Viatge Lleida - Mauthausen 2024

Crònica del viatge, 3 - 6 de maig de 2024

El viatge es va realitzar amb alumnat dels centres següents: INS Almenar, I-E Oliana, INS Guindàvols, INS Manuel de Montsuar, Col·legi el Carme, INS Josep Lladonosa, INS Màrius Torres i INS Caparrella. Un total de 17 alumnes que van gaudir d'una experiència inoblidable. Van visitar el castell de Hartheim, l'estació i la casa d'Anna Pointner a Mauthausen, i els camps d'Ebensee, Gusen i Mauthausen, coincidint amb el 79è aniversari del seu alliberament. I van tenir una participació activa en tots aquests espais, rendint homenatge a les víctimes i participant dels actes mitjançant performances i lectura de textos específicament redactats per a l'ocasió.

El viatge s'organitza des de l'Ajuntament de Lleida (memòria democràtica), el grup DEMD Lleida (CRP del Segrià) i Amical Mauthausen. També hi col·laboren la resta d'ajuntaments als quals pertanyen els alumnes implicats. La idea és que l'alumnat participant faci un retorn de difusió i comunicació dels aprenentatges rebuts i de tota l'experiència viscuda, per la qual cosa s'impliquen en diferents actes, que poden anar des de la col·locació i neteja d'Stolpersteines fins a la participació en diferents jornades de memòria històrica. 

Treballar temes de memòria històrica amb l'alumnat de secundària, sobretot si es fa de forma tan vivencial com aquesta, és important perquè ens permet mantenir viva la memòria col·lectiva i construir una identitat sòlida, basada en valors com la democràcia, la llibertat i el respecte als drets humans.  A més, proporciona als alumnes una perspectiva més àmplia i crítica sobre el nostre passat i el nostre present, i els apropa a esdeveniments que han marcat la història de diverses generacions. L'intercanvi generacional, justament, és un dels grans valors d'aquest viatge, com també ho és el contacte amb joves de diferents països que comparteixen l'experiència. 

Els testimonis dels familiars de les persones deportades, que ens acompanyaven durant el viatge, així com la generositat amb què van compartir els seus records, han estat una eina valuosa per tal que els nostres alumnes complementin la seva formació i disposin d'un exemple proper de resiliència i  de coherència ideològica. De fet, la recuperació de la memòria històrica ja és en sí mateix un acte de fortalesa i persistència: mostra com superar una situació extrema per poder transmetre-la a les generacions futures.

Recuperar la memòria és també un forma de tancar ferides, de poder parlar del passat sense temor, i de conèixer la veritat d'uns fets que tantes vegades es van intentar amagar. D'aquesta manera, les víctimes també poden tenir el protagonisme que per justícia els correspon i poden contribuir  a construir un relat dels fets imprescindible de cara a les generacions futures.