Vârful Arjana, 1511 metri, în Munţii Cernei

Arjana, văzută dinspre Bilana. Foto: Octavian Moşanu (Drobeta Turnu Severin)

Naziana Moşanu (Drobeta Turnu Severin) 


La 12,9 km în amonte de Băile Herculane, pe Valea Cernei, pe stânga drumului este o piatră mare şi lângă ea cărarea către podul peste râu, dincolo de care pornesc două poteci.

În dreapta, marcajul bandă galbenă, traseu foarte uşor, se îndreaptă către Cheile Prisăcinei. În stânga, punctul galben ne conduce spre Arjana (vezi excepţionala panoramă explicată a vârfurilor din zonă la). Drumul este lat la început, apoi se îngustează şi trece printr-o livadă de pruni. Poteca o ia spre stânga, pe deal.

Ajungem într-o poiană cu câţiva cireşi şi o locuinţă care rămâne pe stânga. Privelişti superbe spre Munţii Mehedinţi (mai mult despre ei aflaţi la), înainte de a intra în pădure, unde drumul este plăcut, când domol, când abrupt. După 1-1½ ore trecem prin dreptul unei gospodării care rămâne pe dreapta; izvor, masă şi băncuţă.

Urmează un urcuş ceva mai abrupt şi, din când în când, zărim pe stânga, printre copaci, Culmea Fârtanului. Ajungem la o troiţă, în locul numit Dobraia, la o bisericuţă. Peste Valea Cernei, spre est, vedem geanţurile şi mici porţiuni din depresiunile carstice ale Munţilor Mehedinţi (Medved, Poiana Porcului, Crovul Mare), iar în zare este Vârful lui Stan (Munţii Mehedinţi). Către nord-est zărim cătunul Prisacina, de la poalele Pietrei Galbene, iar la nord-vest Cracul Cerbului, legătură cu Arjana, care se înalţă semeţ. Vedem într-acolo o şa cu o movilă în mijloc şi apoi Bilana (Biliana).

Când revenim de pe Arjana şi coborâm Bilana (de la vest spre sud-est) dăm în Poiana Lungă; spre sud-est de ea este Vf. Fârtanul, iar mai la sud, în continuare, Cicilovetele.

 

O altă variantă de a urca Arjana începe din şoseaua Herculane - Timişoara; după localitatea Mehadia se face pe dreapta un drum asfaltat, până în satul Bolvaşniţa. Apoi este drum forestier. După aproape 2 ore de mers pe el, pe stânga începe un alt drum forestier, destul de abrupt, cu şanţuri săpate de ape (toamna, sunt afine şi mure). Mergem prin pădure, apoi ieşim într-un loc un pic mlăştinos. Dăm în Poiana Lungă şi urmăm poteca, spre est.

Pe dreapta, către Valea Bedina, se văd locuinţe. Continuăm drumul până când în stânga apare Bilana, pe care începem urcuşul. De pe Bilana se văd Munţii Ţarcu, Cernei şi Mehedinţi. Coborâm uşor, în şaua de lângă Arjana. De aici poteca merge pe lângă stâncă; din când în când apare marcajul bandă roşie. În final este un urcuş dur. Perspectiva de pe Arjana merită văzută, pe vreme bună, în orice anotimp.

Notă

Ceea ce autorul articolului numește Arjana (inclusiv fotografia) se numește Zascol (1.496 m). Pentru localizarea corectă a Arjanei, dar și pentru a vedea încă o cale de acces pe cei trei munți, Biliana, Zascol, Arjana, puteți accesa http://www.muntesiflori.ro/biliana-arjana/.

Vezi imagine și la

Vezi imagine la; de pe Vf Arjana, vedere spre Cracul Cerbului, cătunele Bedina și Dobraia, Valea Cernei și Munții Mehedinți.