IV Commemoració escolar del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

La pandèmia de la COVID ens ha obligat a que aquest any la commemoració del 27 de gener, Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, hagués de ser diferent. No hem pogut trobar-nos tots, com en els darrers anys, al teatre de l'Escorxador de Lleida, però això no ha impedit que els diferents centres que formen el DEMD - Lleida hagin realitzat actes d'homenatge i diferents activitats per commemorar aquesta data.

El lema de la commemoració d'enguany era "Be the light in the darkness" (Sigues la llum a la foscor), i fa referència a totes aquelles persones que, individualment o col·lectiva, van actuar en defensa de tots aquells perseguits pels nazis. Moltes van ser les formes de resistència al feixisme, des del compromís militant dels maquis fins a les persones que amb total discreció van ajudar als altres a fugir de l'horror del feixisme. Els alumnes de l'INS Torre Vicens van recordar les víctimes de l'Holocaust amb un muntatge fotogràfic que portava aquest lema per títol.


A l'INS Josep Lladonosa, d'una banda, l'alumnat de Corbins va gravar un vídeo centrat en els quatre deportats a Mauthausen d'aquesta població del Segrià: Alfredo Balaguer Trilla, Pablo Carné Seraña, Manuel Pifarré Solans i Antonio Torreguitart Basi. El vídeo va acompanyat de la lectura del poema "Allemande", de Narcís Comadira, inspirat en els fets que hi succeïren.

D'altra banda, la professora d'aquest institut, Núria Tous, neboda-néta de Domènec Miñano Lozano, va interpretar al violí "El cant dels ocells". L'acte va dur-se a terme al costat de la Stolpersteine que aquest deportat lleidatà té col·locada al carrer Manuel de Montsuar número 2, on estava situada la casa on vivia quan va ser deportat i posteriorment assassinat a Hartheim.


L'altre institut del barri de Pardinyes, l'INS La Mitjana, el darrer centre que s'ha incorporat al DEMD - Lleida, va portar a terme diverses activitats durant la jornada. L'alumnat de 4t d'ESO va confeccionar un mural amb el lema "Ser la llum a la foscor", i aprofitant que l'institut es troba a tocar del carrer Neus Català, va ser allí on va dur-se a terme l'acte d'homenatge a les víctimes de l'Holocaust.


cerimònia al carrer Neus Català.mp4

Acte d'homenatge a les víctimes de l'Holocaust de l'INS La Mitjana

VID-20210127-WA0034.mp4

El professor Hugo Alarcón va interpretar la peça "Die lebenden steine" durant l'acte

Els instituts Guindàvols, Almenar i Caparrella, han dut a terme també activitats relacionades amb el lema de la jornada, d'una banda, i amb la lectura de "La lladre de llibres", de l'altra. L'exitosa novel·la de l'escriptor Markus Zusak, narra la història de la Liesel Meminger, una nena que a través de la lectura aconsegueix fugir de l'atmosfera opressiva de l'Alemanya nazi.

A l'INS Guindàvols es van elaborar diverses il·lustracions per plasmar les activitats que enguany s'han fet relacionades amb la commemoració. Aquí podeu veure dos de les més destacades

Per la seva banda, l'alumnat de 1r de batxillerat de l'INS Almenar va portar a terme un acte d'homenatge als deportats almenarencs a la plaça Neus Català, llegint alguns fragments de "La lladre de llibres" relacionats amb la deportació als camps nazis.

També a l'INS Almenar, l'alumnat de 4t d'ESO va començar a preparar un mural i diversos "story boards" amb el lema "Be the light in the darkness", i que han servit per fer el aquest vídeo inspirat en el lema de la jornada d'enguany.


A l'INS Caparrella, van estar treballant en diversos pòsters i murals commemoratius, que han recollit en format vídeo. També van llegir el manifest elaborat pel DEMD - Lleida en motiu de la jornada, i van fer un acte de commemoració a l'stolpersteine que Carmelo Carrera Botines, originari d'Albatàrrec, té posada davant la casa on vivia. Al vídeo sentireu la seva història.

I per acabar aquest recull d'activitats, no us perdeu els "book trailer" que també des de la Caparrella van fer sobre "La lladre de llibres". Cal felicitar tot l'alumnat per la seva magnífica interpretació!

En definitiva, no hem pogut fer la commemoració del 27 de gener com ens hagués agradat, trobant-nos tots i totes un any més al teatre de l'Escorxador, però el que és important és continuar treballant la memòria històrica, els drets humans i els valors democràtics. Esperem que de cara a l'any vinent millori la situació sanitària i puguem aplegar-nos de nou.