Biografie

CURRICULUM VITAE

1907 Norbert, Oscar, Claude ROSSEAU geboren te Gent, op 11 december.

Zoon van Maximiliaan (Max) Rosseau (1883-1966) en Stella Lussie (1882-1969).

1914 Vergezelt voor de eerste maal zijn ouders op hun reizen en komt te Parijs. Ontvangt de eerste noties van muziek van zijn moeder, eerste prijs in piano aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent, speelt reeds viool, aangeleerd door zijn vader, eveneens oud-leerling aan dit conservatorium.

1915 Neemt te Genua (Italië) vioollessen bij Piramo, zigeunerviolist; verschijnt daarna voor het eerst voor het publiek in een zaal te Turijn.

1916 Geeft tal van concerten in de militaire hospitalen. Erelid benoemd van het Italiaanse Rode Kruis. Ontvangt de gouden medaille te Messina in Sicilië.

1917 Benoemd tot Ereburger van Arezzo (Toscanië), wordt gedecoreerd met de medaille AI Merite in tegenwoordigheid van de schoolkinderen van de stad. Wordt voorgesteld aan Z.H. Paus Benedictus XV.

1918 Groot concert in de zaal van het hotel Excelsior te Rome; is de genodigde van de Ambassadeurs van België en van prinses Alice Borghese.

1919 Terug in België. Dirigeert twee concerten te Gent; ontvangt een viool van Burggravin de Nieulant et de Pottelsberghe.

1920 Heeft reeds verscheidene werken gecomponeerd voor viool en piano en vangt de studies van toondichter aan als privaat leerling van Giuseppe Mulè, bestuurder van het Muziekconservatorium Bellini van Palermo en componist van de Griekse schouwburg te Syracusa.

1921 Ontvangt de oorlogsherinneringsmedaille te Livorno.

1923 Vioolrecital in de zaal Scarlatti van het conservatorium te Palermo, voor het werk La Dépouille du Héros.

1924 Concert in de Opera van Gent.

1925 Giuseppe Mulè wordt benoemd tot Directeur van het Conservatorium Santa­ Cecilia te Rome; Norbert Rosseau volgt hem als leerling naar deze stad. Begon de studies der Italiaanse letterkunde bij Stefano Gentile, leraar van dramatische kunst aan het Conservatorium van Palermo en vervolgt deze bij Mantovani, professor aan de Universiteit van Rome.

Studeert ook de geschiedenis van de oude muziek volgens de werken van Gevaert, vervolgens, altijd als privaat leerling, piano bij Silvestri, leraar aan het conservatorium; orgel bij Germani, leraar aan de school voor gewijde muziek St. Gregorius; fuga bij Dobici, leraar aan het conservatorium.

1927 Wordt regelmatig gevraagd voor vioolrecitals bij de radio te Rome.

1929 Behaalt het Diploma di Licenza Superiore dal Corso di Composizione in het conservatorium Santa Cecilia te Rome.

Draait een korte film als violist met de balletten Schuman van Kopenhagen in de studio's van Cines.

Vervolmakingsstudies bij Respighi; volgt een stage als plaatsvervanger-dirigent bij het Philharmonisch Orkest onder leiding van Bernardino Molinari en aan het Teatro Reale dell'Opera onder leiding van Gino Marinuzzi.

1932 Militaire dienst in België; verscheidene concerten in de Mess van de officieren en in het Hotel van het Kamp van Beverlo.

1934 Begint zelf psychologie te studeren; bezoekt regelmatig de bibliotheek van de Gentse Universiteit waar hij bijzonderlijk de werken over wijsbegeerte opzoekt.

1936 Ontmoeting met Désiré Defauw; uitvoering van het symphonisch gedicht Rouslane volgens Pouchkine, door het Nationaal Orkest, op de Sessie van Belgische hedendaagse muziek.

1937 Uitvoering van Suite Agreste tijdens dezelfde Sessie.

1939 Het symphonisch gedicht H2O bevindt zich onder de zes weerhouden werken van de internationale wedstrijd op de Internationale Watertentoonstelling te Luik en wordt uitgevoerd in het groot auditorium o.l.v. A. Marsick.

