Ljudterapier

Klangmassage

Jag har under hösten 2017 och våren 2018 utbildat mig i Peter Hess® metod för klangmassage. Här nedan kommer en beskrivning av hur den fungerar:

Behandlingsform för vår tid

Peter Hess® Klangmassage en unik väg till inre och yttre harmoni. I en del fall som komplement till andra behandlingsmetoder. Klangmassage är en förhållandevis ny behandlingsform inom komplementärmedicin i Sverige. Den är ett sätt till avslappning/avspänning för såväl spända muskler och emotionella blockeringar, som en skonsam metod för smärtlindring. Den används för lindriga depressioner och är en hjälp för att låta ett överaktivt och stressat sinne komma till ro.

En väg till djup avslappning

Klangmassage är framförallt en väg till djup avslappning. Den djupa avslappningen aktiverar kroppens egna självläkande krafter (t.ex. hormonerna oxytocin, serotonin och endorfiner). Vibrationerna och de mjukt utdragna tonerna från klangskålarna påverkar på djupet ens inre fysiska, psykiska och mentala processer. Metoden är mycket skonsam och är därmed även att rekommendera till personer som har svårt att klara fysisk beröring. Ljud och vibration är bland de bästa sättet att ta hand om sig så att både kropp, själ och sinne hittar balans.

Man kan behöva klangbehandling när man:

· känner sig stressad och har svårt att slappna av

· har smärtande muskelspänningar

· har migrän orsakad av fysiska eller emotionella spänningar

· har spänningshuvudvärk

· har värk i kropp och leder

· har lättare ångest

· har lättare depression

· har sömnsvårigheter och vill få hjälp med oavbrutna tankar som far runt

· behöver energiboosta sig

· behöver en djupavslappning inför krävande prestationer

· vill unna sig en skönt djupavslappnande stund

Kroppen tar åt sig av vad den behöver för stunden

Under själva klangmassagen kan man känna värme och små stickningar inne i kroppen. Det som händer då är att vibrationerna har triggat igång en process – mest troligt är det någon form av blockering som håller på att lösas upp.

Reaktionerna efter en klangbehandling är mycket individuella och kan variera från gång till gång, men de vanligaste är en djup avspänning och ett stort lugn, samt en känsla av fokusering, vitalitet och mental klarhet. Man kan även känna sig trött och lite frusen efteråt, symptom som är övergående. Drick mycket vatten efter behandlingen så fungerar den som allra bäst.

Läs mer på:Tuning forks/Stämgafflar

Den första som började arbeta med stämgafflar i behandlande syfte var Hans Cousto. Han var en schweizisk matematiker och musiker som under 1978 upptäckte ”The natural law of Cosmic Octave” och dess länk mellan olika periodiskt uppträdande naturfenomen, t.ex. planeternas banor, vädret, färger, rytmer och toner. Om detta kan man läsa mer i hans ”The Cosmic Octave Tuning Forks” by Hans Cousto.

I april 2018 kom jag i kontakt med Jens Zygar och Alix som lärde mig att använda stämgafflar som ljud-/vibrationsarbete för att läka kroppen. Detta kallar han för Phonophorese, men det kallas ibland också för Sonopuncture, Acutonics eller Vibrational Medicine, alltså ett slags ljud- och vibrations-akupunktur. Man kan använda stämgafflarna längs med meridianerna, på akupunkturpunkter, för att stimulera känslor som ”sitter fast”, för att bearbeta olika organ eller vävnader i kroppen, eller på andra sätt. Följande stämgafflar använder jag i behandling, se PDF nedan:


Tuning forks chakras.pdf
Effekter i kropp och sinne av ljud och vibration

Här kan du ta del av hela mitt examensarbete:


Effekter av ljud och vibration i kroppen - examensarbete, slutversion.pdf