VI Commemoració escolar del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

Sota el lema "Gent normal i corrent", els centres escolars del DEMD Lleida han dut a terme la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. La coral de l'INS Josep Lladonosa, sota la direcció de Divina Melé, obria l'acte amb la interpretació de "Diguem no"! de Raimon, una cançó que ja ha esdevingut un himne contra les injustícies. Tot seguit, els alumnes del col·legi El Carme presentaven l'acte i explicaven el significat del lema d'enguany, que fa referència a la gent normal i corrent que van viure l'Holocaust com a víctimes, simples espectadors, perpetradors o resistents, un seguit de rols que defineixen perfectament la condició humana davant aquells horribles fets.

La coral de l'INS Josep Lladonosa va obrir l'acte

Els alumnes del Carme van presentar l'acte i van donar pas al parlament de les autoritats

L'acte es va iniciar amb unes paraules de Claudi Vidal, director dels SSTT d'Educació a Lleida, Sandra Castro, regidora de Drets Civils, Educació, Cooperació i Feminismes de la Paeria de Lleida, i Jordi Font, director del Memorial Democràtic.

Tot seguit es va donar pas a la part més formal de l'acte, l'encesa d'espelmes en memòria de les víctimes de l'Holocaust. Hi van participar alumnes de tots els centres presents a l'acte (INS Almenar, INS Caparrella, INS Guindàvols, INS Josep Lladonosa, INS La Mitjana i col·legi El Carme), les citades autoritats, i membres dels col·lectius i organitzacions Amical de Mauthausen, Colors de Ponent, Down Lleida, Comunitat Jueva de Lleida i la FAGIC, en representació dels col·lectius deportats als camps de la mort.

Durant el minut de silenci musicat, la coral de l'INS Lladonosa va interpretar "Escolta-ho en el vent", de Bob Dylan, un referent de la pau universal.

Abans de l'encesa, els alumnes van llegir diverses històries de vida persones que van ser víctimes o resistents de la barbàrie nazi

Encesa d'espelmes i segona actuació de la coral 

Tot seguit dos alumnes de l'INS Almenar van presentar la Nora Gaon, exresponsable de l'àrea educativa del Beit Lohamei Hagetaot (Museu dels Resistents del Gueto) de Galilea, Israel. Aquest museu va ser el primer del món sobre l'Holocaust, i va ser fundat per supervivents de l'Holocaust que van migrar a Israel després de la 2a Guerra Mundial.

La Nora Gaon ens va fer reflexionar sobre la necessitat de fer memòria, per evitar que els errors del passat es repeteixin i evitar que fets com les deportacions i l'Holocaust siguin possibles de nou.

Nora Gaon en un moment de la seva intervenció

La intervenció de la Nora Gaon va anar seguida d'un col·loqui amb alguns alumnes

Després de la pausa va ser el torn dels alumnes de música de l'INS La Mitjana que, juntament amb el seu professor Hugo Alarcón, van interpretar la peça principal de la banda sonora de "La vida és bella" al ritme de la melòdica, un curiós instrument musical que va deixar el públic bocabadat per l'excel·lent so i melodia que ens va oferir.

L'actuació musical va servir d'introducció perquè els alumnes de l'INS La Mitjana llegissin el manifest que havien elaborat per intervenir a l'acte que el Parlament de Catalunya organitza cada any en memòria de les víctimes de l'Holocaust, i on els centres del DEMD hi han participat des del 2017. Enguany, els alumnes de La Mitjana intervenien en representació del col·lectiu gitano, víctimes del Porrajmos, que és com ells anomenen l'Holocaust.

L'ús de les melòdiques per interpretar "La vida és bella" van causar veritable expectació

Les alumnes de l'INS La Mitjana van llegir el manifest que pocs dies després van llegir al Parlament

A continuació fou l'alumnat de l'INS Guindàvols qui va presentar la darrera part de l'acte. El públic assistent va poder veure el curtmetratge "Stanbrook", sobre les decisions que va haver de prendre el capità d'aquest vaixell mercant per salvar milers de republicans espanyols que el març de 1939 es refugiaven al port d'Alacant esperant una ajuda internacional que mai va arribar. A més, el curtmetratge té un final sorprenent que va fer reflexionar els alumnes, reflexió que van plasmar en un núvol per tal de cloure l'acte i marxar cap a casa reflexionant sobre la necessitat de fer memòria.

El núvol resultant de la reflexió dels alumnes va posar de manifest els valors i sentiments que relacionen amb l'Holocaust

Les alumnes de l'INS Guindàvols van presentar la pel·lícula i la darrera part de l'acte