Mobilisatie: N. Rosseau wordt aangenomen als grote-trom bij de harmonie van zijn regiment, de 2de Linie.

1940 Gewond aan de rechterhand bekomt hij een militaire invaliditeitserkenning van 10 %.

Ontmoeting met Franz André ; uitvoering van H20 in de zaal van het conservatorium te Brussel.

Compositie van het Oratorio Inferno op de oorspronkelijke tekst van de drie eerste zangen van de Divina Commedia van Dante.

1945 Ontmoeting met Paul Collaer; uitvoering van H2O o.l.v. Franz André te Parijs, te Gent en voor Jeugd en Muziek in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.

1946 Creatie van Inferno door het groot symphonie-orkest, de vlaamse en franse koren, onder de leiding van Franz André.

1947 Creatie van het profaan oratorio L'An Mille op tekst van Joseph Weterings, op beide golflengten van de Belgische Radio-omroep.

1948 Creatie van verscheidene werken, zowel op de vlaamse als op de franse golflengten. Enkele uitvoeringen in Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, Polen, enz. Onderricht de zangers van de parochiekerk te Edelare, die zijn eerste mis voor twee gelijke stemmen en orgel voor de eerste maal uitvoeren. Deze wordt later uitgevoerd voor de radio door de zangvereniging O.L.Vrouw van Kuregem.

1951 Creatie door het N.I.R. van de Cantate Incantations op gedichten Joseph Weterings (koor en orkest o.l.v. Fr. André).

1952 Creatie door het N.I.R. van het vlaams oratorium Maria van den Kerselaar op tekst van Gery Helderenberg, ter gelegenheid van de 500ste verjaring van de bedevaart naar O.L.Vrouw van Kerselare bij Oudenaarde.

Uitvoering van Inferno voor Jeugd en Muziek in het Paleis voor Schone Kunsten.

1953 Reeds lid van het Centre International de Musique van Parijs, wordt lid van het Belgisch Centrum voor Muziekdocumentatie , CeBeDeM.

1954 21 juli; Creatie door de koren van de Radio o.l.v. Jan Van Bouwel van de Solemnele Mis voor acht stemmen en contrabassen. Neemt deel aan het eerste Congrès sur l'Aspect Sociologique de la Musique à la Radio (Parijs, Maison de l'Unesco); zijn mededeling wordt gepubliceerd door de universitaire pers.

Composities: l'Eau Passe vijftig gedichten van Maurice Carême voor verschillende stemmen en verscheidene instrumenten.

Les Violons du Prince concert-opera, libretto van J. Weterings.

Wordt benoemd tot Ridder in de Kroonorde.

1956 Creatie in de Biënnale van Venetië van Tre Sonetti del Michelangelo door een ensemble van Turijn.

1957 Creatie van de eerste Symphonie in het N.I.R. onder de leiding van Louis Weemaels.

Bezoekt het Centre de Recherches Radiophoniques van Parijs en interesseert zich aan de concrete muziek.

Beëindigt de compositie van het ballet Juventa.

Bekomt de Provinciale Prijs voor Muziek Oost-Vlaanderen met Stabat Mater voor zesstemmig koor.

1958 Opname van de Symphonie door Decca met het Nationaal Orkest onder de leiding van Leonce Gras.

1960 Creatie van La Messe des Morts à Is voor gemengd koor op gedichten van George-Day, door het koor van de radio o.l.v. Jan Van Bouwel.

1961 Creatie van Zeepbellen cantate voor kinderkoor en orkest op gedichten van Jan Vercammen door het radio-orkest o.l.v. Jef Verhelst en met het Knapenkoor van Sint-Baafs aangeleerd door E.H. Noël Van Wambeke en E.H. Pros Goethals. Creatie van het Concerto voor Blazerskwintet geschreven ter gelegenheid van de 20ste verjaardag der stichting van de Vereniging der Blazersinstrumenten van België, met hun medewerking en het groot orkest van de B.R.T. onder leiding van Franz André. Bekomt de prijs van de Muziekkritiek voor kamermuziek met het Blazerskwintet .

