Noves Stolpersteine a Lleida

L'alumnat dels instituts La Mitjana, Josep Lladonosa, Guindàvols, Caparrella i Almenar, han participat en la col·locació de deu noves Stolpersteine a la ciutat de Lleida. Amb aquestes, la ciutat ja compta amb una quarantena de "llambordes entrepussadores" en homenatge als deportats de la ciutat. A més a més, se'n col·locaran també properament a Mollerussa, Juneda i Tàrrega, amb la qual cosa ja seran el Segrià, la Segarra, el Pla d'Urgell, les Garrigues i l'Urgell les comarques de Ponent que disposaran d'aquestes llambordes.

Les alumnes de l'INS la Mitjana Marina Cabanillas i Carla Madrid van ser les primeres a intervenir. La primera llamborda del dia es va col·locar en record de Josep Paul al carrer Camí de Corbins, núm. 24. Per petició de la família, el grup Guerrilla Folk (que va tocar una cançó en cada una de les llambordes) va interpretar la peça No, je ne regrette rien d'Edith Piaf, que segons ens van explicar era la cançó preferida de Josep Paul.


Alumnes i professores de l'INS La Mitjana sostenen l'stolpersteine de Josep Paul

La primera llamborda de la jornada un cop col·locada

La segona de les llambordes fou la dedicada a Joan Fontova (c/ Sant Ruf, 23), i es dóna la circumstància que es va col·locar al costat de la col·locada el 2019 en record de Manolo San Martin. San Martin i Fontova eren veïns i tots dos van ser deportats a Mauthausen, d'on va poder ser alliberats.


Lectura de la biografia de Joan Fontova davant de la casa on vivia al carrer Sant Ruf

Dos llambordes davant el mateix portal, ja que tots dos veïns foren deportats a Mauthausen

L'alumnat de l'INS Josep Lladonosa (a la foto, al costat de la llamborda dedicada a Josep Baqué) foren els segons a prendre la paraula per la instal·lació de les dos següents stolpersteine, dedicades respectivament a Antonio Vidal i Josep Baqué.

A banda de les biografies, també van llegir una carta enviada per la família de Josep Baqué, que tot i no poder estar present a l'acte, van voler fer arribar unes paraules als assistents a la col·locació de la llamborda.

L'Aina Ruiz i el Karan Diman foren els encarregats de llegir la biografia del deportat Antoni Vidal (c/ Democràcia, 22)

La Martina Florensa i la Diyana B. Yaneva van llegir la biografia i la carta de la família de Josep Baqué (c/ Magdalena, 23)

El grup Guerrilla Folk en plena interpretació

La col·locació de les següents llambordes van anar a càrrec de l'alumnat de l'INS Guindàvols. Eren les dedicades a Benet Morelló i Josep Rodes. La primera es va instal·lar al carrer del Carme, núm. 39, i la segona al carrer Sant Joan, 10, a tocar de la cèntrica plaça lleidatana amb el mateix nom.

Joan M. Añé va llegir la biografia de Benet Morelló

Alumnes i professors de l'INS Guindàvols davant la llamborda de Josep Rodes

La família de Josep Rodes va estar present durant la lectura de la seva biografia, a càrrec de Natasha Londoño

Torn per l'alumnat de l'INS Caparrella, que es van fer càrrec de les stolpersteine de Joan Cascarra (c/ Cavallers, 25) i Josep Agulló (c/Tallada, 22). Entre totes dues, va fer-se l'acte institucional de la jornada al Mercat del Pla, que va comptar amb l'assistència, entre altres, de l'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, i la consellera de Justícia, Ester Capella.

Jaume Pujol i Maria Gómez van llegir la biografia de Josep Agulló

L'stolpersteine de Joan Cascarra, instal·lada al bell mig del carrer Cavallers

Alumnes i professores de l'INS Caparrella, amb una representació ben nombrosa

Les alumnes Mar Sellart i Elisenda Fuente es van fer càrrec de la biografia de Josep Agulló

Les dues darreres stolpersteine van ser les dedicades a Juanito Mayora i Casimir Vila, col·locades respectivament al carrer Nou, 16 i a l'avinguda de Catalunya, 7. En tots dos casos, les famílies dels deportats van ser presents a l'acte, i van dirigir unes breus paraules d'agraïment als assistents a l'acte. La lectura de les biografies va anar a càrrec de l'Aleix Llena i la Maria Llena, alumnes de l'INS Almenar.

L'Aleix Llena fou l'encarregat de llegir la biografia de Juanito Mayora

La família del deportat davant la casa on va viure

La Maria Llena va explicar la vida i deportació de Casimir Vila a Dachau, d'on fou alliberat.

La darrera stolpersteine de la jornada un cop col·locada

Amb aquestes deu stolpersteine, la ciutat de Lleida ja compta amb vint-i-una llambordes d'homenatge i record als seus deportats als camps nazis. En falten aproximadament una vintena més (a falta de saber si més lleidatans foren deportats als camps), i la Paeria ja s'ha compromès a instal·la les que falten durant els propers anys. Esperem que ben aviat cada deportat sigui recordat davant de casa seva amb aquest petit i alhora gran homenatge.