Les Stolpersteine arriben a Lleida

Si heu viatjat per Europa veureu que arreu del continent podeu trobar disseminades les stolpersteine. Literalment significa "llamborda entrepussadora" i és que les stolpersteine estan pensades per ser vistes (d'aquí el color daurat llampant) i per donar una breu informació sobre els deportats.

Normalment es col·loquen davant la casa on vivien, i podem saber si aquella persona va sobreviure o no a l'Holocaust. A Catalunya, les primeres stolpersteine van col·locar-se a Navàs (el Bages), i molt poc a poc la iniciativa s'ha anat estenen arreu del país. Molt poc a poc perquè l'escultor que les fa, Günter Demnig, les fa de forma artesanal, i és ell qui les col·loca personalment amb la solemnitat que mereix l'acte.

El 20 d'abril de 2019 es va col·locar la primera stolpersteine a Lleida, dedicada a Miquel Sol Torres, que fou deportat i assassinat al camp de concentració de Buchenwald. La llamborda es va instal·lar al carrer Joan Baiget número 1, i els alumnes de l'INS Guindàvols Judit i Àlex Montoro van participar a l'acte llegint una carta enviada des de França de la família de Miquel Sol.


L'Àlex i la Judit Montoro durant la seva intervenció

Acompanyats de Günter Demnig, creador de les Stolpersteine

Primera Stolpersteine de la ciutat de Lleida (c/ Joan Baiget, 1)

El 29 de juny de 2019 es van posar les altres deu Stolpersteine que restaven per col·locar. Un dia ben calorós, però que el públic assistent va aguantar sense protestar degut a la rellevància de l'acte. A banda de desenes de lleidatans van assistir a l'acte familiars d'alguns dels deportats, arribats a la ciutat expressament des de França, on molts dels deportats lleidatans supervivents van quedar-se a viure després de ser alliberats.

La primera Stolpersteine que es va col·locar aquest dia fou la dedicada a Peret Barbarroja Sala, i es va posar a la torre que la família té a l'horta lleidatana, concretament al camí de Canet, 17. La darrera fou col·locada al carrer Canonge Brugulat número 22 en memòria de Josep Pach Rosselló, qui fou mestre del grup Batec durant els anys de la República. En els diferents homenatges hi vam assistir professors del DEMD - Lleida i hi van participar alumnes de diferents instituts.

Des de França va venir la família del deportat Manolo San Martin

La Teresa Curià, filla del deportat Enric Curià, amb la stolpersteine del seu pare

L'Elda Aguilà i l'Adina Iordache (INS Caparrella), l'Alba Genís (INS Guindàvols), la Ma Carmen Valdívia (INS Josep Lladonosa) i l'Adrià Rubinat (INS Almenar) van llegir les biografies dels deportats

I aquí teniu la localització de les deu Stolpersteine que es van col·locar durant la jornada. Juntament amb la col·locada a l'abril sumen onze, però en queden per col·locar una trentena més. A les terres de Ponent en trobareu una altra a Albatàrrec (el Segrià) i onze més a diferents poblacions de la Segarra.







(La stolpersteine que consta al c/ Manuel de Montsuar, 2 es troba situada al c/ Martí Gralla, 2)