VII Commemoració Escolar del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

Sota el lema "La fragilitat de la llibertat",el Teatre de l'Escorxador de Lleida ha acollit un any més la commemoració escolar del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. L'alumnat dels instituts d'Almenar, Caparrella, Guindàvols, Josep Lladonosa, Màrius Torres, Manuel de Montsuar, el col·legi del Carme i de l'institut-escola d'Oliana, s'han aplegat per dur a terme les diverses activitats que conformen la jornada.

L'acte ha començat amb la interpretació de la peça musical "S'oblida tot", la música i lletra de la qual han estat composades per la Cristina Floruc, de l'IE Oliana. La cançó parla, precisament, de la necessitat de fer memòria i no oblidar que els drets i les llibertats han de defensar-se.

Tot seguit, l'alumnat de l'INS Josep Lladonosa va ser l'encarregat de saludar als assistents i presentar les autoritats que van dirigir uns paraules al públic. Per part de la Paeria de Lleida, Xavier Blanco, regidor de Joventut i Educació; per part del Memorial Democràtic, el seu director, Jordi Font; per part del Departament d'Educació, Marina Masana, directora del CRP del Segrià.

Cristina Floruc, de l'IE Oliana, en un moment de la interpretació de "S'oblida tot".

Marina Masana (CRP Segrià), Xavier Blanco (Paeria de Lleida) i Jordi Font (Memorial Democràtic).

Acabada la introducció, va arribar el moment més emotiu de l'acte amb l'encesa d'espelmes. L'alumnat de l'INS Màrius Torres fou l'encarregat d'explicar-ne el simbolisme i cridar a l'escenari als alumnes de la resta de centres educatius, així com als representants de l'Amical de Mauthausen, la Comunitat Jueva de Lleida, Down Lleida i Colors de Ponent, que un any més ens han acompanyat per representar els col·lectius de víctimes.

També en aquesta part es van llegir diverses històries de vida de persones que en els darrers anys han vist com la seva llibertat perillava en països com la Xina, l'Aràbia Saudita i l'Iran.

Seguidament, l'alumnat de l'INS Caparrella va presentar el ponent de l'acte d'enguany, Ricard Belis. Periodista de TV3, Belis té una llarga trajectòria com a director de documentals dedicats a la memòria històrica, documentals que ha realitzat juntament amb la també periodista Montserrat Armengou. "Les fosses del silenci" van marcar un abans i un després en el tractament públic de la memòria, ja que per primer cop algunes qüestions reservades al món acadèmic i de la historiografia entraven a casa a través del televisor.

A classe, l'alumnat va treballar el documental "Els nens perduts del franquisme", i a l'Escorxador van poder compartir preguntes i inquietuds amb Ricard Belis, que va posar de manifest com de necessaris són -encara- documentals com aquest per tal d'enfrontar i explicar el nostre passat.

Els alumnes dels diferents centres educatius van conversar amb el periodista sobre el seu reportatge

Belis va explicar com el franquisme es va emparar en teories biopolítiques nazis per separar els nens de les seves mares, acusades de "roges".

El col·loqui va donar pas a la pausa, per reprendre l'activitat amb la representació teatral que l'alumnat de l'INS Guindàvols ens va preparar per aquesta jornada. Fou l'alumnat de l'assignatura d'Història del Món Contemporani qui la va portar a terme, i no podem més que felicitar-los fervorosament per l'excel·lent representació, on una noia enceta una investigació -precisament- sobre els nens perduts del franquisme i el drama que aquell fet va suposar per les seves mares. En el millor dels casos, molts nens van tardar dècades a saber qui van ser els seus pares i qui eren ells realment.

Un moment de l'actuació, presidit per la fotografia d'Agustí Centelles del bombardeig de Lleida de 1937, que representa molt bé el dolor causat per les guerres.

Volem reconèixer la gran tasca que ha dut a terme la nostra companya Rosa Rubió recuperant per aquest acte el teatre de l'INS Guindàvols. Moltes gràcies!



Finalment, l'alumnat del Col·legi El Carme van prendre la paraula per llegir el manifest que havien preparat per portar-lo al Parlament, on participaran a l'acte nacional que en memòria de les víctimes de l'Holocaust organitza aquesta institució.

Hi participaran en representació del poble gitano, que fou també un dels col·lectius que patiren l'Holocaust o, com ells diuen, el Porrajmos.

Un any més (i ja en van set) l'acte de l'Escorxador en memòria de les víctimes de l'Holocaust ha superat les expectatives, sent també l'any en que han participat més centres educatius, fins a un total de vuit.

Moltes gràcies a tots els que n'heu format part, especialment a l'alumnat compromès que ha estat -com no pot ser d'una altra manera- el protagonista de l'acte.