1962 Reis naar Darmstadt: Internationale Ferienkurse für neue Musik, studie der nieuwe muziek.

Opname van het Concerto voor Blazerskwintet (Decca) Nat. Orkest o.l.v. Leonce Gras.

Bekomt de Werkbeurspremie toegekend door de Staat.

1963 Composities: Suite Jules Boulez voor Blazerskwintet (Antwerpen, Atelier, met tentoonstelling van schilderwerken van J. Boulez).

Tweede Concerto voor Orkest, Festival van Vlaanderen, Gent, Limburgs Orkest o.l.v. A. Rieu.

Missa In Honorem Spiritus Sancti (Schola Cantorum, St. Baafskathedraal, Gent).

Concertino voor piano en strijkers (SalIe Pleyel, Parijs, soliste: Ina Marika).

Creatie van Sinfonia Liturgica Soli, koor en orkest (B.R.T. o.l.v. Franz André).

Twee uitvoeringen van Symphonie in Hilversum o.l.v. Francesco Mander. Presentatie van een publiek concert in de R.A.I. Rome, programma: V. Legley, R. Chevreuille, N. Rosseau ; o.l.v. Franco Mannino.

1964 Bekomt de prijs Koopal: reis naar Israël.

Creatie van Variations pour Orchestre B.R.T. Symfonieorkest o.l.v. Milton Katims. Uitvoering van hetzelfde werk in Seatle, USA. Compositie van Pentaphonium voor Diapason (T.V.).

Neemt deel aan de cursus electronische muziek in het laboratorium IPEM van de Gentse Universiteit.

1965 Composities: Concerto voor altviool en orkest; Concerto voor hoorn en orkest; Drie liederen met electronische begeleiding (uitvoeringen: Universiteit, Gent; Paleis voor Schone Kunsten, K.N.S. Brussel).

Het lijdensverhaal volgens Johannes (O.L.V. St.-Pieterskerk, Gent).

Sonata a Quattro voor vier violen en strijkers (gevraagd in Israël, Kibbouts Dan). Verplicht uit te voeren lied voor de Radiowedstrijd van de schoolkoren, Middelbaar Onderwijs: Zomerregen .

Benoeming tot Ridder in de Leopoldsorde;

Uitvoering van Inferno voor Werelduitzending ; (700ste verjaardag van de geboorte van Dante) ; concert gegeven ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van het Symfonieorkest o.l.v. Franz André, stichter en dirigent van het orkest met de medewerking van het Lutgardiskoor van Gent (koordirigent: F. Timmermans) ; de gemengde koren van de B.R.T.-R.T.B. (koordirigent: Jan Van Bouwel) ; Raymonde Serverius (sopraan), Jan Joris (bariton), Jozef Vermeersch (bas), Louis Devos (tenor).

Jurylid voor de compositiewedstrijd Jeugd en Muziek.

1966 Jurylid voor de prijs Koopal;

Compositie: Ouverture per una commedia di Goldoni: Il servo di due padroni. (Werelduitzending, B.R.T.-orkest o.l.v. Fernand Terby),

Uitvoering Electronische Mis O.L.V.-Hemelvaart met choreographische bewegingen (Jules Hoste), Nieuwe Kapel, Kerselare.

Creatie van Mis H. Bavo (nederlands, vijfstemmig), St-Baafs, Gent en St.-Hermes, Ronse.

1967 Compositie: Het lied van de vriend en zijn wijngaard voor drie gemengde stemmen a-capella.

Cursus van oude muziek en bespelen van oude instrumenten in het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent.

22 november: huwelijk met Cornelia Schoorens.

Begint de compositie van Il Paradiso terrestre dal Purgatorio di Dante, voor soli, koor en orkest in opdracht voor de Italiaprijs.

1968 Opname van Il Paradiso (Dante) B.R.T.-orkest o.l.v. Daniël Sternefeld; Composities: Oudenaarde (A. Magerman) voor drie mannenstemmen; Blues, Fuga (A. Magerman) 4 gemengde stemmen a-capella; Fanfare 9047.69.

Seminarie Nieuwe Technieken in het Conservatorium van Gent.

1969 In opdracht van de B.R.T. Gustaaf en Severine voor Blazerskwintet en Jazzbatterie naar een schilderij van Permeke.

Impromptu, Ode aan Gent (Adriaan Magerman), stereo-bandopname. Incoronazione di Maria (Paradiso di Dante) per 16 solisti e coro di ragazzi.

1970/71 Sicilienne voor viool en piano;

Passieverhaal volgens Mattheus voor gemengd a-capellakoor;

Diptyque voor strijkkwartet; Dialoog voor fluit, hobo, alt-viool, cello en klavier (3 Koningen, Beernem).

Bericht aan een arkeneel (gedicht Bertien Buyl) voor mezzo-sopraan en kamerorkest in opdracht van de B.R.T. (studiedagen, Breukelen (Ned).

11 december - Huldeconcert Norbert Rosseau en Louis De Meester, Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, in het Conservatorium te Gent met uitvoering van de Sonata a quattro en Concertino voor piano en dubbelstrijkkwartet door het Belgisch Kamerorkest o.l.v. Georges Maes; solist Abel Matthijs.

1972 Compositie: Stenen en Brood Cantate (in opdracht van het A.N.Z.; tekst van Albert Boone) voor sopraan, tenor, bariton, gemengd koor, gitaar en slagwerk. Tijdens een bezoek aan Arezzo (Toscanië) wordt hem als aandenken aan 1917 de zilveren plaket der stad geschonken.

1973 Creatie van Stenen en Brood in Oudenaarde. Solisten: Lucienne Van Deyck, Roland Bufkens, Jan Joris; Noël Heremans (gitaar), Frans Pelgrims (slagwerk), het Renaat Veremanskoor uit Brugge o.l.v. Roger Deruwe.

Uitvoering van Symphonie o.l.v. Leonce Gras in het Conservatorium van Gent. Uitvoering van Zeepbellen door het meisjeskoor De Wase Lijsters o.l.v. Zuster M. Rita in de schouwburg te Sint-Niklaas en in het kursaal van Oostende door het meisjeskoor van het Lyceum o.l.v. Aimée Thonon, met het Belgisch Kamerorkest o.l.v. Georges Maes.

Creatie van Leis van de herder (Gery Helderenberg) voor contratenor, blokfluit en 3 gambas: René Jacobs en het Huelgas-Ensemble o.l.v. Paul van Nevel (Groot Begijnhof, Leuven).

1974 Composities: Het Passieverhaal volgens Mattheus voor gemengd a-capellakoor;

Vocalise Canto e piano voor Pro Civitate, Bastogne - Arlon. Suonidoro voor 2 trompetten en 3 trombones.

1975 Uitvoering van Inferno (Dante) door de Gentse Oratorium-Vereniging o.l.v. Daniël Sternefeld in de Koninklijke Opera van Gent. Compositie van een Pianokwartet.

Op 1 november plots overlijden te Gent.

Tijdens de begrafenisdienst in de Sint-Michielskerk uitvoering van Het lied van de vriend en zijn wijngaard o.l.v. Louis Devos; in de kerk van Edelare-Oudenaarde en tijdens de teraardebestelling uitvoering van Ave Maria en Leven door de zangers van Edelare en de Oudenaardse Zangvereniging.

1976 Creatie van Mattheus-Passie door het Veremanskoor o.l.v. Roger Deruwe in de kerk van de Karmelieten te Gent. Tijdens het jaarlijks concert van de Schola Cantorum in de St-Baafskathedraal concertcreatie van het Credo uit de mis In honorem Spiritus Sancti o.l.v. E.H. Pros Goethals.

Voltooiing van het Pianokwartet door Lucien Goethals en Salomon Fuhrer (beide leerlingen van Rosseau).