Klintkusten mellan Blåhäll och Ygne 

Hans Jacob Gahn - en av Linnés följeslagareunder resan till Öland och Gotland 1741 - skrev en egen dagbok under färden. Av dagboken, som finns bevarad i Riksarkivet, framgår att Gahn var här vid klintkusten den 22 juli 1741:

 Om morgonen bittid gingo ut till hafskanten at leta os petrificata . Wi voro längst ut till Korp Klint, och funno sådane rariteter, som våra stensamblingar och Cabinetter visa.

 Det är oklart om Linné deltog i exkursionen eller stannade på Vible Gård.

Källa: Dagbok under en resa till Öland och Gotland 1741 av Hans Jacob Gahn, transkriberad av Marianne Holm i Gotländskt Arkiv 2006, sid 57-68



Naturinventeraren Sven-Ingemund Svantessons har beskrivit klintkusten inom Tofta skjutfält som ett av Gotlands allra vackraste och mest imponerande  kustavsnitt. 

Fotot till vänster visar Korpklint sedd från Lillklint. Foto Tord Porsne

Kuststräckan Blåhäll - Stavsklint sedd från Stavsklint (foto Christer Starkenberg.) Härifrån avviker kustklinten söderut innåt land. På den lägre platån nedanför klinten finns en ravin som uppstått genom att vatten från ett spruthål fört bort delar av markskiktet. Vid kraftiga regn uppstår ett vattenfall nedanför ravinen. Vattenfallet kan endast beskådas från stranden nedanför den nedre klinten. Här uppe på klinten och påfallande nära stupet löper Norra Strandridareväg. Denna "väg" är inte anpassad för vanliga personbilar. Bättre med cykel!   


Klinten når genomgående upp till cirka 40-metersnivån och sträcker sig från Lillklint i norr och sydväst ut förbi Korpklint och Allhageviken till Stavsklint som en hög och märkligt utbildad kustklint. De högre, lodrätt stupande delarna består av kalksten, som vilar på s.k. märgelsten. Genom märgelstenens lösa konsistens är de nedre delarna av klinten utbildade som en brant sluttning, i vilken ibland kalkiga lager sticker fram, och klinten får härigeneom en märklig karaktär.

Vid Stavsklint delas klinten upp i en övre inlandsklint, utbildad i kalksten, och en nedre kustklint, utbildad i märgelsten. Stavsklint är en imponerande bildning med raukanslag i klinten. Kalstensklinten utflackas efter hand och får karaktären av en sluttning, som böjer av i riktning mot Tofta kyrka. Även märgelstensklinten utflackas efter hand söderut och ersätts av en sluttning med mycket välutbildade strandvallar. Framför allt i Fallbackskog är strandvallsmorfologin imponerande 

Källa: Sven-Ingemund Svantesson, Översiktlig naturinventering: Geologi, Länsstyrelsen i Gotlands län, 1978


Klintparti söder om Stavsklint.

Foto Christer Starkenberg