II commemoració escolar del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

Teatre de l'Escorxador, Lleida, 25 de gener de 2019

Segona commemoració escolar del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust


Per segon any consecutiu, l'alumnat dels centres educatius que formem el DEMD - Lleida (INS Almenar, INS Guindàvols, INS Caparrella, INS Josep Lladonosa i INS Torre Vicens), van ser els protagonistes de l'acte que es va fer al Teatre de l'Escorxador de Lleida.

Els alumnes de l'INS Almenar Anna Marqués i Mario Borràs van ser els encarregats de presentar l'acte i donar pas als parlaments de les autoritats: Jaume Monfort va intervenir en nom del Memorial Democràtic, Francesc Blanch com a representant dels Serveis Territorials d'Educació a Lleida, i Alba Bosch ho va fer en representació de la Regidoria d'Educació de la Paeria de Lleida.

L'acte, però, es va obrir amb la magistral interpretació de "El Cant dels Ocells" per part del violoncelista Hugo Herraiz, de l'INS Josep Lladonosa. I és que enguany, una de les novetats de l'acte ha sigut la música en directe per part de l'Ensemble Josep Lladonosa, format per professors i alumnes d'aquest centre educatiu, dirigit per la professora Divina Melé.

Anna Marqués i Mario Borràs presentant l'acte
Hugo Herraiz va obrir l'acte amb el "Cant dels Ocells"


Després dels parlaments, els alumnes de l'INS Torre Vicens Dídac Pociello i Eugènia Hernández, van donar pas a l'acte central de la commemoració, amb la cerimònia de l'encesa de les Espelmes del Record, en memòria dels milions de deportats.

Per cada un dels col·lectius deportats, l'alumnat dels diferents instituts van llegir una biografia d'un deportat o deportada als camps de concentració; Eugènia Hernández (INS Torre Vicens) va fer referència als Testimonis de Jehovà deportats als camps; Joel Colomés (INS Caparrella) va donar a conèixer la història del gitano txec Franz Rosenbag, deportat a Auschwitz el 1944 quan tenia 16 anys, i d'on va poder sortir amb vida; Cristina Pisa (INS Lladonosa) va donar veu a Ramon Coiduras, discapacitat físic que visquè a Cervià de les Garrigues i que fou deportat a Mauthausen; després va ser el torn d'Aleix Lladonosa (INS Almenar) que ens va relatar la vida de Rudolf Brazda, un noi alemany que mai va amagar que li agradaven els homes, i que fou internat a Buchenwald fins l'alliberament del camp l'any 1945; i finalment Carla Sellart i Anna Sánchez (INS Guindàvols) van posar-se en la pell de la lleidatana Coloma Seròs, deportada a Ravensbrück, i de la jueva hongaresa Eva Heyman, assassinada a Auschwitz el 1944.

Totes aquestes persones tenien en comú que foren "arrencades de casa seva", lema amb el que enguany es commemorava arreu del món el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust.

Teresa Curià recull l'Espelma del Record en memòria dels republicans deportats

A més a més, l'encesa d'espelmes va comptar amb la participació de diferents entitats en representació dels col·lectius deportats. Mireia Medina (Down Lleida) va participar a la cerimònia en representació de les persones discapacitades; Teresa Curià (Amical Mauthausen), filla del deportat lleidatà Enric Curià, ho va fer en representació dels republicans espanyols deportats als camps; Jaume Nouviles (Plataforma 8 d'abril), va recollir l'espelma en representació del poble gitano, i Baruj Hernández (Comunitat jueva de Lleida) ho va fer en nom dels milions de jueus víctimes de la Shoà.

Amb l'encesa d'espelmes, les notes de "Wiegala" a càrrec de l'Ensemble Josep Lladonosa, van posar el teló de fons al minut de silenci musicat en memòria de totes les víctimes de l'Holocaust.

Marta Simó va parlar-nos sobre la necessitat de commemorar l'Holocaust


Després del lliurament d'uns diplomes d'agraïment als centres i entitats participants a l'acte, va venir la part més acadèmica.

Maria Carmen Valdívia (INS Lladonosa) va presentar la Marta Simó, doctora en sociologia per la UAB, que va oferir-nos una interessantíssima xerrada sobre la necessitat de commemorar les víctimes de l'Holocaust i la persecució nazi, fent un repàs del que li va succeir a cada col·lectiu deportat, centrant-se especialment en el jueu, el més nombrós.

Després de la pausa, les alumnes de l'INS Guindàvols Isolda Rider i Alba Aguilà van presentar l'obra de teatre "De Animis Mortuorum", dirigida pel professor de l'INS Guindàvols Dani Gil i interpretada per la companyia Teatre de Motxilla, formada per alumnes d'aquest institut. Igual que l'any passat, ens tornaven a sorprendre amb una representació teatral que no va deixar a ningú indiferent.

Maria Carmen Valdívia presenta la conferenciant







Isolda Rider i Alba Aguilà van donar pas a Teatre de Motxilla i l'obra "De Animis Mortuorum"

L'obra ens va fer reflexionar sobre com de fàcil ha estat al llarg de la història manipular les masses, i com de perillós pot ser qualsevol moviment polític que opti per aquesta via.

L'horror de la guerra també hi era present, i els actors i actrius van representar molt bé les nefastes conseqüències dels conflictes bèl·lics i el que suposa per tothom.

Per acabar l'acte, les alumnes de l'INS Caparrella Adina Iordache, Marina Vidal, Elena Bitar i Elda Aguilà, van llegir un manifest de rebuig a les actituds intolerants i racistes, i van fer referència al projecte educatiu del Parlament de Catalunya en memòria de les víctimes de l'Holocaust on han participat, seguint la feina feta per l'INS Almenar i l'INS Guindàvols els anys 2017 i 2018. Després van donar pas a la cloenda, que va consistir en la interpretació de "Bella Ciao", mítica cançó de la resistència italiana antifeixista, per part de l'Ensemble Josep Lladonosa.

Lectura del manifest final per part de les alumnes de l'INS Caparrella
L'Ensemble Josep Lladonosa interpretant "Bella Ciao"

Un any més, doncs, la feina conjunta de cinc centres educatius i el Servei Educatiu del Segrià - Centre de Recursos Pedagògics, ha permès commemorar aquesta data tan significativa en la història contemporània, per explicar a les noves generacions que va significar l'Holocaust i que aquells fets no tornin a repetir-se mai més.

I a continuació us deixem les fotos i vídeos de l'acte: