Gong


Gong

Vibration är en del av att vara människa.

För ca 6000 år sedan i Mesopotamien skapade man vibration och ljud genom att spela i det som långt senare när arkeologerna funnit dem kommit att kallas "soundcaves". I dessa fanns stalagmiter och stalagtiter som innehöll metall och kunde användas som ljudkälla. Man har dessutom använt ovanligt formade stenar med metall i som troligtvis varit till för att skapa ljud och vibration. Arkeologer har också funnit platser, där stenarna ställts i olika formationer för att skapa en helhet av ljud och vibration.

Det ljud som skapas via naturen kallas inom yogan för ljudet "om" eller "aum" och har detta tecken.Det ljudet åstadkoms också med bl.a. en gong.

Gong är ett instrument som togs till västvärlden via Yogi Bhajan, som också förde Kundaliniyogan till västvärlden under 1960-talet. Idag finns flera olika typer av gongar, exempelvis;

  • planetgong, som är stämda efter en viss planets frekvens.

  • gong med namn efter de fyra elementen.

  • symfonisk gong, som är stämd för att klinga bra tillsammans med andra instrument.

  • windgong, har en bakomliggande resonans som fortsätter att klinga länge.

  • tamtam, en gong som är böjd i kanterna, vilket ger möjlighet till annan spelteknik, m.m.

På senare tid har Gongmaster Don Conreaux, Methab Benton, Tom Soltron, Jens Zygar och andra utvecklat användandet av gongen. Från början använd mest som avslappning efter ett yogapass. Numera används gongen i helande syfte för en person, som avslappning efter ett yogapass, som gongbad vilket kan vara ca 1 timmes vibrationsbad, som ljud-/musikkonsert med hjälp av gong, mantran, shrutibox och andra ljudkällor, och som gongpuja, då man sover en natt under gongens inverkan och vibrationer, vilket är helt underbart! Gongen har förmågan att ta en person till ett tillstånd bortom tankarna där man kan uppleva en enhet med allt, en djup meditativ avslappning.


Välkommen att prova!

Taktilpunkten, Susanne Björck

Carlavägen 21 e-post: taktilpunkten@outlook.com

771 30 Ludvika https://taktilpunkten.bokadirekt.se

tfn 070-697 09 48 återfinns även på Faceboook och Instagram som Taktilpunkten