 4).

                       3

4

Vom ajunge repede la intrarea în pădure; traseul este bine vizibil, având aspectul unui drumeag (foto 5). Înainte de a intra în pădure privim pe partea opusă muntelui valea drumului forestier Ştefu, întâlnită la descrierea unei variante de parcurgere a crestei principale a Obcinii Mari (foto 3 de la) (foto 6).

                        5

6

Depăşim apoi un gard şi intrăm în pădure (foto 7). La început panta este ceva mai mare dar nu ridică probleme (foto 8); sunt urme de roţi de cauciuc, semn că se circulă cu maşini de teren. Drumeagul urcă mai departe (foto 9) apoi panta se îndulceşte (foto 10).

7

8

9

Găsim o săgeată indicatoare spre înapoi, de unde am venit (foto 11); pentru cei care coboară pe acest traseu, aici este o intersecţie. Iat-o privită de sus în jos (foto 12).

10

                         11

12

Ceva mai sus trecem pe lângă un imens copac de la care fotografiem doar partea inferioară (foto 13). Destul de rar găsim marcajul punct albastru (foto 14). Mai sus depăşim un mic luminiş (foto 15) apoi panta devine ceva mai mare.

13

14

15

Mai sus vom zări pe partea stângă în sensul de urcuş o cruce metalică îngrădită şi un loc de popas acoperit (foto 16). Când ajungem în acel loc zărim câteva urme de tranşee. După spusele localnicilor aici a fost un punct de observaţie german în Al Doilea Război Mondial. În acest loc a avut loc o mică bătălie între soldaţii germani deoarece o patrulă care se întorcea din Putna a uitat parola iar colegii lor din adăpost au deschis focul. Urme ale acestui punct de observaţie se mai văd şi azi (foto 17).

                           16

17

                        18

Pe un trunchi de copac zărim iască (foto 18). Ceva mai sus depăşim locul marcat de mulţi arbuşti aflaţi pe partea dreaptă în sensul de urcuş, pe unde am ajuns în creastă venind dinspre Poiana Jiji (foto 19).

19

De aici drumeagul urmează o porţiune aproape orizontală şi la un moment dat se abate spre stânga, spre schit, ajungând în dreptul locului din imaginea 13 de pe traseul 5 de pe versantul sudic (drumul din stânga din aceast[ fotografie). Noi vom urma însă creasta (foto 20). Dintr-un loc deschis avem perspectivă spre dreapta în sensul de mers. Zărim valea Pârâului Boul care duce spre satul Straja, ale cărui case se văd în vale în imaginea 21. Tot în această fotografie zărim, peste Valea Sucevei, Poiana Cerbului şi spre dreapta creasta care urcă din Straja spre Vârful Scorbura, respectiv traseul 2 de pe versantul nordic.

                     20

21






Ceva mai spre dreapta zărim Vârful Scorbura şi, printre copaci, Poiana Jiji (foto 22).

22

23

Mai parcurgem câteva zeci de metri şi ajungem la gardul din partea superioară a poienii unde se afla schitul Daniil Sihastrul (foto 23).

           Donează 30 de lei