"Obéir c'est trair, déshobéir c'est servir", la Résistance arriba a l'institut d'Almenar

Sota aquest lema, l'alumnat de 4t d'ESO i 1r de batxillerat de les assignatures de francès, ciències socials i història del món contemporani han dut a terme una sèrie d'activitats sobre la participació dels exiliats republicans a la resistència francesa contra els nazis.

Seguint el lema de la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, "Gent normal i corrent", l'alumnat ha començat les activitats amb la lectura d'un article sobre els vuit deportats almenarencs als camps nazis. D'aquests, Ernesto Susagna i Fernando Cristòfol van formar part de la Resistència i per aquest motiu foren deportats.

Alumnes de 2n de batxillerat van col·laborar a l'activitat caracteritzats com a resistents

Homenatge als deportats almenarencs a la plaça Neus Català d'aquesta localitat

Però, quina actitud pren la "gent normal i corrent" davant les situacions de violència i injustícia? Aquesta pregunta s'ha plantejat a l'alumnat a través de les explicacions del professorat i el passi d'una pel·lícula sobre l'ocupació nazi de França, i on apareixen les diferents actituds que adopta la gent en aquestes situacions: col·laboracionisme, observació indiferent i resistència.

També s'ha repassat, a través d'un eix cronològic que els alumnes han hagut de muntar de forma col·laborativa, els fets que porten a mig milió de republicans espanyols a creuar els Pirineus en direcció a l'exili, així com la seva deportació als camps nazis en el context de la 2a Guerra Mundial.

I acabades les activitats d'aula, ha arribat l'activitat "estrella" que ha permès a l'alumnat posar-se en la pell dels resistents. I ho han fet a través d'un "escape room", superant diverses proves que els permetrien formar part de la lluita antifeixista. Des de desxifrar un missatge fins a dissenyar un cartell de propaganda, passant per la falsificació de documents que els evitaria ser detinguts per la Gendarmerie col·laboracionista o la Gestapo.

El missatge amagat

Els missatges, codificats, calia desencriptar-los

Una combinació numèrica oculta en un cartell permetia obrir una maleta

Elaborar propaganda, una altra de les tasques a completar

Com veieu en les imatges de dalt, la prova més elaborada ha consistit en la falsificació d'una Carte d'Identité francesa. Per fer-ho, l'alumnat ha utilitzat les dades de les dones deportades de les terres de Ponent, que realment foren membres de la Resistència contra els nazis.

En resum, unes activitats que han estat molt ben valorades per l'alumnat participant, i que ens refermen en la importància de defensar i treballar a les aules els valors democràtics i els Drets Humans.