Congrés sobre l'exili i la deportació als camps de concentració nazis

PARTICIPACIÓ EN EL 12è CONGRÉS DE CONVIVÈNCIA DE LA CIUTAT DE LLEIDA "MEMORIAL XAVIER ALUJA"


El Grup de treball DEMD ha participat en el 12è Congrés de Convivència a la Ciutat que s'ha celebrat a Lleida els dies 22, 23 i 24 de novembre de 2018.

El Congrés s'ha centrat, en aquesta edició, en l'estat actual de la recerca sobre l’exili i la deportació i en la presentació d'experiències educatives que giren al voltant de la memòria històrica.

El dijous, dia 22, es va fer l'acte inaugural amb la conferència de Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic, “Escriure el dolor”.

El divendres 23 va continuar amb un seguit de conferències a càrrec de Conxita Mir, Diego Gaspar, Marta Simó, Rosa Toran, Adrián Blas, Esteban González i Rosa Ríos, en que es van abordar temàtiques relacionades amb la Guerra Civil, l'exili i la deportació als camps nazis. A les 16:00 es va dur a terme una ofrena floral en memòria dels deportats lleidatans als camps nazis, en la qual van participar alumnat de l'Institut Guindàvols.

La sessió de dissabte va estar dedicada íntegrament a la presentació d'experiències educatives de diversos col·lectius, institucions i centres educatius que s'han desenvolupat amb alumnat d'ESO i Batxillerat. Totes elles centrades en temes de memòria històrica.

Hi van prendre part docents i representants dels centres i entitats següents: INS Almenar i INS Guindàvols (en representació del grup DEMD de Lleida), C.A. La Noguera, INS Pius Font i Quer de Manresa, IES Lluís Simarro de Xàtiva, Memorial du Camp Rivesaltes i Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera.

Experiències didàctiques presentades

Grup de treball DEMD

David Sancho, com a coordinador del Grup de Treball DEMD de Lleida, va presentar el grup de treball i la celebració de l'Acte d'Homenatge en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust que es va celebrar per primera vegada a la nostra ciutat. Van participar en la seva organització els docents i l'alumnat dels següents instituts: Institut d'Almenar, Institut Caparrella, Institut Guindàvols i Institut Torre Vicens.


Dani Gil, professor de Llengua i Literatura Castellana i de Teatre de l'Institut Guindàvols, va explicar l'experiència de creació de l'obra de teatre pel dia de l'acte d'homenatge. L'obra "Dachausen" va ser posada en escena per l'alumnat d'ESO que cursa la matèria optativa de teatre al centre i recrea, sota el lema, "El poder de les paraules", l'experiència viscuda pels protagonistes en ser deportats a un camp de concentració nazi. Dani Gil ens va parlar del viatge emocional que va suposar per a l'alumnat posar-se en la pell d'uns personatges que havíen de viure l'experiència de la deportació i la deshumanització en un camp de concentració.

Institut d'Almenar

Imma Gort va presentar l'experiència educativa que desenvolupa continguts de la Guerra Civil a Almenar i Alfarràs en la plataforma Mobile History Map (MHM).

Institut Guindàvols de Lleida

Glòria Garcia va presentar dues experiències desenvolupades al seu centre:

  • Creació d'una guia didàctica de l'exposició "Resistents i deportades. Les dones al camp de concentració de Ravensbrück", de l'Amical de Mauthausen.

  • L'experiència didàctica "Les rutes de l'exili i la deportació" a través de la lectura del llibre "Les set caixes" de Dory Sontheimer.

"Resistents i deportades" Experiència de centre
La ruta de l'exili i la deportació: Les 7 caixes de Dory Sontheimer